Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFU |
Texto Completo: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/12751 |
Resumo: | The most important micro-organisms found in cheeses are Staphylococcus aureus, which are transmitted by contaminated milk and/or mishandling. In this work we performed a microbiologic assay in 117 samples Cheese Mines Frescal in 38 cities and one district in Triangulo Mineiro and Alto Paranaiba MG, between the December/2011 August/2009. We identified Staphylococcus coagulase positive in 65 samples (55.55%), with 23 samples (19.67%), unfit for human consumption, counts above threshold tolerated by law 5X102UFC/g. In the 65 samples showed antibiogram profile sensitivity to all antibiotics tested (beta-lactams -Cefaloxina, oxacillin, penicillin) and groups of glicopeptídios (vancomycin and teicoplanin), with the exception of 15 samples that were resistant to penicillin. It was not found strains of multiresistant Staphylococcus coagulase positive. The results point to the frequent presence of this micro-organism in the product studied, when compared with other studies. |
id |
UFU_c250cae8fb76b9a450089de9a0b5e68e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufu.br:123456789/12751 |
network_acronym_str |
UFU |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFU |
repository_id_str |
|
spelling |
2016-06-22T18:33:09Z2013-03-052016-06-22T18:33:09Z2012-10-29CUNHA, Alessandro Primo da. Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal. 2012. 50 f. Dissertação (Mestrado em Ciências da Saúde) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2012.https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/12751The most important micro-organisms found in cheeses are Staphylococcus aureus, which are transmitted by contaminated milk and/or mishandling. In this work we performed a microbiologic assay in 117 samples Cheese Mines Frescal in 38 cities and one district in Triangulo Mineiro and Alto Paranaiba MG, between the December/2011 August/2009. We identified Staphylococcus coagulase positive in 65 samples (55.55%), with 23 samples (19.67%), unfit for human consumption, counts above threshold tolerated by law 5X102UFC/g. In the 65 samples showed antibiogram profile sensitivity to all antibiotics tested (beta-lactams -Cefaloxina, oxacillin, penicillin) and groups of glicopeptídios (vancomycin and teicoplanin), with the exception of 15 samples that were resistant to penicillin. It was not found strains of multiresistant Staphylococcus coagulase positive. The results point to the frequent presence of this micro-organism in the product studied, when compared with other studies.Dentre os micro-organismos mais importantes encontrados em queijos, estão os Staphylococcus aureus, que são transmitidos pelo leite contaminado e/ou pela manipulação inadequada. Foram realizadas contagens de Staphylococcus coagulase positiva em 117 amostras de Queijo Minas Frescal em 38 cidades e 1 distrito no Triângulo Mineiro e Alto Paranaíba MG, entre agosto/2009 a dezembro/2011. Identificou-se Staphylococcus coagulase positiva em 65 amostras (55,55%), com 23 amostras (19,67%), impróprias para consumo humano, contagens acima de limite tolerado pela legislação 5X102UFC/g. No antibiograma as 65 amostras apresentaram perfil de sensibilidade a todos os antibióticos testados (beta-lactâmicos - Cefaloxina, Oxacilina, Penicilina) e aos grupos de glicopeptídios (Vancomicina e Teicoplanina), com exceção de 15 amostras que se mostraram resistentes a Penicilina. Os resultados apontam para a presença frequente desse micro-organismo no produto estudado, sem que haja cepas de Staphylococcus coagulase positiva multirresistentes.Mestre em Ciências da Saúdeapplication/pdfporUniversidade Federal de UberlândiaPrograma de Pós-graduação em Ciências da SaúdeUFUBRCiências da SaúdeQueijoStaphylococcus spAntibióticosResistênciaCiências médicasEstafilococos áureosQueijo-de-minasCheeseAntibioticsResistenceCNPQ::CIENCIAS DA SAUDEPresença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanalinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisRodrigues, Maria AparecidaUeira-Vieira, Carloshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4706664A7Sousa, Cristina Soareshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4701223P8Maia, Yara Cristina de Paivahttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4133677P3http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4265313P2Cunha, Alessandro Primo da81758030info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFUinstname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFUTHUMBNAILd.pdf.jpgd.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1234https://repositorio.ufu.br/bitstream/123456789/12751/3/d.pdf.jpga898817f1e7c41bf25fe76bde55b4a7bMD53ORIGINALd.pdfapplication/pdf523869https://repositorio.ufu.br/bitstream/123456789/12751/1/d.pdf551586b04be06020accc3a8228be6678MD51TEXTd.pdf.txtd.pdf.txtExtracted texttext/plain80119https://repositorio.ufu.br/bitstream/123456789/12751/2/d.pdf.txt6d685e5b6f39684ad85c25f63f677ed2MD52123456789/127512021-11-03 09:10:04.3oai:repositorio.ufu.br:123456789/12751Repositório InstitucionalONGhttp://repositorio.ufu.br/oai/requestdiinf@dirbi.ufu.bropendoar:2024-04-26T15:00:18.274993Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal |
title |
Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal |
spellingShingle |
Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal Cunha, Alessandro Primo da Queijo Staphylococcus sp Antibióticos Resistência Ciências médicas Estafilococos áureos Queijo-de-minas Cheese Antibiotics Resistence CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE |
title_short |
Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal |
title_full |
Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal |
title_fullStr |
Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal |
title_full_unstemmed |
Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal |
title_sort |
Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal |
author |
Cunha, Alessandro Primo da |
author_facet |
Cunha, Alessandro Primo da |
author_role |
author |
dc.contributor.advisor-co1.fl_str_mv |
Rodrigues, Maria Aparecida |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Ueira-Vieira, Carlos |
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv |
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4706664A7 |
dc.contributor.referee1.fl_str_mv |
Sousa, Cristina Soares |
dc.contributor.referee1Lattes.fl_str_mv |
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4701223P8 |
dc.contributor.referee2.fl_str_mv |
Maia, Yara Cristina de Paiva |
dc.contributor.referee2Lattes.fl_str_mv |
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4133677P3 |
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv |
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4265313P2 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Cunha, Alessandro Primo da |
contributor_str_mv |
Rodrigues, Maria Aparecida Ueira-Vieira, Carlos Sousa, Cristina Soares Maia, Yara Cristina de Paiva |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Queijo Staphylococcus sp Antibióticos Resistência Ciências médicas Estafilococos áureos Queijo-de-minas |
topic |
Queijo Staphylococcus sp Antibióticos Resistência Ciências médicas Estafilococos áureos Queijo-de-minas Cheese Antibiotics Resistence CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
Cheese Antibiotics Resistence |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE |
description |
The most important micro-organisms found in cheeses are Staphylococcus aureus, which are transmitted by contaminated milk and/or mishandling. In this work we performed a microbiologic assay in 117 samples Cheese Mines Frescal in 38 cities and one district in Triangulo Mineiro and Alto Paranaiba MG, between the December/2011 August/2009. We identified Staphylococcus coagulase positive in 65 samples (55.55%), with 23 samples (19.67%), unfit for human consumption, counts above threshold tolerated by law 5X102UFC/g. In the 65 samples showed antibiogram profile sensitivity to all antibiotics tested (beta-lactams -Cefaloxina, oxacillin, penicillin) and groups of glicopeptídios (vancomycin and teicoplanin), with the exception of 15 samples that were resistant to penicillin. It was not found strains of multiresistant Staphylococcus coagulase positive. The results point to the frequent presence of this micro-organism in the product studied, when compared with other studies. |
publishDate |
2012 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2012-10-29 |
dc.date.available.fl_str_mv |
2013-03-05 2016-06-22T18:33:09Z |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2016-06-22T18:33:09Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
CUNHA, Alessandro Primo da. Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal. 2012. 50 f. Dissertação (Mestrado em Ciências da Saúde) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2012. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/12751 |
identifier_str_mv |
CUNHA, Alessandro Primo da. Presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal artesanal. 2012. 50 f. Dissertação (Mestrado em Ciências da Saúde) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2012. |
url |
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/12751 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Uberlândia |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Programa de Pós-graduação em Ciências da Saúde |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
UFU |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
BR |
dc.publisher.department.fl_str_mv |
Ciências da Saúde |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Uberlândia |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFU instname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU) instacron:UFU |
instname_str |
Universidade Federal de Uberlândia (UFU) |
instacron_str |
UFU |
institution |
UFU |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFU |
collection |
Repositório Institucional da UFU |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://repositorio.ufu.br/bitstream/123456789/12751/3/d.pdf.jpg https://repositorio.ufu.br/bitstream/123456789/12751/1/d.pdf https://repositorio.ufu.br/bitstream/123456789/12751/2/d.pdf.txt |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
a898817f1e7c41bf25fe76bde55b4a7b 551586b04be06020accc3a8228be6678 6d685e5b6f39684ad85c25f63f677ed2 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU) |
repository.mail.fl_str_mv |
diinf@dirbi.ufu.br |
_version_ |
1797425518462631936 |