THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RS

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Guerra, Renata Rojas
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Kirinus, Jackeline Karsten, Dörr, Andréa Cristina, Nörnberg, José Laerte
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)
Texto Completo: https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/8814
Resumo: http://dx.doi.org/10.5902/223611708814The beef is a food of great relevance in the Brazilian diet. In this sense, the objective of this study was to consider the influence of students in determining the consumption of beef in Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil, and to estimate income and price elasticities for the demand for this product through the model regression of log-linear plus a dummy variable. To this end, we collected primary data through forms applied to students of Federal University of Santa Maria, Brazil (UFSM) distributed in supermarkets and consumers around the city. Data collection occurred from March to April 2011. The results confirmed the existence of differences between the consumption behavior of both strata. The growth rate of the amount of beef consumed by the inhabitants of Santa Maria is 37.9% lower for students than for the rest of the population. For other variables, confirmed the existence of a significant relationship between these, so their coefficients of elasticity were about -0.33% to 0.087% and prices for the income elasticity. It can be concluded that the population of the municipality of Santa Maria, RS comprises a significant portion of students and they often have a different consumption pattern, which can influence the behavior of the demand curve for food in the city.
id UFSM-15_74e195e59f2e5dc058da5363e6eea030
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/8814
network_acronym_str UFSM-15
network_name_str Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)
repository_id_str
spelling THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RSA ELASTICIDADE DA DEMANDA DE UNIVERSITÁRIOS POR CARNE BOVINA EM SANTA MARIA, RSBovinosConsumo de CarneEstudantesElasticidade RendaElasticidade Preço.http://dx.doi.org/10.5902/223611708814The beef is a food of great relevance in the Brazilian diet. In this sense, the objective of this study was to consider the influence of students in determining the consumption of beef in Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil, and to estimate income and price elasticities for the demand for this product through the model regression of log-linear plus a dummy variable. To this end, we collected primary data through forms applied to students of Federal University of Santa Maria, Brazil (UFSM) distributed in supermarkets and consumers around the city. Data collection occurred from March to April 2011. The results confirmed the existence of differences between the consumption behavior of both strata. The growth rate of the amount of beef consumed by the inhabitants of Santa Maria is 37.9% lower for students than for the rest of the population. For other variables, confirmed the existence of a significant relationship between these, so their coefficients of elasticity were about -0.33% to 0.087% and prices for the income elasticity. It can be concluded that the population of the municipality of Santa Maria, RS comprises a significant portion of students and they often have a different consumption pattern, which can influence the behavior of the demand curve for food in the city.http://dx.doi.org/10.5902/223611708814A carne bovina é um alimento de extrema relevância na dieta dos brasileiros. Neste sentido, o objetivo deste estudo foi considerar a influência dos estudantes na determinação do consumo de carne bovina no município de Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil; bem como estimar as elasticidades renda e preço para a demanda deste produto através do modelo de regressão do tipo log-linear acrescido de uma variável dummy. Para tanto, foi realizada a coleta de dados primários através de formulários aplicados aos estudantes da Universidade Federal de Santa Maria, Brasil (UFSM) e consumidores em supermercados distribuídos pela cidade. A coleta ocorreu no período de março a abril de 2011. Os resultados confirmaram a existência de divergências entre o comportamento de consumo de ambos estratos populacionais. A taxa de crescimento da quantidade de carne bovina consumida pelos habitantes de Santa Maria é 37,9% menor para os estudantes do que para o restante da população. Quanto às demais variáveis, foi confirmada a existência de uma relação significativa entre estas, portanto seus coeficientes de elasticidade foram cerca de -0,33% para os preços e 0,087% para a elasticidade-renda. Pode concluir que a população do município de Santa Maria, RS é composta por uma parcela significativa de estudantes e que estes frequentemente possuem um padrão de consumo diferenciado, o qual pode influenciar o comportamento da curva de demanda por alimentos do município.Universidade Federal de Santa Maria2013-06-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/881410.5902/223611708814Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 11, N. 11, JUN.E, 2013, SPECIAL EDITION: PROGRAMAS DE PÓS-GRADUAÇÃO EM EXTENSÃO RURAL, ECONOMIA E DESENVOLVIMENTO, TECNOLOGIA DOS ALIMENTOS E ENGENHARIA FLORESTAL (UFSM) E PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM DESENVOLVIMENTO RURAL (UFRGS) – RS; 2479-2492Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 11, N. 11, JUN., 2013, EDIÇÃO ESPECIAL: PROGRAMAS DE PÓS-GRADUAÇÃO EM EXTENSÃO RURAL, ECONOMIA E DESENVOLVIMENTO, TECNOLOGIA DOS ALIMENTOS E ENGENHARIA FLORESTAL (UFSM) E PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM DESENVOLVIMENTO RURAL (UFRGS) – RS; 2479-24922236-11702236-1170reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMporhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/8814/pdfGuerra, Renata RojasKirinus, Jackeline KarstenDörr, Andréa CristinaNörnberg, José Laerteinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-07-14T13:02:40Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/8814Revistahttps://periodicos.ufsm.br/regetPUBhttps://periodicos.ufsm.br/reget/oaimarcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com2236-11702236-1170opendoar:2021-07-14T13:02:40Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false
dc.title.none.fl_str_mv THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RS
A ELASTICIDADE DA DEMANDA DE UNIVERSITÁRIOS POR CARNE BOVINA EM SANTA MARIA, RS
title THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RS
spellingShingle THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RS
Guerra, Renata Rojas
Bovinos
Consumo de Carne
Estudantes
Elasticidade Renda
Elasticidade Preço.
title_short THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RS
title_full THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RS
title_fullStr THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RS
title_full_unstemmed THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RS
title_sort THE DEMAND ELASTICIY OF UNDERGRADUATE STUDENTS FOR BEEF INS SANTA MARIA, RS
author Guerra, Renata Rojas
author_facet Guerra, Renata Rojas
Kirinus, Jackeline Karsten
Dörr, Andréa Cristina
Nörnberg, José Laerte
author_role author
author2 Kirinus, Jackeline Karsten
Dörr, Andréa Cristina
Nörnberg, José Laerte
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Guerra, Renata Rojas
Kirinus, Jackeline Karsten
Dörr, Andréa Cristina
Nörnberg, José Laerte
dc.subject.por.fl_str_mv Bovinos
Consumo de Carne
Estudantes
Elasticidade Renda
Elasticidade Preço.
topic Bovinos
Consumo de Carne
Estudantes
Elasticidade Renda
Elasticidade Preço.
description http://dx.doi.org/10.5902/223611708814The beef is a food of great relevance in the Brazilian diet. In this sense, the objective of this study was to consider the influence of students in determining the consumption of beef in Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil, and to estimate income and price elasticities for the demand for this product through the model regression of log-linear plus a dummy variable. To this end, we collected primary data through forms applied to students of Federal University of Santa Maria, Brazil (UFSM) distributed in supermarkets and consumers around the city. Data collection occurred from March to April 2011. The results confirmed the existence of differences between the consumption behavior of both strata. The growth rate of the amount of beef consumed by the inhabitants of Santa Maria is 37.9% lower for students than for the rest of the population. For other variables, confirmed the existence of a significant relationship between these, so their coefficients of elasticity were about -0.33% to 0.087% and prices for the income elasticity. It can be concluded that the population of the municipality of Santa Maria, RS comprises a significant portion of students and they often have a different consumption pattern, which can influence the behavior of the demand curve for food in the city.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-06-03
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/8814
10.5902/223611708814
url https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/8814
identifier_str_mv 10.5902/223611708814
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/8814/pdf
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Santa Maria
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Santa Maria
dc.source.none.fl_str_mv Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 11, N. 11, JUN.E, 2013, SPECIAL EDITION: PROGRAMAS DE PÓS-GRADUAÇÃO EM EXTENSÃO RURAL, ECONOMIA E DESENVOLVIMENTO, TECNOLOGIA DOS ALIMENTOS E ENGENHARIA FLORESTAL (UFSM) E PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM DESENVOLVIMENTO RURAL (UFRGS) – RS; 2479-2492
Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 11, N. 11, JUN., 2013, EDIÇÃO ESPECIAL: PROGRAMAS DE PÓS-GRADUAÇÃO EM EXTENSÃO RURAL, ECONOMIA E DESENVOLVIMENTO, TECNOLOGIA DOS ALIMENTOS E ENGENHARIA FLORESTAL (UFSM) E PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM DESENVOLVIMENTO RURAL (UFRGS) – RS; 2479-2492
2236-1170
2236-1170
reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)
instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)
instacron:UFSM
instname_str Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)
instacron_str UFSM
institution UFSM
reponame_str Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)
collection Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)
repository.name.fl_str_mv Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)
repository.mail.fl_str_mv marcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com
_version_ 1799950574094909440