Teores de corantes artificiais em alimentos determinados por cromatografia líquida de alta eficiência

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Prado,Marcelo Alexandre
Data de Publicação: 2007
Outros Autores: Godoy,Helena Teixeira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Química Nova (Online)
Texto Completo: http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422007000200005
Resumo: Synthetic dyes are much used in processed foods. HPLC was applied to different types of snacks, such as colored cereals, chocolate confetti, chewing gums and candies for the determination of those additives. In the case of artificially colored breakfast cereals, 71% of the samples exceeded the allowed limits. Regarding the portions recommended for consumption by the makers of two of the samples, the amounts exceeded those allowed by the Brazilian legislation. In the case of chocolate confetti and candies none of the samples showed higher amounts than those allowed. However 37% of the chewing gum samples presented larger contents than the authorized ones, and one sample contained five times more synthetic dyes than allowed.
id SBQ-3_0b945540a41652aac64a7f6f1ec47591
oai_identifier_str oai:scielo:S0100-40422007000200005
network_acronym_str SBQ-3
network_name_str Química Nova (Online)
repository_id_str
spelling Teores de corantes artificiais em alimentos determinados por cromatografia líquida de alta eficiênciasynthetic dyesHPLCfoodsSynthetic dyes are much used in processed foods. HPLC was applied to different types of snacks, such as colored cereals, chocolate confetti, chewing gums and candies for the determination of those additives. In the case of artificially colored breakfast cereals, 71% of the samples exceeded the allowed limits. Regarding the portions recommended for consumption by the makers of two of the samples, the amounts exceeded those allowed by the Brazilian legislation. In the case of chocolate confetti and candies none of the samples showed higher amounts than those allowed. However 37% of the chewing gum samples presented larger contents than the authorized ones, and one sample contained five times more synthetic dyes than allowed.Sociedade Brasileira de Química2007-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422007000200005Química Nova v.30 n.2 2007reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40422007000200005info:eu-repo/semantics/openAccessPrado,Marcelo AlexandreGodoy,Helena Teixeirapor2007-03-13T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422007000200005Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2007-03-13T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false
dc.title.none.fl_str_mv Teores de corantes artificiais em alimentos determinados por cromatografia líquida de alta eficiência
title Teores de corantes artificiais em alimentos determinados por cromatografia líquida de alta eficiência
spellingShingle Teores de corantes artificiais em alimentos determinados por cromatografia líquida de alta eficiência
Prado,Marcelo Alexandre
synthetic dyes
HPLC
foods
title_short Teores de corantes artificiais em alimentos determinados por cromatografia líquida de alta eficiência
title_full Teores de corantes artificiais em alimentos determinados por cromatografia líquida de alta eficiência
title_fullStr Teores de corantes artificiais em alimentos determinados por cromatografia líquida de alta eficiência
title_full_unstemmed Teores de corantes artificiais em alimentos determinados por cromatografia líquida de alta eficiência
title_sort Teores de corantes artificiais em alimentos determinados por cromatografia líquida de alta eficiência
author Prado,Marcelo Alexandre
author_facet Prado,Marcelo Alexandre
Godoy,Helena Teixeira
author_role author
author2 Godoy,Helena Teixeira
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Prado,Marcelo Alexandre
Godoy,Helena Teixeira
dc.subject.por.fl_str_mv synthetic dyes
HPLC
foods
topic synthetic dyes
HPLC
foods
description Synthetic dyes are much used in processed foods. HPLC was applied to different types of snacks, such as colored cereals, chocolate confetti, chewing gums and candies for the determination of those additives. In the case of artificially colored breakfast cereals, 71% of the samples exceeded the allowed limits. Regarding the portions recommended for consumption by the makers of two of the samples, the amounts exceeded those allowed by the Brazilian legislation. In the case of chocolate confetti and candies none of the samples showed higher amounts than those allowed. However 37% of the chewing gum samples presented larger contents than the authorized ones, and one sample contained five times more synthetic dyes than allowed.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007-04-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422007000200005
url http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422007000200005
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv 10.1590/S0100-40422007000200005
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
dc.source.none.fl_str_mv Química Nova v.30 n.2 2007
reponame:Química Nova (Online)
instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron:SBQ
instname_str Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron_str SBQ
institution SBQ
reponame_str Química Nova (Online)
collection Química Nova (Online)
repository.name.fl_str_mv Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
repository.mail.fl_str_mv quimicanova@sbq.org.br
_version_ 1750318106071269376