Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológica
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/6106 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Processamento de Alimentos - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_b5fb35877ad41a7c1daa671673f8e8b2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/6106 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológicacheese wheyfermentationlactic acid bacteriasanitationorganic lettuceMestrado em Engenharia Alimentar - Processamento de Alimentos - Instituto Superior de AgronomiaThe main aim of this work was to study the applicability of fermented whey as biopreservative for sanitation of organic lettuce. An industrial starter mixture and two strains of Lactobacillus plantarum were used to study the whey fermentation. It was been found that L. plantarum strains are not the most efficient in the fermentation of this substrate, showing low lactic acid yield. In other side, the industrial culture showed good results with a yield higher than 60%. The assays results showed a heterolactic fermentation, where the main metabolites were lactic acid and ethanol. Whey fermented at different concentrations (100%, 75%, 50%) was used as sanitizing agent in organic lettuce and the treatments were compared with a 110 ppm sodium hypochlorite solution. The effects on the microbiological native flora (mesophilic counts, psychrophilic counts, lactic acid bacteria counts and Enterobacteriaceae counts) were studied. The microbiological load at the end of storage were bellow the recommended levels and the different concentrations used didn’t showed to be an important factor in the microbiological growth control, only significant differences were found on the mesophilic counts. Fermented whey resulted in equivalent or better microbial load reduction than sodium hypochlorite solution. The results suggest that fermented whey could be an alternative to sodium hypochlorite for sanitizing lettuce.ISAFerreira, Maria Adélia SantosSousa, Isabel Maria Nunes deRepositório da Universidade de LisboaMartins, Sandro Roberto Catarino2013-11-06T15:27:27Z20132013-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/6106TID:201848015porMartins, S.R.C. - Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológica. Lisboa: ISA, 2013, 93 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:58Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/6106Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:53:32.535626Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológica |
title |
Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológica |
spellingShingle |
Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológica Martins, Sandro Roberto Catarino cheese whey fermentation lactic acid bacteria sanitation organic lettuce |
title_short |
Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológica |
title_full |
Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológica |
title_fullStr |
Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológica |
title_full_unstemmed |
Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológica |
title_sort |
Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológica |
author |
Martins, Sandro Roberto Catarino |
author_facet |
Martins, Sandro Roberto Catarino |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Ferreira, Maria Adélia Santos Sousa, Isabel Maria Nunes de Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Martins, Sandro Roberto Catarino |
dc.subject.por.fl_str_mv |
cheese whey fermentation lactic acid bacteria sanitation organic lettuce |
topic |
cheese whey fermentation lactic acid bacteria sanitation organic lettuce |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Processamento de Alimentos - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-11-06T15:27:27Z 2013 2013-01-01T00:00:00Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/6106 TID:201848015 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/6106 |
identifier_str_mv |
TID:201848015 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Martins, S.R.C. - Avaliação de fermentados de soro lácteo em relação ao seu poder antimicrobiano no processamento de alface biológica. Lisboa: ISA, 2013, 93 p. |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799131011250913280 |