EFFICACY OF CONJUGATED LINOLEIC ACID (CLA) ON HUMAN HEALTH
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/12988 |
Resumo: | This review covers aspects related to conjugated linoleic acid (CLA) and its relationship to disease. The term CLA represents a mixture of positional and geometric isomers of linoleic acid, of which two of these isomers (9c, 11t and 10t, 12c) have biological activity. Dairy products are the most abundant source of conjugated linoleic acid, which refers to a group of positional and geometric isomers of CLA (CLA 18:2 cis-9, cis-12). CLA has been investigated for its beneficial in the prevention and treatment of a variety of diseases, including obesity, cancer, diabetes and cardiovascular disease effects. Scientific information cataloging the physiological properties of CLA, which serve as inputs to argue its potential as a functional ingredient to be used in the prevention and control of several chronic metabolic disorders. |
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EFFICACY OF CONJUGATED LINOLEIC ACID (CLA) ON HUMAN HEALTHEFICÁCIA DO ÁCIDO LINOLÉICO CONJUGADO (CLA) NA SAÚDE HUMANAhealth benefitsprocess of biohydrogenationdairy productsdiseases.Benefícios à SaúdeProcesso de BiohidrogenaçãoProdutos LácteosDoenças.This review covers aspects related to conjugated linoleic acid (CLA) and its relationship to disease. The term CLA represents a mixture of positional and geometric isomers of linoleic acid, of which two of these isomers (9c, 11t and 10t, 12c) have biological activity. Dairy products are the most abundant source of conjugated linoleic acid, which refers to a group of positional and geometric isomers of CLA (CLA 18:2 cis-9, cis-12). CLA has been investigated for its beneficial in the prevention and treatment of a variety of diseases, including obesity, cancer, diabetes and cardiovascular disease effects. Scientific information cataloging the physiological properties of CLA, which serve as inputs to argue its potential as a functional ingredient to be used in the prevention and control of several chronic metabolic disorders.A presente revisão aborda aspectos relacionados ao ácido linoléico conjugado (CLA), bem como sua relação com as doenças. O termo CLA corresponde a uma mistura de isômeros posicionais e geométricos do ácido linoléico, sendo que, dois destes isômeros (9c, 11t e 10t, 12c) possuem atividade biológica. Os produtos lácteos são a fonte mais abundante de ácido linoléico conjugado, que se refere a um grupo de isômeros geométricos e posicionais do CLA (CLA 18:2 cis-9, cis-12). O CLA tem sido investigado pelos seus efeitos benéficos na prevenção e tratamento de uma diversidade de doenças, incluindo a obesidade, câncer, diabetes e as doenças cardiovasculares. As informações científicas que catalogam as propriedades fisiológicas do CLA, as quais servem como subsídios para alegar seu potencial como ingrediente funcional a ser utilizado na prevenção e no controle de inúmeras desordens metabólicas crônicas.Universidade Federal de Santa Maria2014-06-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/1298810.5902/2236117012988Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, SPECIAL EDITION: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 36-46Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 18, 2014, EDIÇÃO ESPECIAL: ALIMENTAÇÃO E SAÚDE – GRUPO DE PESQUISA EM AGRONEGÓCIOS – UFSM – CAMPUS DE SANTA MARIA – RS; 36-462236-11702236-1170reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMporhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/12988/pdfNovack, Mariana Moura ErcolaniCauduro, LidiaFuke, GitaneNörnberg, José Laerteinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-07-14T13:03:45Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/12988Revistahttps://periodicos.ufsm.br/regetPUBhttps://periodicos.ufsm.br/reget/oaimarcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com2236-11702236-1170opendoar:2021-07-14T13:03:45Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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This review covers aspects related to conjugated linoleic acid (CLA) and its relationship to disease. The term CLA represents a mixture of positional and geometric isomers of linoleic acid, of which two of these isomers (9c, 11t and 10t, 12c) have biological activity. Dairy products are the most abundant source of conjugated linoleic acid, which refers to a group of positional and geometric isomers of CLA (CLA 18:2 cis-9, cis-12). CLA has been investigated for its beneficial in the prevention and treatment of a variety of diseases, including obesity, cancer, diabetes and cardiovascular disease effects. Scientific information cataloging the physiological properties of CLA, which serve as inputs to argue its potential as a functional ingredient to be used in the prevention and control of several chronic metabolic disorders. |
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