Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2003 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Cadernos de Saúde Pública |
Texto Completo: | https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010 |
Resumo: | A nutritional survey was performed in a random sample of 546 individuals (ages 18 and over) in a city named Bambuí (15,000 inhabitants) in Minas Gerais State, Brazil, using the Semi-Quantitative Food Frequency Questionnaire (SFFQ). Median calorie intakes for women and men were 2,807 and 3,775kcal, respectively. Men consumed four times more alcohol than women, and women consumed more carbohydrates, fiber, and polyunsaturated fatty acids (PUFA). The relative consumption of proteins (15%), carbohydrates (57%), and lipids (28%) were adequate in both genders. The average proportions, for all participants, of an inadequate share of lipids, saturated fatty acids (SFA), PUFA, and cholesterol in the total calorie intake were, respectively, 36%, 90%, and 50%, and were more pronounced in men than in women. The lipid, SFA, and PUFA intake for women and the lipid and SFA intake for men increased with income. The PUFA/SFA ratio and the PUFA and dietary fiber intake were below the recommended levels in both genders. Dietary habits presented a differential inadequacy, suggesting possible population risk clusters for cardiovascular diseases. |
id |
FIOCRUZ-5_73aff62210a4f643ee37a003f0fea9ce |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/2010 |
network_acronym_str |
FIOCRUZ-5 |
network_name_str |
Cadernos de Saúde Pública |
repository_id_str |
|
spelling |
Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto BambuíConsumo de AlimentosInquérito NutricionalDietaA nutritional survey was performed in a random sample of 546 individuals (ages 18 and over) in a city named Bambuí (15,000 inhabitants) in Minas Gerais State, Brazil, using the Semi-Quantitative Food Frequency Questionnaire (SFFQ). Median calorie intakes for women and men were 2,807 and 3,775kcal, respectively. Men consumed four times more alcohol than women, and women consumed more carbohydrates, fiber, and polyunsaturated fatty acids (PUFA). The relative consumption of proteins (15%), carbohydrates (57%), and lipids (28%) were adequate in both genders. The average proportions, for all participants, of an inadequate share of lipids, saturated fatty acids (SFA), PUFA, and cholesterol in the total calorie intake were, respectively, 36%, 90%, and 50%, and were more pronounced in men than in women. The lipid, SFA, and PUFA intake for women and the lipid and SFA intake for men increased with income. The PUFA/SFA ratio and the PUFA and dietary fiber intake were below the recommended levels in both genders. Dietary habits presented a differential inadequacy, suggesting possible population risk clusters for cardiovascular diseases.Foi realizado inquérito nutricional em amostra probabilística de 546 indivíduos (idade > 18 anos), residentes na cidade de Bambuí (15 mil habitantes), Minas Gerais, Brasil, utilizando-se o Questionário Semiquantitativo de Freqüência Alimentar (QSFA). A mediana de ingestão calórica entre mulheres e homens foi de 2.807 e 3.775kcal, respectivamente. Homens ingeriram quatro vezes mais álcool que mulheres e estas, mais carboidratos, fibras e ácidos graxos polinsaturados (AGP). A distribuição de proteínas (15%), carboidratos (57%) e lipídios (28%) foi adequada. As proporções médias de inadequação da participação de lipídios, ácidos graxos saturados (AGS), AGP e colesterol na energia total foram, respectivamente, 36%, 50% e 90%, sendo mais pronunciadas entre os homens. A ingestão de lipídios, AGS e AGP, entre mulheres, e de lipídios e AGS entre homens, aumentou de acordo com a renda. A ingestão de AGP e fibras e a relação AGP/AGS estavam abaixo do recomendado nos dois gêneros. A dieta apresentou proporções de inadequação diferenciais, sugerindo possíveis agregados de risco à saúde da população para doenças cardiovasculares.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2003-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010Reports in Public Health; Vol. 19 No. 5 (2003): September/OctoberCadernos de Saúde Pública; v. 19 n. 5 (2003): Setembro/Outubro1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010/4007https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010/4008Bonomo, ÉlidoCaiaffa, Waleska TeixeiraCésar, Cibele CominiLopes, Aline Cristine SouzaLima-Costa, Maria Fernandainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:26:47Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/2010Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:02:24.194569Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true |
dc.title.none.fl_str_mv |
Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí |
title |
Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí |
spellingShingle |
Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí Bonomo, Élido Consumo de Alimentos Inquérito Nutricional Dieta |
title_short |
Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí |
title_full |
Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí |
title_fullStr |
Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí |
title_full_unstemmed |
Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí |
title_sort |
Consumo alimentar da população adulta segundo perfil sócio-econômico e demográfico: Projeto Bambuí |
author |
Bonomo, Élido |
author_facet |
Bonomo, Élido Caiaffa, Waleska Teixeira César, Cibele Comini Lopes, Aline Cristine Souza Lima-Costa, Maria Fernanda |
author_role |
author |
author2 |
Caiaffa, Waleska Teixeira César, Cibele Comini Lopes, Aline Cristine Souza Lima-Costa, Maria Fernanda |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Bonomo, Élido Caiaffa, Waleska Teixeira César, Cibele Comini Lopes, Aline Cristine Souza Lima-Costa, Maria Fernanda |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Consumo de Alimentos Inquérito Nutricional Dieta |
topic |
Consumo de Alimentos Inquérito Nutricional Dieta |
description |
A nutritional survey was performed in a random sample of 546 individuals (ages 18 and over) in a city named Bambuí (15,000 inhabitants) in Minas Gerais State, Brazil, using the Semi-Quantitative Food Frequency Questionnaire (SFFQ). Median calorie intakes for women and men were 2,807 and 3,775kcal, respectively. Men consumed four times more alcohol than women, and women consumed more carbohydrates, fiber, and polyunsaturated fatty acids (PUFA). The relative consumption of proteins (15%), carbohydrates (57%), and lipids (28%) were adequate in both genders. The average proportions, for all participants, of an inadequate share of lipids, saturated fatty acids (SFA), PUFA, and cholesterol in the total calorie intake were, respectively, 36%, 90%, and 50%, and were more pronounced in men than in women. The lipid, SFA, and PUFA intake for women and the lipid and SFA intake for men increased with income. The PUFA/SFA ratio and the PUFA and dietary fiber intake were below the recommended levels in both genders. Dietary habits presented a differential inadequacy, suggesting possible population risk clusters for cardiovascular diseases. |
publishDate |
2003 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2003-10-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010 |
url |
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010/4007 https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2010/4008 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Reports in Public Health Cadernos de Saúde Pública |
publisher.none.fl_str_mv |
Reports in Public Health Cadernos de Saúde Pública |
dc.source.none.fl_str_mv |
Reports in Public Health; Vol. 19 No. 5 (2003): September/October Cadernos de Saúde Pública; v. 19 n. 5 (2003): Setembro/Outubro 1678-4464 0102-311X reponame:Cadernos de Saúde Pública instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) instacron:FIOCRUZ |
instname_str |
Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) |
instacron_str |
FIOCRUZ |
institution |
FIOCRUZ |
reponame_str |
Cadernos de Saúde Pública |
collection |
Cadernos de Saúde Pública |
repository.name.fl_str_mv |
Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) |
repository.mail.fl_str_mv |
cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br |
_version_ |
1798943352326979584 |