Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bonomo, Élido
Data de Publicação: 2003
Outros Autores: Caiaffa, Waleska Teixeira, César, Cibele Comini, Lopes, Aline Cristine Souza, Lima-Costa, Maria Fernanda
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Cadernos de Saúde Pública
Texto Completo: https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010
Resumo: A nutritional survey was performed in a random sample of 546 individuals (ages 18 and over) in a city named Bambuí (15,000 inhabitants) in Minas Gerais State, Brazil, using the Semi-Quantitative Food Frequency Questionnaire (SFFQ). Median calorie intakes for women and men were 2,807 and 3,775kcal, respectively. Men consumed four times more alcohol than women, and women consumed more carbohydrates, fiber, and polyunsaturated fatty acids (PUFA). The relative consumption of proteins (15%), carbohydrates (57%), and lipids (28%) were adequate in both genders. The average proportions, for all participants, of an inadequate share of lipids, saturated fatty acids (SFA), PUFA, and cholesterol in the total calorie intake were, respectively, 36%, 90%, and 50%, and were more pronounced in men than in women. The lipid, SFA, and PUFA intake for women and the lipid and SFA intake for men increased with income. The PUFA/SFA ratio and the PUFA and dietary fiber intake were below the recommended levels in both genders. Dietary habits presented a differential inadequacy, suggesting possible population risk clusters for cardiovascular diseases.
id FIOCRUZ-5_73aff62210a4f643ee37a003f0fea9ce
oai_identifier_str oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/2010
network_acronym_str FIOCRUZ-5
network_name_str Cadernos de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto BambuíConsumo de AlimentosInquérito NutricionalDietaA nutritional survey was performed in a random sample of 546 individuals (ages 18 and over) in a city named Bambuí (15,000 inhabitants) in Minas Gerais State, Brazil, using the Semi-Quantitative Food Frequency Questionnaire (SFFQ). Median calorie intakes for women and men were 2,807 and 3,775kcal, respectively. Men consumed four times more alcohol than women, and women consumed more carbohydrates, fiber, and polyunsaturated fatty acids (PUFA). The relative consumption of proteins (15%), carbohydrates (57%), and lipids (28%) were adequate in both genders. The average proportions, for all participants, of an inadequate share of lipids, saturated fatty acids (SFA), PUFA, and cholesterol in the total calorie intake were, respectively, 36%, 90%, and 50%, and were more pronounced in men than in women. The lipid, SFA, and PUFA intake for women and the lipid and SFA intake for men increased with income. The PUFA/SFA ratio and the PUFA and dietary fiber intake were below the recommended levels in both genders. Dietary habits presented a differential inadequacy, suggesting possible population risk clusters for cardiovascular diseases.Foi realizado inquérito nutricional em amostra probabilística de 546 indivíduos (idade > 18 anos), residentes na cidade de Bambuí (15 mil habitantes), Minas Gerais, Brasil, utilizando-se o Questionário Semiquantitativo de Freqüência Alimentar (QSFA). A mediana de ingestão calórica entre mulheres e homens foi de 2.807 e 3.775kcal, respectivamente. Homens ingeriram quatro vezes mais álcool que mulheres e estas, mais carboidratos, fibras e ácidos graxos polinsaturados (AGP). A distribuição de proteínas (15%), carboidratos (57%) e lipídios (28%) foi adequada. As proporções médias de inadequação da participação de lipídios, ácidos graxos saturados (AGS), AGP e colesterol na energia total foram, respectivamente, 36%, 50% e 90%, sendo mais pronunciadas entre os homens. A ingestão de lipídios, AGS e AGP, entre mulheres, e de lipídios e AGS entre homens, aumentou de acordo com a renda. A ingestão de AGP e fibras e a relação AGP/AGS estavam abaixo do recomendado nos dois gêneros. A dieta apresentou proporções de inadequação diferenciais, sugerindo possíveis agregados de risco à saúde da população para doenças cardiovasculares.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2003-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010Reports in Public Health; Vol. 19 No. 5 (2003): September/OctoberCadernos de Saúde Pública; v. 19 n. 5 (2003): Setembro/Outubro1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010/4007https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010/4008Bonomo, ÉlidoCaiaffa, Waleska TeixeiraCésar, Cibele CominiLopes, Aline Cristine SouzaLima-Costa, Maria Fernandainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:26:47Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/2010Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:02:24.194569Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true
dc.title.none.fl_str_mv Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí
title Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí
spellingShingle Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí
Bonomo, Élido
Consumo de Alimentos
Inquérito Nutricional
Dieta
title_short Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí
title_full Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí
title_fullStr Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí
title_full_unstemmed Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí
title_sort Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí
author Bonomo, Élido
author_facet Bonomo, Élido
Caiaffa, Waleska Teixeira
César, Cibele Comini
Lopes, Aline Cristine Souza
Lima-Costa, Maria Fernanda
author_role author
author2 Caiaffa, Waleska Teixeira
César, Cibele Comini
Lopes, Aline Cristine Souza
Lima-Costa, Maria Fernanda
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Bonomo, Élido
Caiaffa, Waleska Teixeira
César, Cibele Comini
Lopes, Aline Cristine Souza
Lima-Costa, Maria Fernanda
dc.subject.por.fl_str_mv Consumo de Alimentos
Inquérito Nutricional
Dieta
topic Consumo de Alimentos
Inquérito Nutricional
Dieta
description A nutritional survey was performed in a random sample of 546 individuals (ages 18 and over) in a city named Bambuí (15,000 inhabitants) in Minas Gerais State, Brazil, using the Semi-Quantitative Food Frequency Questionnaire (SFFQ). Median calorie intakes for women and men were 2,807 and 3,775kcal, respectively. Men consumed four times more alcohol than women, and women consumed more carbohydrates, fiber, and polyunsaturated fatty acids (PUFA). The relative consumption of proteins (15%), carbohydrates (57%), and lipids (28%) were adequate in both genders. The average proportions, for all participants, of an inadequate share of lipids, saturated fatty acids (SFA), PUFA, and cholesterol in the total calorie intake were, respectively, 36%, 90%, and 50%, and were more pronounced in men than in women. The lipid, SFA, and PUFA intake for women and the lipid and SFA intake for men increased with income. The PUFA/SFA ratio and the PUFA and dietary fiber intake were below the recommended levels in both genders. Dietary habits presented a differential inadequacy, suggesting possible population risk clusters for cardiovascular diseases.
publishDate 2003
dc.date.none.fl_str_mv 2003-10-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010
url https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010/4007
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010/4008
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Reports in Public Health; Vol. 19 No. 5 (2003): September/October
Cadernos de Saúde Pública; v. 19 n. 5 (2003): Setembro/Outubro
1678-4464
0102-311X
reponame:Cadernos de Saúde Pública
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Cadernos de Saúde Pública
collection Cadernos de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br
_version_ 1798943352326979584