GREEN INNOVATION: Products and Process as Factor of Competitive Advantage

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Walchhutter, Seimor
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Kalil Hanna, Eduardo, Souza, Warton da Silva
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Observatório
Texto Completo: https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/article/view/7051
Resumo: The aim of this study was to analyze the extent to which green innovation is constituted as a competitive advantage factor for organizations. A quantitative study was conducted in an automotive industry to relate the results between product innovation and green processes with competitive advantage. The results of the research show that there is a positive correlation between green products and competitive advantage, however, there is no positive correlation between green processes and competitive advantage confirming one of the hypotheses of the research.
id UFT-7_191714ea2363dde9fef92b30715eecc0
oai_identifier_str oai:ojs.revista.uft.edu.br:article/7051
network_acronym_str UFT-7
network_name_str Revista Observatório
repository_id_str
spelling GREEN INNOVATION: Products and Process as Factor of Competitive AdvantageINNOVACIÓN VERDE: Productos y procesos como factor de ventaja competitivaGREEN INNOVATION: Les produits et procédés comme atouts concurrentielsINOVAÇÃO VERDE: Produtos e processos como fator de vantagem competitiva: Products and Process as Factor of Competitive AdvantageEconomia VerdeDesenvolvimento EstratégicoGerenciamento AmbientalDesenvolvimento SustentávelInovaçãoThe aim of this study was to analyze the extent to which green innovation is constituted as a competitive advantage factor for organizations. A quantitative study was conducted in an automotive industry to relate the results between product innovation and green processes with competitive advantage. The results of the research show that there is a positive correlation between green products and competitive advantage, however, there is no positive correlation between green processes and competitive advantage confirming one of the hypotheses of the research.El objetivo de este estudio fue analizar en qué medida la innovación verde constituye un factor de ventaja competitiva para las organizaciones. Se llevó a cabo un estudio cuantitativo en una industria automotriz para relacionar los resultados entre la innovación de productos y los procesos ecológicos con una ventaja competitiva. Los resultados de la investigación muestran que existe una correlación positiva entre los productos ecológicos y la ventaja competitiva, sin embargo, no existe una correlación positiva entre los procesos ecológicos y la ventaja competitiva que confirma una de las hipótesis de la investigación.L'objectif de cette étude était d'analyser dans quelle mesure l'innovation verte constitue un facteur d'avantage concurrentiel pour les organisations. Une étude quantitative a été menée dans une industrie automobile pour établir un lien entre les résultats obtenus entre l’innovation de produit et les processus écologiques dotés d’un avantage concurrentiel. Les résultats de la recherche montrent qu’il existe une corrélation positive entre les produits verts et l’avantage concurrentiel. Cependant, il n’existe aucune corrélation positive entre les processus écologiques et l’avantage concurrentiel, ce qui confirme l’une des hypothèses de la recherche.O objetivo desse estudo foi analisar em que medida a inovação verde se constitui como fator de vantagem competitiva para as organizações. Foi realizado um estudo quantitativo em uma indústria do setor automotivo para relacionar os resultados entre inovação de produtos e processos verdes com a vantagem competitiva. Os resultados da pesquisa demostram que há correlação positiva entre produtos verdes e vantagem competitiva, entretanto, não há correlação positiva entre processos verdes e vantagem competitiva confirmando uma das hipóteses da pesquisaUniversidade Federal do Tocantins - UFT2019-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontextotextotextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/article/view/705110.20873/uft.2447-4266.2019v5n5p797Observatory Journal; Vol. 5 No. 5 (2019): v. 5 n. 5 (2019): Tecnologias ciberculturais e Educação Empreendedora Ago (2019); 797-820Observatorio Magazine; Vol. 5 Núm. 5 (2019): v. 5 n. 5 (2019): Tecnologias ciberculturais e Educação Empreendedora Ago (2019); 797-820Observatoire Journal; Vol. 5 No. 5 (2019): v. 5 n. 5 (2019): Tecnologias ciberculturais e Educação Empreendedora Ago (2019); 797-820Revista Observatório ; v. 5 n. 5 (2019): v. 5 n. 5 (2019): Tecnologias ciberculturais e Educação Empreendedora Ago (2019); 797-8202447-426610.20873/uft.2447-4266.2019v5n5reponame:Revista Observatórioinstname:Universidade Federal do Tocantins (UFT)instacron:UFTporhttps://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/article/view/7051/16282ArtigoArtigoArtigoArtigoCopyright (c) 2019 Revista Observatórioinfo:eu-repo/semantics/openAccessWalchhutter, SeimorKalil Hanna, EduardoSouza, Warton da Silva2022-03-04T13:04:45Zoai:ojs.revista.uft.edu.br:article/7051Revistahttps://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/oai2447-42662447-4266opendoar:2022-03-04T13:04:45Revista Observatório - Universidade Federal do Tocantins (UFT)false
dc.title.none.fl_str_mv GREEN INNOVATION: Products and Process as Factor of Competitive Advantage
INNOVACIÓN VERDE: Productos y procesos como factor de ventaja competitiva
GREEN INNOVATION: Les produits et procédés comme atouts concurrentiels
INOVAÇÃO VERDE: Produtos e processos como fator de vantagem competitiva: Products and Process as Factor of Competitive Advantage
title GREEN INNOVATION: Products and Process as Factor of Competitive Advantage
spellingShingle GREEN INNOVATION: Products and Process as Factor of Competitive Advantage
Walchhutter, Seimor
Economia Verde
Desenvolvimento Estratégico
Gerenciamento Ambiental
Desenvolvimento Sustentável
Inovação
title_short GREEN INNOVATION: Products and Process as Factor of Competitive Advantage
title_full GREEN INNOVATION: Products and Process as Factor of Competitive Advantage
title_fullStr GREEN INNOVATION: Products and Process as Factor of Competitive Advantage
title_full_unstemmed GREEN INNOVATION: Products and Process as Factor of Competitive Advantage
title_sort GREEN INNOVATION: Products and Process as Factor of Competitive Advantage
author Walchhutter, Seimor
author_facet Walchhutter, Seimor
Kalil Hanna, Eduardo
Souza, Warton da Silva
author_role author
author2 Kalil Hanna, Eduardo
Souza, Warton da Silva
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Walchhutter, Seimor
Kalil Hanna, Eduardo
Souza, Warton da Silva
dc.subject.por.fl_str_mv Economia Verde
Desenvolvimento Estratégico
Gerenciamento Ambiental
Desenvolvimento Sustentável
Inovação
topic Economia Verde
Desenvolvimento Estratégico
Gerenciamento Ambiental
Desenvolvimento Sustentável
Inovação
description The aim of this study was to analyze the extent to which green innovation is constituted as a competitive advantage factor for organizations. A quantitative study was conducted in an automotive industry to relate the results between product innovation and green processes with competitive advantage. The results of the research show that there is a positive correlation between green products and competitive advantage, however, there is no positive correlation between green processes and competitive advantage confirming one of the hypotheses of the research.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-08-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
texto
texto
texto
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/article/view/7051
10.20873/uft.2447-4266.2019v5n5p797
url https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/article/view/7051
identifier_str_mv 10.20873/uft.2447-4266.2019v5n5p797
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://sistemas.uft.edu.br/periodicos/index.php/observatorio/article/view/7051/16282
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2019 Revista Observatório
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2019 Revista Observatório
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Artigo
Artigo
Artigo
Artigo
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Tocantins - UFT
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Tocantins - UFT
dc.source.none.fl_str_mv Observatory Journal; Vol. 5 No. 5 (2019): v. 5 n. 5 (2019): Tecnologias ciberculturais e Educação Empreendedora Ago (2019); 797-820
Observatorio Magazine; Vol. 5 Núm. 5 (2019): v. 5 n. 5 (2019): Tecnologias ciberculturais e Educação Empreendedora Ago (2019); 797-820
Observatoire Journal; Vol. 5 No. 5 (2019): v. 5 n. 5 (2019): Tecnologias ciberculturais e Educação Empreendedora Ago (2019); 797-820
Revista Observatório ; v. 5 n. 5 (2019): v. 5 n. 5 (2019): Tecnologias ciberculturais e Educação Empreendedora Ago (2019); 797-820
2447-4266
10.20873/uft.2447-4266.2019v5n5
reponame:Revista Observatório
instname:Universidade Federal do Tocantins (UFT)
instacron:UFT
instname_str Universidade Federal do Tocantins (UFT)
instacron_str UFT
institution UFT
reponame_str Revista Observatório
collection Revista Observatório
repository.name.fl_str_mv Revista Observatório - Universidade Federal do Tocantins (UFT)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1754639095544414208