Avaliação de diferentes espaçamentos no desenvolvimento vegetativo e produtivo do quiabeiro
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Data de Publicação: | 2024 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Research, Society and Development |
Texto Completo: | https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/45314 |
Resumo: | Okra is a vegetable of great nutritional value, and its culinary versatility, as well as its adaptability to different climatic conditions, make it an interesting option for vegetable crops. However, aspects related to its development and management still require further study to allow for increases in productivity. Cultivation under different spacing can interfere with the emission of lateral branches, thus altering its production. Therefore, the objective of this study was to evaluate the influence of different row spacings on the vegetative development and production of the 'Santa Cruz 47' okra cultivar. A randomized block design was used, with five different row spacings (0.80; 0.90; 1.00; 1.10; and 1.20 m). It was observed that higher plant density reduced the number of productive stems and, consequently, resulted in a lower number of fruits per plant. However, this higher density provided the highest productivities, suggesting the importance of proper spacing to optimize okra production. These results provide valuable insights for farmers and researchers interested in maximizing the yield of this vegetable. |
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Avaliação de diferentes espaçamentos no desenvolvimento vegetativo e produtivo do quiabeiroEvaluation of different spacings in the vegetative and productive development of okraEvaluación de diferentes espaciamientos en el desarrollo vegetativo y productivo de la okra QuiaboQualidadeProdução.OkraQualityProduction.OkraCalidadProducción.Okra is a vegetable of great nutritional value, and its culinary versatility, as well as its adaptability to different climatic conditions, make it an interesting option for vegetable crops. However, aspects related to its development and management still require further study to allow for increases in productivity. Cultivation under different spacing can interfere with the emission of lateral branches, thus altering its production. Therefore, the objective of this study was to evaluate the influence of different row spacings on the vegetative development and production of the 'Santa Cruz 47' okra cultivar. A randomized block design was used, with five different row spacings (0.80; 0.90; 1.00; 1.10; and 1.20 m). It was observed that higher plant density reduced the number of productive stems and, consequently, resulted in a lower number of fruits per plant. However, this higher density provided the highest productivities, suggesting the importance of proper spacing to optimize okra production. These results provide valuable insights for farmers and researchers interested in maximizing the yield of this vegetable.El quiabo es una hortaliza de gran valor nutricional y su versatilidad culinaria, así como su adaptabilidad a diferentes condiciones climáticas, lo convierten en una opción interesante para los cultivos hortícolas. Sin embargo, aspectos relacionados con su desarrollo y manejo aún necesitan de mayores estudios para permitir incrementos de productividad. El cultivo bajo diferentes espaciamientos puede interferir en la emisión de ramificaciones laterales, alterando así su producción. En este sentido, el objetivo de este estudio fue evaluar la influencia de diferentes espaciamientos entre líneas sobre el desarrollo vegetativo y la producción de la variedad de quiabo 'Santa Cruz 47'. Se empleó un diseño en bloques al azar, con cinco diferentes espaciamientos entre líneas (0,80; 0,90; 1,00; 1,10 y 1,20 m). Se observó que la mayor densidad de plantas redujo el número de tallos productivos y, consecuentemente, resultó en un menor número de frutos por planta. Sin embargo, esta mayor densidad proporcionó las mayores productividades, sugiriendo la importancia del espaciamiento adecuado para optimizar la producción de quiabo. Estos resultados brindan valiosas perspectivas para agricultores e investigadores interesados en maximizar el rendimiento de esta hortaliza.Parte superior do formulárioO quiabo é uma hortaliça de grande valor nutricional e sua versatilidade culinária, bem como sua adaptabilidade a diferentes condições climáticas, fazem dele uma opção interessante para cultivos olerícolas. Contudo, aspectos relacionados ao seu desenvolvimento e manejo ainda precisam de maiores estudos para permitir incrementos de produtividade. O cultivo sob diferentes espaçamentos pode interferir na emissão de ramificações laterais, alterando assim sua produção. Diante disso, o objetivo deste estudo foi avaliar a influência de diferentes espaçamentos entre linhas sobre o desenvolvimento vegetativo e a produção da cultivar de quiabeiro 'Santa Cruz 47'. Empregou-se um delineamento em blocos casualizados, com cinco diferentes espaçamentos entre linhas (0,80; 0,90; 1,00; 1,10 e 1,20 m). Observou-se que a maior densidade de plantas reduziu o número de hastes produtivas e, consequentemente, resultou em um menor número de frutos por planta. No entanto, essa maior densidade proporcionou as maiores produtividades, sugerindo a importância do espaçamento adequado para otimizar a produção de quiabo. Esses resultados fornecem insights valiosos para agricultores e pesquisadores interessados na maximização do rendimento dessa hortaliça.Research, Society and Development2024-03-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/4531410.33448/rsd-v13i3.45314Research, Society and Development; Vol. 13 No. 3; e9113345314Research, Society and Development; Vol. 13 Núm. 3; e9113345314Research, Society and Development; v. 13 n. 3; e91133453142525-3409reponame:Research, Society and Developmentinstname:Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI)instacron:UNIFEIporhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/45314/36147Copyright (c) 2024 Charles Reis Moura Junior; Luciano Donizete Gonçalves; Maria Gabriela Domingoshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMoura Junior, Charles Reis Gonçalves, Luciano DonizeteDomingos, Maria Gabriela2024-04-04T18:36:46Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/45314Revistahttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/indexPUBhttps://rsdjournal.org/index.php/rsd/oairsd.articles@gmail.com2525-34092525-3409opendoar:2024-04-04T18:36:46Research, Society and Development - Universidade Federal de Itajubá (UNIFEI)false |
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