Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividade

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Santos, Diana Isa de Oliveira
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/5301
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_c3ebefe22807ace4a6cea175785ade9c
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/5301
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividadefruit and vegetable pulpbioactive componentthermal treatmentrefrigerationfreezingqualityMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe present study consisted of (1) selection of pre-treatment adequate temperature/time binomial applied to the raw material, (2) optimization of fruit and vegetables pulps formulation, (3) selection of pasteurization conditions to be applied to the end product, (4) evaluation of untreated pulp (ST) and pasteurized pulp (TT) modifications, with utilization of transparent (T) and opaque (O) packaging, and maintained in refrigerated or in frozen conditions. Pulps were monitored for physicochemical, biochemical, microbiological, rheological and sensory parameters. The optimized pulp consists in an apple base (41 %) and pineapple (31 %), to which cabbage (8%), pumpkin (10%) and banana (10%) were introduced. The temperature/time binomial of the thermal pre-treatments are specific for each raw-material (100 °C/ 5 minutes for cabbage, 90 °C/ 6 minutes for pumpkin and 100 °C/ 1 minute for “Fuji” apple and 1,5 minutes for the Granny Smith variety). The established pasteurization temperature/time binomial was 75 °C/ 90 seconds. The developed pulp in transparent and opaque packaging under refrigeration showed a shelf-life of 7 and 14 days, respectively. In frozen storage, quality maintenance is more dependent of storage time and no significant changes were observed for 60 days.ISA/UTLMartins, Margarida MoldãoPinheiro, Maria Joaquina da CunhaRepositório da Universidade de LisboaSantos, Diana Isa de Oliveira2013-03-07T16:41:01Z20122012-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5301porSantos, D.I.O. - Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividade. Lisboa: ISA, 2012, 98 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:13Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5301Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:52.811902Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividade
title Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividade
spellingShingle Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividade
Santos, Diana Isa de Oliveira
fruit and vegetable pulp
bioactive component
thermal treatment
refrigeration
freezing
quality
title_short Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividade
title_full Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividade
title_fullStr Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividade
title_full_unstemmed Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividade
title_sort Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividade
author Santos, Diana Isa de Oliveira
author_facet Santos, Diana Isa de Oliveira
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Martins, Margarida Moldão
Pinheiro, Maria Joaquina da Cunha
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Santos, Diana Isa de Oliveira
dc.subject.por.fl_str_mv fruit and vegetable pulp
bioactive component
thermal treatment
refrigeration
freezing
quality
topic fruit and vegetable pulp
bioactive component
thermal treatment
refrigeration
freezing
quality
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2012-01-01T00:00:00Z
2013-03-07T16:41:01Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/5301
url http://hdl.handle.net/10400.5/5301
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Santos, D.I.O. - Desenvolvimento de polpa de hortofruticolas: polpa verde com elevada bioatividade. Lisboa: ISA, 2012, 98 p.
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131004555755520