Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de banana

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Melo, M.t.p.
Data de Publicação: 2018
Outros Autores: Rocha Júnior, V.r., Pimentel, P.r.s., Caldeira, L.a., Ruas, J.r.m., Chamone, J.m.a., Silva, F. Vieira E, Lanna, D.p.d., Soares, C.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/1678-4162-9476
http://hdl.handle.net/11449/157584
Resumo: ABSTRACT This study aimed to evaluate the inclusion levels of dry banana peel in the sun in the diet of F1 Holstein x Zebu cows on the profile of fatty acids of milk and Minas fresh cheese. The diets were composed of 0, 15, 30, 45, and 60% replacement of sorghum silage by banana peel. The experimental design was Latin squares, simultaneous, 5 x 5. Samples of milk and cheese were analyzed for fatty acid composition by gas chromatography. Quadratic effect for the sum of milk polyunsaturated fatty acids, with the maximum level of 23,54% replacement. There was a decreasing linear effect for C15:0 iso fatty acids and C16: 0 iso. The heneicosanoic fatty acids, linoleic, conjugated linoleic and arachidonic presented quadratic effect. There was no effect of diets on fatty acids in cheese. Replacement of up to 60% of the sorghum silage of a banana peel in the diet of cows can be an alternative to milk production and processing when considering the improvement in the nutritional value of the milk lipid fraction and increase of the levels of conjugated linoleic acid.
id UNSP_381e6995222033335622734898bc42f2
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/157584
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de bananaFatty acid composition of cheese and milk of cows fed with banana peelconjugated linoleic acidmilk qualityby-productsF1 Holstein x Zebu cowsácido linoleico conjugadoqualidade do leitesubprodutosvacas F1 Holandês x ZebuABSTRACT This study aimed to evaluate the inclusion levels of dry banana peel in the sun in the diet of F1 Holstein x Zebu cows on the profile of fatty acids of milk and Minas fresh cheese. The diets were composed of 0, 15, 30, 45, and 60% replacement of sorghum silage by banana peel. The experimental design was Latin squares, simultaneous, 5 x 5. Samples of milk and cheese were analyzed for fatty acid composition by gas chromatography. Quadratic effect for the sum of milk polyunsaturated fatty acids, with the maximum level of 23,54% replacement. There was a decreasing linear effect for C15:0 iso fatty acids and C16: 0 iso. The heneicosanoic fatty acids, linoleic, conjugated linoleic and arachidonic presented quadratic effect. There was no effect of diets on fatty acids in cheese. Replacement of up to 60% of the sorghum silage of a banana peel in the diet of cows can be an alternative to milk production and processing when considering the improvement in the nutritional value of the milk lipid fraction and increase of the levels of conjugated linoleic acid.RESUMO Objetivou-se avaliar os níveis de casca de banana seca ao sol na dieta de vacas F1 Holandês x Zebu sobre o perfil de ácidos graxos do leite e do queijo minas frescal. Os tratamentos foram constituídos de 0, 15, 30, 45 e 60% de substituição da silagem de sorgo pela casca de banana. O delineamento experimental foi em dois quadrados latinos 5 x 5 simultâneos. As amostras de leite e queijo foram analisadas quanto ao perfil de ácidos graxos por cromatografia gasosa. Observou-se efeito quadrático para o somatório de ácidos graxos poli-insaturados do leite, com valor máximo no nível de 23,54% de substituição. Houve efeito linear decrescente para os ácidos graxos C15:0 iso e C16:0 iso. Os ácidos graxos heneicosanoico, linoleico, linoleico conjugado e araquidônico apresentaram efeito quadrático. Não houve efeito das dietas sobre os ácidos graxos no queijo. A substituição de até 60% da silagem de sorgo por casca de banana na dieta de vacas em lactação pode ser alternativa para produção e processamento do leite, quando se considera a melhora no valor nutricional da fração lipídica do leite e o aumento dos teores de ácido linoleico conjugado.Universidade Estadual de Montes ClarosUniversidade Estadual de São PauloUniversidade Federal de Minas Gerais, Escola de VeterináriaUniversidade Estadual de Montes ClarosUniversidade Estadual de São PauloMelo, M.t.p.Rocha Júnior, V.r.Pimentel, P.r.s.Caldeira, L.a.Ruas, J.r.m.Chamone, J.m.a.Silva, F. Vieira ELanna, D.p.d.Soares, C.2018-11-12T17:26:03Z2018-11-12T17:26:03Z2018-06-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article965-974application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/1678-4162-9476Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, v. 70, n. 3, p. 965-974, 2018.0102-0935http://hdl.handle.net/11449/15758410.1590/1678-4162-9476S0102-09352018000300965S0102-09352018000300965.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporArquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia0,248info:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-30T06:06:31Zoai:repositorio.unesp.br:11449/157584Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-10-30T06:06:31Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de banana
Fatty acid composition of cheese and milk of cows fed with banana peel
title Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de banana
spellingShingle Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de banana
Melo, M.t.p.
conjugated linoleic acid
milk quality
by-products
F1 Holstein x Zebu cows
ácido linoleico conjugado
qualidade do leite
subprodutos
vacas F1 Holandês x Zebu
title_short Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de banana
title_full Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de banana
title_fullStr Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de banana
title_full_unstemmed Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de banana
title_sort Composição de ácidos graxos do queijo e leite de vacas alimentadas com casca de banana
author Melo, M.t.p.
author_facet Melo, M.t.p.
Rocha Júnior, V.r.
Pimentel, P.r.s.
Caldeira, L.a.
Ruas, J.r.m.
Chamone, J.m.a.
Silva, F. Vieira E
Lanna, D.p.d.
Soares, C.
author_role author
author2 Rocha Júnior, V.r.
Pimentel, P.r.s.
Caldeira, L.a.
Ruas, J.r.m.
Chamone, J.m.a.
Silva, F. Vieira E
Lanna, D.p.d.
Soares, C.
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Montes Claros
Universidade Estadual de São Paulo
dc.contributor.author.fl_str_mv Melo, M.t.p.
Rocha Júnior, V.r.
Pimentel, P.r.s.
Caldeira, L.a.
Ruas, J.r.m.
Chamone, J.m.a.
Silva, F. Vieira E
Lanna, D.p.d.
Soares, C.
dc.subject.por.fl_str_mv conjugated linoleic acid
milk quality
by-products
F1 Holstein x Zebu cows
ácido linoleico conjugado
qualidade do leite
subprodutos
vacas F1 Holandês x Zebu
topic conjugated linoleic acid
milk quality
by-products
F1 Holstein x Zebu cows
ácido linoleico conjugado
qualidade do leite
subprodutos
vacas F1 Holandês x Zebu
description ABSTRACT This study aimed to evaluate the inclusion levels of dry banana peel in the sun in the diet of F1 Holstein x Zebu cows on the profile of fatty acids of milk and Minas fresh cheese. The diets were composed of 0, 15, 30, 45, and 60% replacement of sorghum silage by banana peel. The experimental design was Latin squares, simultaneous, 5 x 5. Samples of milk and cheese were analyzed for fatty acid composition by gas chromatography. Quadratic effect for the sum of milk polyunsaturated fatty acids, with the maximum level of 23,54% replacement. There was a decreasing linear effect for C15:0 iso fatty acids and C16: 0 iso. The heneicosanoic fatty acids, linoleic, conjugated linoleic and arachidonic presented quadratic effect. There was no effect of diets on fatty acids in cheese. Replacement of up to 60% of the sorghum silage of a banana peel in the diet of cows can be an alternative to milk production and processing when considering the improvement in the nutritional value of the milk lipid fraction and increase of the levels of conjugated linoleic acid.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-11-12T17:26:03Z
2018-11-12T17:26:03Z
2018-06-01
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/1678-4162-9476
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, v. 70, n. 3, p. 965-974, 2018.
0102-0935
http://hdl.handle.net/11449/157584
10.1590/1678-4162-9476
S0102-09352018000300965
S0102-09352018000300965.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/1678-4162-9476
http://hdl.handle.net/11449/157584
identifier_str_mv Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia. Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária, v. 70, n. 3, p. 965-974, 2018.
0102-0935
10.1590/1678-4162-9476
S0102-09352018000300965
S0102-09352018000300965.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia
0,248
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 965-974
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Minas Gerais, Escola de Veterinária
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799964753218502656