Fruit dragée formulated with reused solution from pineapple osmotic dehydration
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/s0100-204x2017000900013 http://hdl.handle.net/11449/157542 |
Resumo: | Abstract: The objective of this work was to evaluate the reuse of sucrose syrup in pineapple (Ananas comosus) osmotic dehydration and the application of the spent solution in fruit dragée formulation. Osmotic dehydration trials were performed in five cycles (65° Brix/45°C/3 hours), directly reusing the osmotic solution, with only one intermediate reconditioning step. Variations in osmotic solution properties and in dehydration parameters were observed, as well as a low microbial load in the system. The spent solution was rich in vitamin C (30 mg 100 g-1). Pineapple dragée covered with red fruits and acai powders were obtained with the reconditioned spent solution used as an adhesion solution. The dragée presented high levels of vitamin C (176 mg 100 g-1), polyphenols (154 mg GAE 100-1 g), carotenoids (220 μg 100 g-1), and potassium (330 mg 100 g-1). The product showed good sensory acceptance and purchase intention. Reusing sucrose syrup is technically feasible during pineapple osmotic dehydration, as is the application of the spent solution as an ingredient in fruit dragée production. |
id |
UNSP_2e350f24c0ccbd7feb2314e408f18237 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/157542 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Fruit dragée formulated with reused solution from pineapple osmotic dehydrationFormulação de drageados de frutas com solução de reuso da desidratação osmótica de abacaxiAnanas comosusdryinghealth foodsphysicochemical propertiesrecyclingsucrose solution.Ananas comosussecagemalimentos saudáveispropriedades físico-químicasrecirculaçãosolução de sacarose.Abstract: The objective of this work was to evaluate the reuse of sucrose syrup in pineapple (Ananas comosus) osmotic dehydration and the application of the spent solution in fruit dragée formulation. Osmotic dehydration trials were performed in five cycles (65° Brix/45°C/3 hours), directly reusing the osmotic solution, with only one intermediate reconditioning step. Variations in osmotic solution properties and in dehydration parameters were observed, as well as a low microbial load in the system. The spent solution was rich in vitamin C (30 mg 100 g-1). Pineapple dragée covered with red fruits and acai powders were obtained with the reconditioned spent solution used as an adhesion solution. The dragée presented high levels of vitamin C (176 mg 100 g-1), polyphenols (154 mg GAE 100-1 g), carotenoids (220 μg 100 g-1), and potassium (330 mg 100 g-1). The product showed good sensory acceptance and purchase intention. Reusing sucrose syrup is technically feasible during pineapple osmotic dehydration, as is the application of the spent solution as an ingredient in fruit dragée production.Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar o reuso do xarope de sacarose na desidratação osmótica de abacaxi (Ananas comosus) e o uso da solução final na formulação de drageados de frutas. Os ensaios de desidratação osmótica foram conduzidos em cinco ciclos (65 °Brix/45°C/3 horas), com reuso direto da solução osmótica, com apenas uma etapa intermediária de recondicionamento. Foram observadas variações nas propriedades da solução osmótica e nos parâmetros da desidratação, bem como baixa carga microbiana do sistema. A solução final apresentou-se rica em vitamina C (30 mg 100 g-1). Foram obtidos drageados de abacaxi cobertos com frutas vermelhas e açaí em pó com a solução final recondicionada como solução de aderência. O drageado apresentou níveis elevados de vitamina C (176 mg 100 g-1), polifenóis (154 mg GAE 100 g-1), carotenoides (220 μg 100 g-1) e potássio (330 mg100 g-1). O produto teve boa aceitação e intenção de compra. O reuso do xarope de sacarose é tecnicamente viável na desidratação osmótica de abacaxi, bem como a aplicação da solução final como ingrediente na produção de drageados de frutas.Instituto de Tecnologia de Alimentos Centro de Tecnologia de Frutas e HortaliçasUniversidade Estadual de São Paulo Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz Departamento de AgroindústriaItal Centro de Tecnologia de Cereais e ChocolatesItal Centro de Ciência e Qualidade de AlimentosEmbrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária BrasileiraInstituto de Tecnologia de Alimentos Centro de Tecnologia de Frutas e HortaliçasUniversidade Estadual de São Paulo Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz Departamento de AgroindústriaItal Centro de Tecnologia de Cereais e ChocolatesItal Centro de Ciência e Qualidade de AlimentosGermer, Sílvia Pimentel MarconiLuz, Gisele MarcondesSilva, Lidiane Bataglia DaSilva, Marta Gomes DaMorgano, Marcelo AntonioSilveira, Neliane Ferraz De Arruda2018-11-12T17:25:49Z2018-11-12T17:25:49Z2017-09-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article806-813application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/s0100-204x2017000900013Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 52, n. 9, p. 806-813, 2017.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/15754210.1590/s0100-204x2017000900013S0100-204X2017000900806S0100-204X2017000900806.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengPesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-17T06:04:13Zoai:repositorio.unesp.br:11449/157542Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-10-17T06:04:13Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Fruit dragée formulated with reused solution from pineapple osmotic dehydration Formulação de drageados de frutas com solução de reuso da desidratação osmótica de abacaxi |
title |
Fruit dragée formulated with reused solution from pineapple osmotic dehydration |
spellingShingle |
Fruit dragée formulated with reused solution from pineapple osmotic dehydration Germer, Sílvia Pimentel Marconi Ananas comosus drying health foods physicochemical properties recycling sucrose solution. Ananas comosus secagem alimentos saudáveis propriedades físico-químicas recirculação solução de sacarose. |
title_short |
Fruit dragée formulated with reused solution from pineapple osmotic dehydration |
title_full |
Fruit dragée formulated with reused solution from pineapple osmotic dehydration |
title_fullStr |
Fruit dragée formulated with reused solution from pineapple osmotic dehydration |
title_full_unstemmed |
Fruit dragée formulated with reused solution from pineapple osmotic dehydration |
title_sort |
Fruit dragée formulated with reused solution from pineapple osmotic dehydration |
author |
Germer, Sílvia Pimentel Marconi |
author_facet |
Germer, Sílvia Pimentel Marconi Luz, Gisele Marcondes Silva, Lidiane Bataglia Da Silva, Marta Gomes Da Morgano, Marcelo Antonio Silveira, Neliane Ferraz De Arruda |
author_role |
author |
author2 |
Luz, Gisele Marcondes Silva, Lidiane Bataglia Da Silva, Marta Gomes Da Morgano, Marcelo Antonio Silveira, Neliane Ferraz De Arruda |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Instituto de Tecnologia de Alimentos Centro de Tecnologia de Frutas e Hortaliças Universidade Estadual de São Paulo Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz Departamento de Agroindústria Ital Centro de Tecnologia de Cereais e Chocolates Ital Centro de Ciência e Qualidade de Alimentos |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Germer, Sílvia Pimentel Marconi Luz, Gisele Marcondes Silva, Lidiane Bataglia Da Silva, Marta Gomes Da Morgano, Marcelo Antonio Silveira, Neliane Ferraz De Arruda |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Ananas comosus drying health foods physicochemical properties recycling sucrose solution. Ananas comosus secagem alimentos saudáveis propriedades físico-químicas recirculação solução de sacarose. |
topic |
Ananas comosus drying health foods physicochemical properties recycling sucrose solution. Ananas comosus secagem alimentos saudáveis propriedades físico-químicas recirculação solução de sacarose. |
description |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the reuse of sucrose syrup in pineapple (Ananas comosus) osmotic dehydration and the application of the spent solution in fruit dragée formulation. Osmotic dehydration trials were performed in five cycles (65° Brix/45°C/3 hours), directly reusing the osmotic solution, with only one intermediate reconditioning step. Variations in osmotic solution properties and in dehydration parameters were observed, as well as a low microbial load in the system. The spent solution was rich in vitamin C (30 mg 100 g-1). Pineapple dragée covered with red fruits and acai powders were obtained with the reconditioned spent solution used as an adhesion solution. The dragée presented high levels of vitamin C (176 mg 100 g-1), polyphenols (154 mg GAE 100-1 g), carotenoids (220 μg 100 g-1), and potassium (330 mg 100 g-1). The product showed good sensory acceptance and purchase intention. Reusing sucrose syrup is technically feasible during pineapple osmotic dehydration, as is the application of the spent solution as an ingredient in fruit dragée production. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-09-01 2018-11-12T17:25:49Z 2018-11-12T17:25:49Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/s0100-204x2017000900013 Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 52, n. 9, p. 806-813, 2017. 0100-204X http://hdl.handle.net/11449/157542 10.1590/s0100-204x2017000900013 S0100-204X2017000900806 S0100-204X2017000900806.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/s0100-204x2017000900013 http://hdl.handle.net/11449/157542 |
identifier_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 52, n. 9, p. 806-813, 2017. 0100-204X 10.1590/s0100-204x2017000900013 S0100-204X2017000900806 S0100-204X2017000900806.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
806-813 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Embrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária Brasileira |
publisher.none.fl_str_mv |
Embrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799964592683614208 |