Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Vidigal CASTRO, Luiza Carla
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Castro FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo, PRIORE, Sílvia Eloíza, Gouveia PELÚZIO, Maria do Carmo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199
Resumo: The cardiovascular diseases contribute significantly as a death cause in all Brazilian regions, mainly the Southeast. Besides, they constitute one of the main causes of permanence in hospital and are responsible for the main allocation of public resources in hospitalizations in Brazil. Consequently, the economic cost of cardiovascular diseases has increased in the last decades. The risk of someone developing cardiovascular disease is evaluated through analysis of the characteristics increasing that individual’s chance to develop the disease. The knowledge of those factors associated to the risk is important in order to establish prevention strategies. This article revises the main risk markers for cardiovascular diseases in adults related to the nutrition, as the anthropometrics,dietary and biochemical. Besides, it emphasizes the impact of these diseases in society, as well as the need to take importance of establishing measures of primary prevention to control them.
id PUC_CAMP-2_a05d88d76f6a2785c0bc72da95b32cbb
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9199
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adultsNutrição e doenças cardiovasculares: os marcadores de risco em adultoscardiovascular diseasesnutritionrisk markersmorbidityadultdoenças cardiovascularesnutriçãomarcadores de riscomorbidadeadultoThe cardiovascular diseases contribute significantly as a death cause in all Brazilian regions, mainly the Southeast. Besides, they constitute one of the main causes of permanence in hospital and are responsible for the main allocation of public resources in hospitalizations in Brazil. Consequently, the economic cost of cardiovascular diseases has increased in the last decades. The risk of someone developing cardiovascular disease is evaluated through analysis of the characteristics increasing that individual’s chance to develop the disease. The knowledge of those factors associated to the risk is important in order to establish prevention strategies. This article revises the main risk markers for cardiovascular diseases in adults related to the nutrition, as the anthropometrics,dietary and biochemical. Besides, it emphasizes the impact of these diseases in society, as well as the need to take importance of establishing measures of primary prevention to control them.As doenças cardiovasculares contribuem significativamente, como grupo causal, para a taxa de mortalidade em todas as regiões brasileiras, principalmente na Região Sudeste. Além disso, constituem uma das principais causas de permanência hospitalar prolongada e são responsáveis pela principal alocação de recursos públicos em hospitalizações no Brasil. O ônus econômico das doenças cardiovasculares tem crescido exponencialmente nas últimas décadas. O risco de se desenvolver doença cardiovascular é avaliado com base na análise conjunta de características que aumentam a chance do indivíduo vir a apresentar a doença. O conhecimento desses fatores associados ao risco é de grande importância para o estabelecimento de estratégias de prevenção. Este artigo em questão revisa os principais marcadores de risco para doenças cardiovasculares em adultos, relacionados à nutrição, como os antropométricos, dietéticos e bioquímicos. Além disso, enfatiza o impacto destas morbidades na sociedade, bem como a necessidade de serem estabelecidas medidas de prevenção primária no controle das mesmas.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 3 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 3 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 17 n. 3 (2004): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199/6582Copyright (c) 2023 Luiza Carla Vidigal CASTRO, Sylvia do Carmo Castro FRANCESCHINI, Sílvia Eloíza PRIORE, Maria do Carmo Gouveia PELÚZIOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessVidigal CASTRO, Luiza Carla Castro FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo PRIORE, Sílvia Eloíza Gouveia PELÚZIO, Maria do Carmo 2023-08-11T19:40:10Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9199Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-08-11T19:40:10Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults
Nutrição e doenças cardiovasculares: os marcadores de risco em adultos
title Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults
spellingShingle Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults
Vidigal CASTRO, Luiza Carla
cardiovascular diseases
nutrition
risk markers
morbidity
adult
doenças cardiovasculares
nutrição
marcadores de risco
morbidade
adulto
title_short Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults
title_full Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults
title_fullStr Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults
title_full_unstemmed Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults
title_sort Nutrition and cardiovascular diseases: the risk markers in adults
author Vidigal CASTRO, Luiza Carla
author_facet Vidigal CASTRO, Luiza Carla
Castro FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo
PRIORE, Sílvia Eloíza
Gouveia PELÚZIO, Maria do Carmo
author_role author
author2 Castro FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo
PRIORE, Sílvia Eloíza
Gouveia PELÚZIO, Maria do Carmo
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Vidigal CASTRO, Luiza Carla
Castro FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo
PRIORE, Sílvia Eloíza
Gouveia PELÚZIO, Maria do Carmo
dc.subject.por.fl_str_mv cardiovascular diseases
nutrition
risk markers
morbidity
adult
doenças cardiovasculares
nutrição
marcadores de risco
morbidade
adulto
topic cardiovascular diseases
nutrition
risk markers
morbidity
adult
doenças cardiovasculares
nutrição
marcadores de risco
morbidade
adulto
description The cardiovascular diseases contribute significantly as a death cause in all Brazilian regions, mainly the Southeast. Besides, they constitute one of the main causes of permanence in hospital and are responsible for the main allocation of public resources in hospitalizations in Brazil. Consequently, the economic cost of cardiovascular diseases has increased in the last decades. The risk of someone developing cardiovascular disease is evaluated through analysis of the characteristics increasing that individual’s chance to develop the disease. The knowledge of those factors associated to the risk is important in order to establish prevention strategies. This article revises the main risk markers for cardiovascular diseases in adults related to the nutrition, as the anthropometrics,dietary and biochemical. Besides, it emphasizes the impact of these diseases in society, as well as the need to take importance of establishing measures of primary prevention to control them.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-08-11
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9199/6582
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 3 (2004): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 3 (2004): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 17 n. 3 (2004): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126072012308480