Obesity and metabolic syndrome in infancy and adolescence
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9186 |
Resumo: | The prevalence of obesity is increasing all over the world in the last decades. This is a concerning fact since the excess of body fat, especially abdominal fat, is directly related to the lipidic profile that is altered, to the increase of arterial pressure and hyperinsulinemia. All of these are considered risk factors to the onset of chronic-degenerative diseases such as type 2 diabetes and cardiovascular disease. High levels of leptin and the alterations of fibrinolytic factors have also been observed in obese individuals. These modifications are described as “metabolic syndrome” or “insulin resistance syndrome”, since hyperinsulinemia has an important role in the development of other components of the metabolic syndrome. However, the question is if these alterationsare already present in these children and adolescents. This paper describes the physiopathology of the metabolic syndrome components and aims at clarifying how this process takes place in youth. |
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Obesity and metabolic syndrome in infancy and adolescenceObesidade e síndrome metabólica na infância e adolescênciaobesitychildadolescentinsulin resistencehyperlipidemiahypertensionmetabolic syndromeobesidadecriançaadolescenteresistência à insulinahiperlipidemiahipertensãosíndrome metabólicaThe prevalence of obesity is increasing all over the world in the last decades. This is a concerning fact since the excess of body fat, especially abdominal fat, is directly related to the lipidic profile that is altered, to the increase of arterial pressure and hyperinsulinemia. All of these are considered risk factors to the onset of chronic-degenerative diseases such as type 2 diabetes and cardiovascular disease. High levels of leptin and the alterations of fibrinolytic factors have also been observed in obese individuals. These modifications are described as “metabolic syndrome” or “insulin resistance syndrome”, since hyperinsulinemia has an important role in the development of other components of the metabolic syndrome. However, the question is if these alterationsare already present in these children and adolescents. This paper describes the physiopathology of the metabolic syndrome components and aims at clarifying how this process takes place in youth.Nas últimas décadas a prevalência da obesidade vem apresentando um aumento em vários países ao redor do mundo. Este fato é preocupante, já que o excesso de gordura corporal, principalmente a abdominal, está diretamente relacionado com alterações do perfil lipídico, com o aumento da pressão arterial e a hiperinsulinemia, considerados fatores de risco para o desenvolvimento de doenças crônicas, como o diabetes melito tipo 2 e as doenças cardiovasculares. Níveis elevados de leptina e de ácido úrico e a alteração dos fatores fibrinolíticos também têm sido observados em indivíduos obesos. O conjunto destas alterações tem sido descrito como “síndrome metabólica” ou “síndrome da resistência à insulina”, já que a hiperinsulinemia tem um papel importante no desenvolvimento dos outros componentes da síndrome metabólica. Entretanto, questiona-se se estas alterações já estão presentes em crianças e adolescentes obesos. Este artigo descreve a fisiopatologia dos componentes da síndrome metabólica e esclarece como este processo ocorre na faixa etária mais jovem.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9186Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 2 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 2 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 17 n. 2 (2004): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9186/6569Copyright (c) 2023 Cecília Lacroix de OLIVEIRA, Marco Túlio de MELLO, Isa de Pádua CINTRA, Mauro FISBERGhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Lacroix de OLIVEIRA, Cecíliade MELLO, Marco Túlio de Pádua CINTRA, Isa FISBERG, Mauro 2023-08-11T18:02:56Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9186Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-08-11T18:02:56Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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