Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199 |
Resumo: | The cardiovascular diseases contribute significantly as a death cause in all Brazilian regions, mainly the Southeast. Besides, they constitute one of the main causes of permanence in hospital and are responsible for the main allocation of public resources in hospitalizations in Brazil. Consequently, the economic cost of cardiovascular diseases has increased in the last decades. The risk of someone developing cardiovascular disease is evaluated through analysis of the characteristics increasing that individual’s chance to develop the disease. The knowledge of those factors associated to the risk is important in order to establish prevention strategies. This article revises the main risk markers for cardiovascular diseases in adults related to the nutrition, as the anthropometrics,dietary and biochemical. Besides, it emphasizes the impact of these diseases in society, as well as the need to take importance of establishing measures of primary prevention to control them. |
id |
PUC_CAMP-2_a05d88d76f6a2785c0bc72da95b32cbb |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9199 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adultsNutrição e doenças cardiovasculares: os marcadores de risco em adultoscardiovascular diseasesnutritionrisk markersmorbidityadultdoenças cardiovascularesnutriçãomarcadores de riscomorbidadeadultoThe cardiovascular diseases contribute significantly as a death cause in all Brazilian regions, mainly the Southeast. Besides, they constitute one of the main causes of permanence in hospital and are responsible for the main allocation of public resources in hospitalizations in Brazil. Consequently, the economic cost of cardiovascular diseases has increased in the last decades. The risk of someone developing cardiovascular disease is evaluated through analysis of the characteristics increasing that individual’s chance to develop the disease. The knowledge of those factors associated to the risk is important in order to establish prevention strategies. This article revises the main risk markers for cardiovascular diseases in adults related to the nutrition, as the anthropometrics,dietary and biochemical. Besides, it emphasizes the impact of these diseases in society, as well as the need to take importance of establishing measures of primary prevention to control them.As doenças cardiovasculares contribuem significativamente, como grupo causal, para a taxa de mortalidade em todas as regiões brasileiras, principalmente na Região Sudeste. Além disso, constituem uma das principais causas de permanência hospitalar prolongada e são responsáveis pela principal alocação de recursos públicos em hospitalizações no Brasil. O ônus econômico das doenças cardiovasculares tem crescido exponencialmente nas últimas décadas. O risco de se desenvolver doença cardiovascular é avaliado com base na análise conjunta de características que aumentam a chance do indivíduo vir a apresentar a doença. O conhecimento desses fatores associados ao risco é de grande importância para o estabelecimento de estratégias de prevenção. Este artigo em questão revisa os principais marcadores de risco para doenças cardiovasculares em adultos, relacionados à nutrição, como os antropométricos, dietéticos e bioquímicos. Além disso, enfatiza o impacto destas morbidades na sociedade, bem como a necessidade de serem estabelecidas medidas de prevenção primária no controle das mesmas.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 3 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 3 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 17 n. 3 (2004): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199/6582Copyright (c) 2023 Luiza Carla Vidigal CASTRO, Sylvia do Carmo Castro FRANCESCHINI, Sílvia Eloíza PRIORE, Maria do Carmo Gouveia PELÚZIOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessVidigal CASTRO, Luiza Carla Castro FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo PRIORE, Sílvia Eloíza Gouveia PELÚZIO, Maria do Carmo 2023-08-11T19:40:10Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9199Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-08-11T19:40:10Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults Nutrição e doenças cardiovasculares: os marcadores de risco em adultos |
title |
Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults |
spellingShingle |
Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults Vidigal CASTRO, Luiza Carla cardiovascular diseases nutrition risk markers morbidity adult doenças cardiovasculares nutrição marcadores de risco morbidade adulto |
title_short |
Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults |
title_full |
Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults |
title_fullStr |
Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults |
title_full_unstemmed |
Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults |
title_sort |
Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults |
author |
Vidigal CASTRO, Luiza Carla |
author_facet |
Vidigal CASTRO, Luiza Carla Castro FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo PRIORE, Sílvia Eloíza Gouveia PELÚZIO, Maria do Carmo |
author_role |
author |
author2 |
Castro FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo PRIORE, Sílvia Eloíza Gouveia PELÚZIO, Maria do Carmo |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Vidigal CASTRO, Luiza Carla Castro FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo PRIORE, Sílvia Eloíza Gouveia PELÚZIO, Maria do Carmo |
dc.subject.por.fl_str_mv |
cardiovascular diseases nutrition risk markers morbidity adult doenças cardiovasculares nutrição marcadores de risco morbidade adulto |
topic |
cardiovascular diseases nutrition risk markers morbidity adult doenças cardiovasculares nutrição marcadores de risco morbidade adulto |
description |
The cardiovascular diseases contribute significantly as a death cause in all Brazilian regions, mainly the Southeast. Besides, they constitute one of the main causes of permanence in hospital and are responsible for the main allocation of public resources in hospitalizations in Brazil. Consequently, the economic cost of cardiovascular diseases has increased in the last decades. The risk of someone developing cardiovascular disease is evaluated through analysis of the characteristics increasing that individual’s chance to develop the disease. The knowledge of those factors associated to the risk is important in order to establish prevention strategies. This article revises the main risk markers for cardiovascular diseases in adults related to the nutrition, as the anthropometrics,dietary and biochemical. Besides, it emphasizes the impact of these diseases in society, as well as the need to take importance of establishing measures of primary prevention to control them. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-08-11 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199/6582 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 3 (2004): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 3 (2004): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 17 n. 3 (2004): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126072012308480 |