Efeito da enzima fitase nas rações de frangos de corte, durante as fases pré-inicial e inicial
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Data de Publicação: | 2007 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000300037 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6441 |
Resumo: | 1.080 male broilers were used from 1 to 7 and 8 to 21 days of age to evaluate phytase diet supplementation in chicks performance. Two experimental rations were used each phase, whereas the first diet recommended by company broiler integrator (C-1) and the second suggested by furnished company enzyme (C-2). Treatments consisted in: T1 and T4 - ration without enzyme and T2 and T3 - ration with enzyme. A completely randomized design was used, in a 2 x 2 factorial model (two rations x two levels of enzyme) with nine replicates and 30 birds per unit. The enzyme was used in amount of 100 g/ton of ration. Statistically significant difference (P<0.01) was found between treatments to weight gain and feed:gain ratio to pre-starter and initial phases, where best results were obtained with C-1 with enzyme addition, showing the importance of phytase in broiler chicks rations as to birds performance. |
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Efeito da enzima fitase nas rações de frangos de corte, durante as fases pré-inicial e inicialEffect of phytase enzyme in broilers rations, during pre-starter and starter phasesAviculturaFrango - DesempenhoEnzimaNutrição animalPoultryChicken - PerformanceEnzymeAnimal nutrition1.080 male broilers were used from 1 to 7 and 8 to 21 days of age to evaluate phytase diet supplementation in chicks performance. Two experimental rations were used each phase, whereas the first diet recommended by company broiler integrator (C-1) and the second suggested by furnished company enzyme (C-2). Treatments consisted in: T1 and T4 - ration without enzyme and T2 and T3 - ration with enzyme. A completely randomized design was used, in a 2 x 2 factorial model (two rations x two levels of enzyme) with nine replicates and 30 birds per unit. The enzyme was used in amount of 100 g/ton of ration. Statistically significant difference (P<0.01) was found between treatments to weight gain and feed:gain ratio to pre-starter and initial phases, where best results were obtained with C-1 with enzyme addition, showing the importance of phytase in broiler chicks rations as to birds performance.Foram criados 1.080 pintos de corte machos, no período de 1 a 7 e 8 a 21 dias de idade, para estudar os efeitos da fitase nas rações sobre o desempenho. Utilizaram-se duas rações experimentais para cada fase, sendo a primeira formulada por uma empresa integradora de frangos de corte (E-1) e a segunda sugerida pela empresa fornecedora da enzima (E-2). Os tratamentos foram: T1 e T4 - ração sem adição da enzima e T2 e T3 - ração com fitase. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, num arranjo fatorial 2 x 2 (duas rações e dois níveis de enzima), com nove repetições e trinta aves por parcela. A enzima foi adicionada na quantidade de 100 g/t de ração. Houve diferença significativa (P<0,01) entre tratamentos para ganho de peso e conversão alimentar para as fases pré-inicial e inicial, sendo os melhores resultados obtidos com a E-1 com adição de enzima, mostrando a importância da fitase em rações com frangos de corte quanto ao desempenho dos animais.Editora da Universidade Federal de Lavras2007-06-012015-04-30T13:34:12Z2015-04-30T13:34:12Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000300037COSTA, F. G. P. et al. Efeito da enzima fitase nas rações de frangos de corte, durante as fases pré-inicial e inicial. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 3, p. 865-870, maio/jun. 2007.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6441Ciência e Agrotecnologia v.31 n.3 2007reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLACosta, Fernando Guilherme PerazzoBrandão, Patrícia AraújoBrandão, Jocelyn SantiagoSilva, José Humberto Vilar daporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-05-18T17:59:21Zoai:localhost:1/6441Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-05-18T17:59:21Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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