Questões atuais sobre a vigilância sanitária das concentrações de flúor em alimentos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bardal, Priscila Ariede Petinuci
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Olympio, Kelly Polido Kaneshiro, Buzalaf, Marília Afonso Rabelo, Dallari, Sueli Gandolfi
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Cadernos de Saúde Pública
Texto Completo: https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4858
Resumo: This study analyzed the position of the Federal (Brazil), State (São Paulo), and municipal (Bauru, São Paulo) governments, civil society representatives, the regulated sector, and research associations concerning issues with fluoride content in foods. Analysis of the interviews (N = 15) used a qualitative methodology (collective subject discourse theory). Various central ideas were identified, including the need for stronger health surveillance in monitoring and controlling fluoride levels, educational measures, and more research in the area. The study concludes that the health surveillance approach to fluoride levels in foods is necessary, but still incipient. There is a mismatch between research output and surveillance. Regulation alone does not suffice to solve all the issues. Health risk communication and health education measures need to be implemented. Issues with fluoride on food labels need further research for the intervention to be effective.
id FIOCRUZ-5_2bb8ec8aebba2a4cd2b2143cfce282c1
oai_identifier_str oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/4858
network_acronym_str FIOCRUZ-5
network_name_str Cadernos de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Questões atuais sobre a vigilância sanitária das concentrações de flúor em alimentosFluorose DentáriaFlúorAlimentosPesquisa QualitativaVigilância SanitáriaThis study analyzed the position of the Federal (Brazil), State (São Paulo), and municipal (Bauru, São Paulo) governments, civil society representatives, the regulated sector, and research associations concerning issues with fluoride content in foods. Analysis of the interviews (N = 15) used a qualitative methodology (collective subject discourse theory). Various central ideas were identified, including the need for stronger health surveillance in monitoring and controlling fluoride levels, educational measures, and more research in the area. The study concludes that the health surveillance approach to fluoride levels in foods is necessary, but still incipient. There is a mismatch between research output and surveillance. Regulation alone does not suffice to solve all the issues. Health risk communication and health education measures need to be implemented. Issues with fluoride on food labels need further research for the intervention to be effective.O estudo analisou os posicionamentos do poder público federal (Brasil), estadual (São Paulo), municipal (Bauru, São Paulo), de representantes da sociedade, do setor regulado e de associações brasileiras ligadas à pesquisa científica, sobre as questões do flúor em alimentos. A análise dos depoimentos (N = 15) foi realizada através de metodologia qualitativa (teoria do Discurso do Sujeito Coletivo). Várias ideias centrais foram verificadas, tais como: necessidade de maior atuação da vigilância sanitária no monitoramento e controle das concentrações de flúor; ações educativas e necessidade de mais pesquisas na área. Concluiu-se que a abordagem da vigilância sanitária sobre as concentrações de flúor em alimentos é necessária, mas ainda incipiente. Há descompasso entre a produção científica e as ações da vigilância. A regulamentação não é suficiente, por si só, para resolver todas as questões do tema abordado. A comunicação do risco sanitário e as ações de educação em saúde precisam ser implementadas. As questões do flúor nos rótulos carecem de um maior amadurecimento para que a medida seja efetiva.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2012-03-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4858Reports in Public Health; Vol. 28 No. 3 (2012): MarchCadernos de Saúde Pública; v. 28 n. 3 (2012): Março1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4858/9925https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4858/9926Bardal, Priscila Ariede PetinuciOlympio, Kelly Polido KaneshiroBuzalaf, Marília Afonso RabeloDallari, Sueli Gandolfiinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:28:24Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/4858Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:05:36.112528Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true
dc.title.none.fl_str_mv Questões atuais sobre a vigilância sanitária das concentrações de flúor em alimentos
title Questões atuais sobre a vigilância sanitária das concentrações de flúor em alimentos
spellingShingle Questões atuais sobre a vigilância sanitária das concentrações de flúor em alimentos
Bardal, Priscila Ariede Petinuci
Fluorose Dentária
Flúor
Alimentos
Pesquisa Qualitativa
Vigilância Sanitária
title_short Questões atuais sobre a vigilância sanitária das concentrações de flúor em alimentos
title_full Questões atuais sobre a vigilância sanitária das concentrações de flúor em alimentos
title_fullStr Questões atuais sobre a vigilância sanitária das concentrações de flúor em alimentos
title_full_unstemmed Questões atuais sobre a vigilância sanitária das concentrações de flúor em alimentos
title_sort Questões atuais sobre a vigilância sanitária das concentrações de flúor em alimentos
author Bardal, Priscila Ariede Petinuci
author_facet Bardal, Priscila Ariede Petinuci
Olympio, Kelly Polido Kaneshiro
Buzalaf, Marília Afonso Rabelo
Dallari, Sueli Gandolfi
author_role author
author2 Olympio, Kelly Polido Kaneshiro
Buzalaf, Marília Afonso Rabelo
Dallari, Sueli Gandolfi
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Bardal, Priscila Ariede Petinuci
Olympio, Kelly Polido Kaneshiro
Buzalaf, Marília Afonso Rabelo
Dallari, Sueli Gandolfi
dc.subject.por.fl_str_mv Fluorose Dentária
Flúor
Alimentos
Pesquisa Qualitativa
Vigilância Sanitária
topic Fluorose Dentária
Flúor
Alimentos
Pesquisa Qualitativa
Vigilância Sanitária
description This study analyzed the position of the Federal (Brazil), State (São Paulo), and municipal (Bauru, São Paulo) governments, civil society representatives, the regulated sector, and research associations concerning issues with fluoride content in foods. Analysis of the interviews (N = 15) used a qualitative methodology (collective subject discourse theory). Various central ideas were identified, including the need for stronger health surveillance in monitoring and controlling fluoride levels, educational measures, and more research in the area. The study concludes that the health surveillance approach to fluoride levels in foods is necessary, but still incipient. There is a mismatch between research output and surveillance. Regulation alone does not suffice to solve all the issues. Health risk communication and health education measures need to be implemented. Issues with fluoride on food labels need further research for the intervention to be effective.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-03-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4858
url https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4858
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4858/9925
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4858/9926
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Reports in Public Health; Vol. 28 No. 3 (2012): March
Cadernos de Saúde Pública; v. 28 n. 3 (2012): Março
1678-4464
0102-311X
reponame:Cadernos de Saúde Pública
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Cadernos de Saúde Pública
collection Cadernos de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br
_version_ 1798943371412111360