Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção de plantas aromáticas
Main Author: | |
---|---|
Publication Date: | 2011 |
Format: | Master thesis |
Language: | por |
Source: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Download full: | http://hdl.handle.net/10400.5/4142 |
Summary: | Mestrado em Engenharia do Ambiente - Tecnologias Ambientais - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_7ed6f9d659d6f71350afb8e027a4767a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/4142 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
|
spelling |
Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção de plantas aromáticascompostingspent coffee groundcompost qualitygrowth indexaromatic herbsMestrado em Engenharia do Ambiente - Tecnologias Ambientais - Instituto Superior de AgronomiaIncreasingly, composting is presented as a viable alternative to deposition in landfills of organic wastes, with all the problems/issues that this option causes/entails. The product, the compost, as it is rich in organic matter is an asset to the soils and, therefore, to the Portuguese agriculture. The main objective of this study is to assess the quality of the composts produced from spent coffee grounds for the production of aromatic herbs. This evaluation was accomplished through physical, physical-chemical and chemical characterization of compost samples before and after being sieved. The stability / maturation of the composts was evaluated using the self-heating and the respiratory activity after four days test (AT4). Finally, the evaluation of the phytotoxicity of the composts was determined by the rate of growth using basil (Ocimum basilicum L.), coriander (Coriandrum sativum L.), parsley (Petroselinum crispum L.) and cress (Lepidium sativum L.). The results show that the characteristics of the coffee grounds are reflected in the final composts. The final spent coffee grounds composts presented, in general, interesting characteristics in terms of its use in the production of aromatic herbs and even in agriculture.ISA/UTLQueda, Ana Cristina Ferreira da CunhaRibeiro, Henrique Manuel FilipeRepositório da Universidade de LisboaOliveira, Carina do Rosário2012-03-22T10:33:27Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4142porOliveira, Carina do Rosário - Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção da plantas aromáticas. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:09ZPortal AgregadorONG |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção de plantas aromáticas |
title |
Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção de plantas aromáticas |
spellingShingle |
Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção de plantas aromáticas Oliveira, Carina do Rosário composting spent coffee ground compost quality growth index aromatic herbs |
title_short |
Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção de plantas aromáticas |
title_full |
Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção de plantas aromáticas |
title_fullStr |
Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção de plantas aromáticas |
title_full_unstemmed |
Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção de plantas aromáticas |
title_sort |
Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção de plantas aromáticas |
author |
Oliveira, Carina do Rosário |
author_facet |
Oliveira, Carina do Rosário |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Queda, Ana Cristina Ferreira da Cunha Ribeiro, Henrique Manuel Filipe Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Oliveira, Carina do Rosário |
dc.subject.por.fl_str_mv |
composting spent coffee ground compost quality growth index aromatic herbs |
topic |
composting spent coffee ground compost quality growth index aromatic herbs |
description |
Mestrado em Engenharia do Ambiente - Tecnologias Ambientais - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011 2011-01-01T00:00:00Z 2012-03-22T10:33:27Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/4142 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/4142 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Oliveira, Carina do Rosário - Avaliação da qualidade de compostos de borras de café na produção da plantas aromáticas. Lisboa: ISA, 2011 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1777302092497551360 |