Reprodutibilidade e validade relativa do Questionário de Frequência Alimentar do ELSA-Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Molina, Maria del Carmen Bisi
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Benseñor, Isabela M., Cardoso, Letícia de Oliveira, Velasquez-Melendez, Gustavo, Drehmer, Michele, Pereira, Taísa Sabrina Silva, Faria, Carolina Perim de, Melere, Cristiane, Manato, Lívia, Gomes, Andrea Lizabeth Costa, Fonseca, Maria de Jesus Mendes da, Sichieri, Rosely
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Cadernos de Saúde Pública
Texto Completo: https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5194
Resumo: This study evaluated the reproducibility and relative validity of the Food Frequency Questionnaire (FFQ) used in the Brazilian Longitudinal Study of Adult Health (ELSA-Brasil). Participants (n = 281) completed the FFQ and three food records on two occasions during a 12-month period. Energy and nutrient values from food records were disattenuated and log-transformed. Reproducibility and validity were assessed by the intra-class correlation coefficient (ICC). Agreement between the two methods was evaluated by classification in tertiles. In the evaluation of reproducibility, ICC estimated ranged from 0.55 to 0.83 for protein and vitamin E, respectively. On relative validity, ICC ranged from 0.20 to 0.72 for selenium and calcium, respectively. Exact and adjacent agreement between methods varied from 82.9% for vitamin E to 89% for lipids and calcium (mean 86%). Average disagreement was 13.6%. In conclusion, this FFQ showed satisfactory reliability for all nutrients and reasonable validity, especially for energy, macronutrients, calcium, potassium, and vitamins E and C.
id FIOCRUZ-5_29951dd5d8b555a08933a7793f16a642
oai_identifier_str oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/5194
network_acronym_str FIOCRUZ-5
network_name_str Cadernos de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Reprodutibilidade e validade relativa do Questionário de Frequência Alimentar do ELSA-BrasilDietaReprodutibilidade de TestesEstudos de ValidaçãoQuestionáriosThis study evaluated the reproducibility and relative validity of the Food Frequency Questionnaire (FFQ) used in the Brazilian Longitudinal Study of Adult Health (ELSA-Brasil). Participants (n = 281) completed the FFQ and three food records on two occasions during a 12-month period. Energy and nutrient values from food records were disattenuated and log-transformed. Reproducibility and validity were assessed by the intra-class correlation coefficient (ICC). Agreement between the two methods was evaluated by classification in tertiles. In the evaluation of reproducibility, ICC estimated ranged from 0.55 to 0.83 for protein and vitamin E, respectively. On relative validity, ICC ranged from 0.20 to 0.72 for selenium and calcium, respectively. Exact and adjacent agreement between methods varied from 82.9% for vitamin E to 89% for lipids and calcium (mean 86%). Average disagreement was 13.6%. In conclusion, this FFQ showed satisfactory reliability for all nutrients and reasonable validity, especially for energy, macronutrients, calcium, potassium, and vitamins E and C.Se evaluó la reproducibilidad y la validez del Cuestionario de Frecuencia Alimentaria (QFA), utilizado en el Estudio Longitudinal de Salud de Adultos (ELSA-Brasil). Se aplicaron tres registros alimentarios y un QFA en dos momentos durante el período de un año (n = 281). Valores de energía y nutrientes de los registros alimentarios se realizaron sin atenuación y log transformados. Para la evaluación de la reproducibilidad y validez se aplicó el test de Correlación Intraclase (CCI) y se calcularon los porcentajes de concordancia del consumo de nutrientes tras la categorización por terciles. En la evaluación de la reproducibilidad, coeficientes de CCI variaron de 0,55-0,83 en el caso la proteína y vitamina E, respectivamente; en la evaluación de la validez, variaron de 0,20-0,72 en el selenio y calcio, respectivamente. Concordancias exactas y adyacentes entre métodos variaron de un 82,9% en el caso de la vitamina E a un 89% en el lípido y calcio (media = 86%). Se encontró una discordancia media de un 13,6%. Se concluye que el QFA ELSA-Brasil presenta una confiabilidad satisfactoria para todos los nutrientes y validez relativa razonable en los casos la energía, macronutrientes, calcio, potasio y vitaminas E y C.Avaliou-se a reprodutibilidade e a validade do Questionário de Frequência Alimentar (QFA) utilizado no Estudo Longitudinal de Saúde do Adulto (ELSA-Brasil). Foram aplicados três registros alimentares e um QFA em dois momentos no período de um ano (n = 281). Valores de energia e nutrientes dos registros alimentares foram deatenuados e Log transformados. Para avaliação da reprodutibilidade e validade foi aplicado o teste de correlação intraclasse (CCI) e calculados percentuais de concordância do consumo de nutrientes após categorização por tercis. Na avaliação da reprodutibilidade, coeficientes de CCI variaram de 0,55-0,83 para proteína e vitamina E, respectivamente; na avaliação da validade, variaram de 0,20-0,72 para selênio e cálcio, respectivamente. Concordâncias exata e adjacente entre métodos variaram de 82,9% para vitamina E a 89% para lipídio e cálcio (média = 86%). Foi encontrada uma discordância média de 13,6%. Conclui-se que o QFA ELSA-Brasil apresenta confiabilidade satisfatória para todos nutrientes e validade relativa razoável para energia, macronutrientes, cálcio, potássio e vitaminas E e C.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2013-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5194Reports in Public Health; Vol. 29 No. 2 (2013): FebruaryCadernos de Saúde Pública; v. 29 n. 2 (2013): Fevereiro1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5194/10647https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5194/10648Molina, Maria del Carmen BisiBenseñor, Isabela M.Cardoso, Letícia de OliveiraVelasquez-Melendez, GustavoDrehmer, MichelePereira, Taísa Sabrina SilvaFaria, Carolina Perim deMelere, CristianeManato, LíviaGomes, Andrea Lizabeth CostaFonseca, Maria de Jesus Mendes daSichieri, Roselyinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:28:34Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/5194Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:05:59.474731Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true
dc.title.none.fl_str_mv Reprodutibilidade e validade relativa do Questionário de Frequência Alimentar do ELSA-Brasil
title Reprodutibilidade e validade relativa do Questionário de Frequência Alimentar do ELSA-Brasil
spellingShingle Reprodutibilidade e validade relativa do Questionário de Frequência Alimentar do ELSA-Brasil
Molina, Maria del Carmen Bisi
Dieta
Reprodutibilidade de Testes
Estudos de Validação
Questionários
title_short Reprodutibilidade e validade relativa do Questionário de Frequência Alimentar do ELSA-Brasil
title_full Reprodutibilidade e validade relativa do Questionário de Frequência Alimentar do ELSA-Brasil
title_fullStr Reprodutibilidade e validade relativa do Questionário de Frequência Alimentar do ELSA-Brasil
title_full_unstemmed Reprodutibilidade e validade relativa do Questionário de Frequência Alimentar do ELSA-Brasil
title_sort Reprodutibilidade e validade relativa do Questionário de Frequência Alimentar do ELSA-Brasil
author Molina, Maria del Carmen Bisi
author_facet Molina, Maria del Carmen Bisi
Benseñor, Isabela M.
Cardoso, Letícia de Oliveira
Velasquez-Melendez, Gustavo
Drehmer, Michele
Pereira, Taísa Sabrina Silva
Faria, Carolina Perim de
Melere, Cristiane
Manato, Lívia
Gomes, Andrea Lizabeth Costa
Fonseca, Maria de Jesus Mendes da
Sichieri, Rosely
author_role author
author2 Benseñor, Isabela M.
Cardoso, Letícia de Oliveira
Velasquez-Melendez, Gustavo
Drehmer, Michele
Pereira, Taísa Sabrina Silva
Faria, Carolina Perim de
Melere, Cristiane
Manato, Lívia
Gomes, Andrea Lizabeth Costa
Fonseca, Maria de Jesus Mendes da
Sichieri, Rosely
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Molina, Maria del Carmen Bisi
Benseñor, Isabela M.
Cardoso, Letícia de Oliveira
Velasquez-Melendez, Gustavo
Drehmer, Michele
Pereira, Taísa Sabrina Silva
Faria, Carolina Perim de
Melere, Cristiane
Manato, Lívia
Gomes, Andrea Lizabeth Costa
Fonseca, Maria de Jesus Mendes da
Sichieri, Rosely
dc.subject.por.fl_str_mv Dieta
Reprodutibilidade de Testes
Estudos de Validação
Questionários
topic Dieta
Reprodutibilidade de Testes
Estudos de Validação
Questionários
description This study evaluated the reproducibility and relative validity of the Food Frequency Questionnaire (FFQ) used in the Brazilian Longitudinal Study of Adult Health (ELSA-Brasil). Participants (n = 281) completed the FFQ and three food records on two occasions during a 12-month period. Energy and nutrient values from food records were disattenuated and log-transformed. Reproducibility and validity were assessed by the intra-class correlation coefficient (ICC). Agreement between the two methods was evaluated by classification in tertiles. In the evaluation of reproducibility, ICC estimated ranged from 0.55 to 0.83 for protein and vitamin E, respectively. On relative validity, ICC ranged from 0.20 to 0.72 for selenium and calcium, respectively. Exact and adjacent agreement between methods varied from 82.9% for vitamin E to 89% for lipids and calcium (mean 86%). Average disagreement was 13.6%. In conclusion, this FFQ showed satisfactory reliability for all nutrients and reasonable validity, especially for energy, macronutrients, calcium, potassium, and vitamins E and C.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-02-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5194
url https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5194
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5194/10647
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5194/10648
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Reports in Public Health; Vol. 29 No. 2 (2013): February
Cadernos de Saúde Pública; v. 29 n. 2 (2013): Fevereiro
1678-4464
0102-311X
reponame:Cadernos de Saúde Pública
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Cadernos de Saúde Pública
collection Cadernos de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br
_version_ 1798943373723172864