Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Lima Filho, Dario de Oliveira
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Watanabe, Eluiza Alberto de Morais, Oliveira, Leidy Diana de Souza de, Silva, Filipe Quevedo Pires de Oliveira e
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/855
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9000
Resumo: When in the presence of imperfect information, the conditions for quality analysis of the products are impaired. Therefore, food purchase brings a certain level of risk associated, which may be reduced by increasing amount and quality of the information. In this sense, this study aims at analyzing the behavior of restaurant consumers in regard to the nutritional information of the food, by interviewing 411 people in Campo Grande, MG, Brazil. The data analysis technique used was frequency distribution, datacross and cluster analysis. The cluster analysis showed that, between economic classes A, B and C, thare were no significant differences in the behavior of the consumer regarding nutrition information. However, class D is less concerned with the availability of this information and the healthiness of the food. With these results, we may conclude that this phenomenon is happening in society as a whole, weakening only in the lower social classes.
id UFLA_77a956b86b2f87076b82246c793a6d36
oai_identifier_str oai:localhost:1/9000
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantesImpact of nutritional information in the behavior of restaurant consumersComportamento do consumidorAssimetria de informaçõesServiços de alimentaçãoConsumer behaviorAsymmetric informationFood serviceWhen in the presence of imperfect information, the conditions for quality analysis of the products are impaired. Therefore, food purchase brings a certain level of risk associated, which may be reduced by increasing amount and quality of the information. In this sense, this study aims at analyzing the behavior of restaurant consumers in regard to the nutritional information of the food, by interviewing 411 people in Campo Grande, MG, Brazil. The data analysis technique used was frequency distribution, datacross and cluster analysis. The cluster analysis showed that, between economic classes A, B and C, thare were no significant differences in the behavior of the consumer regarding nutrition information. However, class D is less concerned with the availability of this information and the healthiness of the food. With these results, we may conclude that this phenomenon is happening in society as a whole, weakening only in the lower social classes.Na existência de informações imperfeitas, as condições de análise da qualidade dos produtos são prejudicadas. Portanto, a compra de alimentos traz consigo certo nível de risco associado, o qual pode ser reduzido com o aumento da quantidade e da qualidade das informações. Objetivou-se, neste estudo, analisar o comportamento do consumidor de restaurantes em relação à informações nutricionaisdos alimentos em Campo Grande/MS. Foram entrevistadas 411 pessoas em Campo Grande/MS. As técnicas de análise de dados utilizadas foram distribuição de frequência, cruzamento de dados e estudo de cluster. O estudo de cluster  indicou que entre as classes econômicas A, B e C não houve diferenças significativas no comportamento do consumidor com relação às informações nutricionais, porém, a classe D preocupa-se menos com a disponibilidade dessas informações e com a saudabilidade da alimentação. Nesse sentido, podemos concluir que esse fenômeno está acontecendo na sociedade como um todo, perdendo força somente nas classes sociais mais baixas.Organizações Rurais & Agroindustriais2014-10-082015-05-04T13:47:43Z2015-05-04T13:47:43Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/855LIMA FILHO, D. de O. et al. Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 16, n. 3, p. 404-416, 2014.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9000Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 16, n. 3 (2014)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/855/456Lima Filho, Dario de OliveiraWatanabe, Eluiza Alberto de MoraisOliveira, Leidy Diana de Souza deSilva, Filipe Quevedo Pires de Oliveira einfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-02-23T17:17:35Zoai:localhost:1/9000Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-02-23T17:17:35Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes
Impact of nutritional information in the behavior of restaurant consumers
title Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes
spellingShingle Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes
Lima Filho, Dario de Oliveira
Comportamento do consumidor
Assimetria de informações
Serviços de alimentação
Consumer behavior
Asymmetric information
Food service
title_short Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes
title_full Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes
title_fullStr Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes
title_full_unstemmed Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes
title_sort Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes
author Lima Filho, Dario de Oliveira
author_facet Lima Filho, Dario de Oliveira
Watanabe, Eluiza Alberto de Morais
Oliveira, Leidy Diana de Souza de
Silva, Filipe Quevedo Pires de Oliveira e
author_role author
author2 Watanabe, Eluiza Alberto de Morais
Oliveira, Leidy Diana de Souza de
Silva, Filipe Quevedo Pires de Oliveira e
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Lima Filho, Dario de Oliveira
Watanabe, Eluiza Alberto de Morais
Oliveira, Leidy Diana de Souza de
Silva, Filipe Quevedo Pires de Oliveira e
dc.subject.por.fl_str_mv Comportamento do consumidor
Assimetria de informações
Serviços de alimentação
Consumer behavior
Asymmetric information
Food service
topic Comportamento do consumidor
Assimetria de informações
Serviços de alimentação
Consumer behavior
Asymmetric information
Food service
description When in the presence of imperfect information, the conditions for quality analysis of the products are impaired. Therefore, food purchase brings a certain level of risk associated, which may be reduced by increasing amount and quality of the information. In this sense, this study aims at analyzing the behavior of restaurant consumers in regard to the nutritional information of the food, by interviewing 411 people in Campo Grande, MG, Brazil. The data analysis technique used was frequency distribution, datacross and cluster analysis. The cluster analysis showed that, between economic classes A, B and C, thare were no significant differences in the behavior of the consumer regarding nutrition information. However, class D is less concerned with the availability of this information and the healthiness of the food. With these results, we may conclude that this phenomenon is happening in society as a whole, weakening only in the lower social classes.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-10-08
2015-05-04T13:47:43Z
2015-05-04T13:47:43Z
2015-05-04
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/855
LIMA FILHO, D. de O. et al. Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 16, n. 3, p. 404-416, 2014.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9000
url http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/855
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9000
identifier_str_mv LIMA FILHO, D. de O. et al. Impacto das informações nutricionais no comportamento do consumidor de restaurantes. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 16, n. 3, p. 404-416, 2014.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/855/456
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
dc.source.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 16, n. 3 (2014)
2238-6890
1517-3879
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1784550164500840448