Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Fonseca, João Paulo Caria Gerald Queiroz
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/5335
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_9fe995e79ac4ac46f1bba515f587e6fd
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/5335
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesaEdible coatings based on chitosan and beeswax: their usage on the conservation of table grapestable grapesedible coatingschitosanbeeswaxMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaFor this study we produced three different formulations to obtain edible films and coatings based on chitosan, incorporated with beeswax, glycerol and a surfactant (Tween 80). It was studied the effect of beeswas concentration (0%, 10% e 20% wax mass per polymer mass) in the properties of the films obtained. Regarding the mechanical properties of the films, the results show that the tensile strength, elongation, Young's modulus, perforation tension and deformation were not significantly affected by the wax concentration used. The Water Vapor Permeability (WVP) and hydrophilicity of the films decreased with wax incorporation. The WVP decreased about 99% due to the permeability of the films without wax. During the performance evaluation of edible coatings, on the study of grapes preservation, it was found that the application of such coatings favors the dehydration of the fruit; as they do not significantly affect the grapes properties (color, texture, brix and pH) compared to the control sample. The sensory and multivariate analysis performed showed that the chitosan coating embedded with wax is not the most suitable for usage on grapes.ISA/UTLAlves, Vitor Manuel DelgadoMartins, Margarida MoldãoRepositório da Universidade de LisboaFonseca, João Paulo Caria Gerald Queiroz2013-03-12T10:33:21Z20122012-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5335porFonseca, J.P.C.G.Q. - Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa. Lisboa: ISA, 2012, 110 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:15Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5335Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:54.425509Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa
Edible coatings based on chitosan and beeswax: their usage on the conservation of table grapes
title Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa
spellingShingle Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa
Fonseca, João Paulo Caria Gerald Queiroz
table grapes
edible coatings
chitosan
beeswax
title_short Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa
title_full Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa
title_fullStr Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa
title_full_unstemmed Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa
title_sort Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa
author Fonseca, João Paulo Caria Gerald Queiroz
author_facet Fonseca, João Paulo Caria Gerald Queiroz
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Alves, Vitor Manuel Delgado
Martins, Margarida Moldão
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Fonseca, João Paulo Caria Gerald Queiroz
dc.subject.por.fl_str_mv table grapes
edible coatings
chitosan
beeswax
topic table grapes
edible coatings
chitosan
beeswax
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2012-01-01T00:00:00Z
2013-03-12T10:33:21Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/5335
url http://hdl.handle.net/10400.5/5335
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Fonseca, J.P.C.G.Q. - Revestimentos comestíveis à base de quitosano e cera de abelha: aplicação na conservação de uva de mesa. Lisboa: ISA, 2012, 110 p.
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131005226844160