Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Teodoro, Cínthia Ribeiro
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Parajára, Magda do Carmo, Machado, Elaine Leandro, Meireles, Adriana Lúcia
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
Texto Completo: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224
Resumo: This article aims to describe the prevalence of food insecurity and evaluate attributes associated to food insecurity in family farmers in a municipality of Minas Gerais State. A cross-sectional study was conducted with 63 family farmers. Food insecurity was measured through the Brazilian Food Insecurity Scale. The study collected data on socioeconomic and demographics characteristics, agricultural activity profile, health conditions, and food consumption. Poisson regression with robust variance was applied to identify associations. Food insecurity prevalence was 28.6%. Family farmers with education level between 5 and 8 years (PR = 1.37; 95% Confidence Interval [95%IC]: 1.09–1.71) and in a welfare status (Bolsa Família Program) (PR = 1.40; 95%CI: 1.16–1.69) had higher food insecurity prevalence. Individuals with income from farming above half the minimum wage had a lower prevalence of food insecurity (PR = 0.85; 95%CI: 0.74–0.98). The results evidenced a high prevalence of food insecurity among family farmers, which was associated with education level, Bolsa Família Program, and income from farming. These results reflect the social determination of food insecurity resulted from social and economic inequities experienced by family farmers.
id UNICAMP-16_f86e25d048202d07f99f66c98be7e267
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8665224
network_acronym_str UNICAMP-16
network_name_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository_id_str
spelling Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas GeraisCondições de vida e saúde no meio rural: lacunas da insegurança alimentar entre agricultores familiares de um município de Minas GeraisCondições de vida e saúde no meio rural: lacunas da insegurança alimentar entre agricultores familiares de um município de Minas GeraisSeguridad alimentaria y nutricionalAgriculturaSalud de la población ruralVulnerabilidad socialSegurança alimentar e nutricionalAgriculturaSaúde da população ruralVulnerabilidade socialFood and nutrition securityAgricultureRural healthSocial vulnerabilityThis article aims to describe the prevalence of food insecurity and evaluate attributes associated to food insecurity in family farmers in a municipality of Minas Gerais State. A cross-sectional study was conducted with 63 family farmers. Food insecurity was measured through the Brazilian Food Insecurity Scale. The study collected data on socioeconomic and demographics characteristics, agricultural activity profile, health conditions, and food consumption. Poisson regression with robust variance was applied to identify associations. Food insecurity prevalence was 28.6%. Family farmers with education level between 5 and 8 years (PR = 1.37; 95% Confidence Interval [95%IC]: 1.09–1.71) and in a welfare status (Bolsa Família Program) (PR = 1.40; 95%CI: 1.16–1.69) had higher food insecurity prevalence. Individuals with income from farming above half the minimum wage had a lower prevalence of food insecurity (PR = 0.85; 95%CI: 0.74–0.98). The results evidenced a high prevalence of food insecurity among family farmers, which was associated with education level, Bolsa Família Program, and income from farming. These results reflect the social determination of food insecurity resulted from social and economic inequities experienced by family farmers.Este artigo tem como objetivo avaliar a situação de insegurança alimentar dos agricultores familiares de um município do Estado de Minas Gerais e seus fatores associados. Realizou-se estudo transversal com 63 agricultores familiares. A insegurança alimentar foi avaliada pela Escala Brasileira de Insegurança Alimentar. Foram coletadas informações sobre as características socioeconômicas e demográficas, perfil de atividade agropecuária, condições de saúde e consumo alimentar. Realizou-se regressão de Poisson com variância robusta para identificar as associações. A prevalência de insegurança alimentar foi de 28,6%. Agricultores familiares com escolaridade entre 5 e 8 anos de estudo (Razão de Prevalência [RP] = 1,37; Intervalo de Confiança de 95% [IC95%]: 1,09–1,71) e beneficiários do Programa Bolsa Família (RP = 1,40; IC95%: 1,16–1,69) tiveram maior prevalência de insegurança alimentar. Os indivíduos que possuíam renda mensal da atividade agropecuária maior que meio salário mínimo (RP = 0,85; IC95%: 0,74–0,98) apresentaram menor prevalência de insegurança alimentar. Portanto, verificou-se alta prevalência de insegurança alimentar entre os agricultores familiares, que foi associada à escolaridade, benefício do Bolsa Família e renda mensal da atividade agropecuária. Esses resultados refletem a determinação social da insegurança alimentar decorrente da desigualdade social e econômica vivida pelos agricultores familiares.Este artigo tem como objetivo avaliar a situação de insegurança alimentar dos agricultores familiares de um município do Estado de Minas Gerais e seus fatores associados. Realizou-se estudo transversal com 63 agricultores familiares. A insegurança alimentar foi avaliada pela Escala Brasileira de Insegurança Alimentar. Foram coletadas informações sobre as características socioeconômicas e demográficas, perfil de atividade agropecuária, condições de saúde e consumo alimentar. Realizou-se regressão de Poisson com variância robusta para identificar as associações. A prevalência de insegurança alimentar foi de 28,6%. Agricultores familiares com escolaridade entre 5 e 8 anos de estudo (Razão de Prevalência [RP] = 1,37; Intervalo de Confiança de 95% [IC95%]: 1,09–1,71) e beneficiários do Programa Bolsa Família (RP = 1,40; IC95%: 1,16–1,69) tiveram maior prevalência de insegurança alimentar. Os indivíduos que possuíam renda mensal da atividade agropecuária maior que meio salário mínimo (RP = 0,85; IC95%: 0,74–0,98) apresentaram menor prevalência de insegurança alimentar. Portanto, verificou-se alta prevalência de insegurança alimentar entre os agricultores familiares, que foi associada à escolaridade, benefício do Bolsa Família e renda mensal da atividade agropecuária. Esses resultados refletem a determinação social da insegurança alimentar decorrente da desigualdade social e econômica vivida pelos agricultores familiares.Universidade Estadual de Campinas2021-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/866522410.20396/san.v28i00.8665224Segurança Alimentar e Nutricional; v. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e0210392316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224/28030Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporâneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessTeodoro, Cínthia RibeiroParajára, Magda do Carmo Machado, Elaine LeandroMeireles, Adriana Lúcia2022-02-11T22:17:24Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8665224Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2022-11-08T14:24:20.899033Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
dc.title.none.fl_str_mv Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais
Condições de vida e saúde no meio rural: lacunas da insegurança alimentar entre agricultores familiares de um município de Minas Gerais
Condições de vida e saúde no meio rural: lacunas da insegurança alimentar entre agricultores familiares de um município de Minas Gerais
title Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais
spellingShingle Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais
Teodoro, Cínthia Ribeiro
Seguridad alimentaria y nutricional
Agricultura
Salud de la población rural
Vulnerabilidad social
Segurança alimentar e nutricional
Agricultura
Saúde da população rural
Vulnerabilidade social
Food and nutrition security
Agriculture
Rural health
Social vulnerability
title_short Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais
title_full Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais
title_fullStr Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais
title_full_unstemmed Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais
title_sort Living and health conditions in rural areas: gaps in food insecurity among family farmers in a municipality in Minas Gerais
author Teodoro, Cínthia Ribeiro
author_facet Teodoro, Cínthia Ribeiro
Parajára, Magda do Carmo
Machado, Elaine Leandro
Meireles, Adriana Lúcia
author_role author
author2 Parajára, Magda do Carmo
Machado, Elaine Leandro
Meireles, Adriana Lúcia
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Teodoro, Cínthia Ribeiro
Parajára, Magda do Carmo
Machado, Elaine Leandro
Meireles, Adriana Lúcia
dc.subject.por.fl_str_mv Seguridad alimentaria y nutricional
Agricultura
Salud de la población rural
Vulnerabilidad social
Segurança alimentar e nutricional
Agricultura
Saúde da população rural
Vulnerabilidade social
Food and nutrition security
Agriculture
Rural health
Social vulnerability
topic Seguridad alimentaria y nutricional
Agricultura
Salud de la población rural
Vulnerabilidad social
Segurança alimentar e nutricional
Agricultura
Saúde da população rural
Vulnerabilidade social
Food and nutrition security
Agriculture
Rural health
Social vulnerability
description This article aims to describe the prevalence of food insecurity and evaluate attributes associated to food insecurity in family farmers in a municipality of Minas Gerais State. A cross-sectional study was conducted with 63 family farmers. Food insecurity was measured through the Brazilian Food Insecurity Scale. The study collected data on socioeconomic and demographics characteristics, agricultural activity profile, health conditions, and food consumption. Poisson regression with robust variance was applied to identify associations. Food insecurity prevalence was 28.6%. Family farmers with education level between 5 and 8 years (PR = 1.37; 95% Confidence Interval [95%IC]: 1.09–1.71) and in a welfare status (Bolsa Família Program) (PR = 1.40; 95%CI: 1.16–1.69) had higher food insecurity prevalence. Individuals with income from farming above half the minimum wage had a lower prevalence of food insecurity (PR = 0.85; 95%CI: 0.74–0.98). The results evidenced a high prevalence of food insecurity among family farmers, which was associated with education level, Bolsa Família Program, and income from farming. These results reflect the social determination of food insecurity resulted from social and economic inequities experienced by family farmers.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-12-30
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Texto
Texto
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224
10.20396/san.v28i00.8665224
url https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224
identifier_str_mv 10.20396/san.v28i00.8665224
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665224/28030
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricional
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Brazil; Contemporary
Brasil; Contemporâneo
Brasil; Contemporâneo
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Segurança Alimentar e Nutricional; v. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039
Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021039
2316-297X
reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron:UNICAMP
instname_str Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron_str UNICAMP
institution UNICAMP
reponame_str Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
collection Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)
repository.name.fl_str_mv Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
repository.mail.fl_str_mv ||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com
_version_ 1788168775331217408