Evolução da ingestão de energia e nutrientes de adolescentes de escolas públicas de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil, 2003-2008

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Thais Meirelles de Vasconcelos
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Gloria Valeria da Veiga, Rosely Sichieri, Rosângela Alves Pereira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Cadernos de Saúde Pública
Texto Completo: https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6151
Resumo: The study analyzed variations in energy and nutrient intake by adolescents enrolled in public schools, examined in two school-based cross-sectional surveys, in 2003 and 2008. Food consumption was assessed with three food records. Weight was classified according to World Health Organization criteria. A total of 433 adolescents were studied in 2003 and 510 in 2008. Prevalence of excess weight was 17% in 2003 and 22% in 2008 (p > 0.05). There was a reduction in the intake of saturated fats and vitamin A in boys. Girls showed an increase in the intake of energy, carbohydrates, and calcium and a reduction in protein and iron. Both boys and girls reduced their intake of vitamin E and lipids and increased their sodium. Adolescents with excess weight showed an increase in calcium intake and a decrease in saturated fat and vitamin A. The nutritional quality of the adolescents' diet declined over the course of the five years.
id FIOCRUZ-5_e07d6913d249f571c19bb182b9819a16
oai_identifier_str oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/6151
network_acronym_str FIOCRUZ-5
network_name_str Cadernos de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Evolução da ingestão de energia e nutrientes de adolescentes de escolas públicas de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil, 2003-2008AdolescenteConsumo de AlimentosNutrientesThe study analyzed variations in energy and nutrient intake by adolescents enrolled in public schools, examined in two school-based cross-sectional surveys, in 2003 and 2008. Food consumption was assessed with three food records. Weight was classified according to World Health Organization criteria. A total of 433 adolescents were studied in 2003 and 510 in 2008. Prevalence of excess weight was 17% in 2003 and 22% in 2008 (p > 0.05). There was a reduction in the intake of saturated fats and vitamin A in boys. Girls showed an increase in the intake of energy, carbohydrates, and calcium and a reduction in protein and iron. Both boys and girls reduced their intake of vitamin E and lipids and increased their sodium. Adolescents with excess weight showed an increase in calcium intake and a decrease in saturated fat and vitamin A. The nutritional quality of the adolescents' diet declined over the course of the five years.Se analizaron las variaciones en la ingestión de energía y nutrientes en estudiantes adolescentes de escuelas públicas, examinados en dos estudios de base escolar, con diseño seccional, realizados en 2003 y 2008. El consumo alimenticio fue evaluado con la aplicación de tres registros alimentarios. La condición de peso fue clasificada según los criterios de la Organización Mundial de la Salud. En 2003, se investigaron a 433 adolescentes y en 2008, a 510 adolescentes. La prevalencia de exceso de peso fue de un 17% en 2003 y de un 22% en 2008 (p > 0,05). Se observó una reducción en la ingestión de grasas saturadas y vitamina A entre los niños. Entre las niñas, hubo un incremento en la ingestión de energía, carbohidratos y calcio y reducción para proteína e hierro. Ambos grupos redujeron la ingestión de vitamina E y lípidos y aumentaron la de sodio. Entre los adolescentes sin exceso de peso se observó un incremento de la ingestión de calcio, y para aquellos con peso excesivo hubo reducción de grasa saturada y vitamina A. En el transcurso de cinco años la dieta de los adolescentes sufrió un perjuicio de su calidad nutricional.Analisaram-se as variações na ingestão de energia e nutrientes de adolescentes, estudantes de escolas públicas, examinados em dois estudos de base escolar, com desenho seccional, realizados em 2003 e 2008. O consumo alimentar foi avaliado com a aplicação de três registros alimentares. A condição de peso foi classificada segundo os critérios da Organização Mundial da Saúde. Em 2003, foram investigados 433 adolescentes, e, em 2008, 510 adolescentes. A prevalência de excesso de peso foi de 17%, em 2003, e de 22%, em 2008 (p > 0,05). Observou-se redução na ingestão de gorduras saturadas e de vitamina A entre os meninos. Entre as meninas, houve incremento na ingestão de energia, carboidratos e cálcio e redução para proteína e ferro. Ambos os grupos reduziram a ingestão de vitamina E e de lipídios e aumentaram a de sódio. Entre os adolescentes sem excesso de peso, observou-se incremento da ingestão de cálcio, e, para aqueles com peso excessivo, houve redução de gordura saturada e de vitamina A. No decorrer de cinco anos, a dieta dos adolescentes sofreu prejuízo da qualidade nutricional.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2016-08-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6151Reports in Public Health; Vol. 32 No. 8 (2016): AugustCadernos de Saúde Pública; v. 32 n. 8 (2016): Agosto1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6151/12994https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6151/12995Thais Meirelles de VasconcelosGloria Valeria da VeigaRosely SichieriRosângela Alves Pereirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:29:09Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/6151Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:07:01.624787Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true
dc.title.none.fl_str_mv Evolução da ingestão de energia e nutrientes de adolescentes de escolas públicas de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil, 2003-2008
title Evolução da ingestão de energia e nutrientes de adolescentes de escolas públicas de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil, 2003-2008
spellingShingle Evolução da ingestão de energia e nutrientes de adolescentes de escolas públicas de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil, 2003-2008
Thais Meirelles de Vasconcelos
Adolescente
Consumo de Alimentos
Nutrientes
title_short Evolução da ingestão de energia e nutrientes de adolescentes de escolas públicas de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil, 2003-2008
title_full Evolução da ingestão de energia e nutrientes de adolescentes de escolas públicas de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil, 2003-2008
title_fullStr Evolução da ingestão de energia e nutrientes de adolescentes de escolas públicas de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil, 2003-2008
title_full_unstemmed Evolução da ingestão de energia e nutrientes de adolescentes de escolas públicas de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil, 2003-2008
title_sort Evolução da ingestão de energia e nutrientes de adolescentes de escolas públicas de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil, 2003-2008
author Thais Meirelles de Vasconcelos
author_facet Thais Meirelles de Vasconcelos
Gloria Valeria da Veiga
Rosely Sichieri
Rosângela Alves Pereira
author_role author
author2 Gloria Valeria da Veiga
Rosely Sichieri
Rosângela Alves Pereira
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Thais Meirelles de Vasconcelos
Gloria Valeria da Veiga
Rosely Sichieri
Rosângela Alves Pereira
dc.subject.por.fl_str_mv Adolescente
Consumo de Alimentos
Nutrientes
topic Adolescente
Consumo de Alimentos
Nutrientes
description The study analyzed variations in energy and nutrient intake by adolescents enrolled in public schools, examined in two school-based cross-sectional surveys, in 2003 and 2008. Food consumption was assessed with three food records. Weight was classified according to World Health Organization criteria. A total of 433 adolescents were studied in 2003 and 510 in 2008. Prevalence of excess weight was 17% in 2003 and 22% in 2008 (p > 0.05). There was a reduction in the intake of saturated fats and vitamin A in boys. Girls showed an increase in the intake of energy, carbohydrates, and calcium and a reduction in protein and iron. Both boys and girls reduced their intake of vitamin E and lipids and increased their sodium. Adolescents with excess weight showed an increase in calcium intake and a decrease in saturated fat and vitamin A. The nutritional quality of the adolescents' diet declined over the course of the five years.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-08-29
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6151
url https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6151
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6151/12994
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/6151/12995
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Reports in Public Health; Vol. 32 No. 8 (2016): August
Cadernos de Saúde Pública; v. 32 n. 8 (2016): Agosto
1678-4464
0102-311X
reponame:Cadernos de Saúde Pública
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Cadernos de Saúde Pública
collection Cadernos de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br
_version_ 1798943381774139392