Rendimentos de carcaça, cortes comerciais e não-componentes da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com feno de erva-sal e concentrado

Bibliographic Details
Main Author: Moreno, Greicy Mitzi Bezerra
Publication Date: 2014
Other Authors: Borba, Hirasilva [UNESP], Araújo, Gherman Garcia Leal De, Voltolini, Tadeu Vinhas, Souza, Rafael Araújo, Silva Sobrinho, Américo Garcia Da [UNESP], Buzanskas, Marcos Eli [UNESP], Lima Júnior, Dorgival Morais De, Alvarenga, Tharcilla Isabella Rodrigues Costa
Format: Article
Language: por
Source: Repositório Institucional da UNESP
Download full: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000100017
http://hdl.handle.net/11449/110079
Summary: This work aimed to evaluate the carcass yields, commercial cuts and non-carcass components of Santa Inês lambs fed with 30, 40, 50 or 60% of oldman saltbush hay with concentrated. Were used 32 castrated lambs at 8 months old and initial body weight of 22 + 1.97kg, housed individually and slaughtered after 60 days of feedlot. The weights of hot and cold carcass decreased linearly with the inclusion of saltbush hay in the diet, however, there was no effect for true carcass yield and commercial cuts: shoulder (19.26%), neck (8.52%) ribs (26.57%) and leg (33.88%). There was a linear decrease for ribeye area and fat thickness when the level of hay in the diet increased. The weights and yields of skin, liver, heart, kidneys with perirenal fat, omental and mesenteric fats decreased linearly with the inclusion of hay in the diet, while the content (%) of gastrointestinal tract increased. The increased proportion of saltbush hay in the diet of lambs provided adequate true carcass yield and commercial cuts, however, reduces the ribeye area and fat thickness, important measurements in the qualitative evaluation of the lamb's carcass.
id UNSP_4a5fb36448975cec37c12c7babf45a28
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/110079
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Rendimentos de carcaça, cortes comerciais e não-componentes da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com feno de erva-sal e concentradoCarcass yields, commercial cuts and non-carcass components of Santa Ines lambs fed with saltbush hay and concentrateFeedlothalophyte plantsRib eye areaSemi-aridSheepÁrea de olho de lomboConfinamentoplantas halófitasOvinosSemiáridoThis work aimed to evaluate the carcass yields, commercial cuts and non-carcass components of Santa Inês lambs fed with 30, 40, 50 or 60% of oldman saltbush hay with concentrated. Were used 32 castrated lambs at 8 months old and initial body weight of 22 + 1.97kg, housed individually and slaughtered after 60 days of feedlot. The weights of hot and cold carcass decreased linearly with the inclusion of saltbush hay in the diet, however, there was no effect for true carcass yield and commercial cuts: shoulder (19.26%), neck (8.52%) ribs (26.57%) and leg (33.88%). There was a linear decrease for ribeye area and fat thickness when the level of hay in the diet increased. The weights and yields of skin, liver, heart, kidneys with perirenal fat, omental and mesenteric fats decreased linearly with the inclusion of hay in the diet, while the content (%) of gastrointestinal tract increased. The increased proportion of saltbush hay in the diet of lambs provided adequate true carcass yield and commercial cuts, however, reduces the ribeye area and fat thickness, important measurements in the qualitative evaluation of the lamb's carcass.Objetivou-se com este trabalho avaliar os rendimentos de carcaça, cortes comerciais e não-componentes da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com 30, 40, 50 e 60% de feno de erva-sal associado a concentrado. Foram utilizados 32 ovinos machos castrados, com 8 meses de idade e peso inicial de 22 + 1,97kg, confinados individualmente e abatidos após 60 dias de confinamento. Os pesos de carcaça quente e fria decresceram linearmente com o aumento de feno de erva-sal na dieta, no entanto, não houve efeito para o rendimento verdadeiro de carcaça (59,42%) e dos cortes: paleta (19,26%), pescoço (8,52%), costelas (26,57%) e perna (33,88%). Houve efeito linear decrescente para área de olho de lombo e espessura de gordura à medida que o nível de feno de erva-sal aumentou na dieta. Os pesos e os rendimentos de pele, fígado, coração, rins com gordura perirrenal e gorduras omental e mesentérica decresceram linearmente com a inclusão de feno de erva-sal na dieta, enquanto o conteúdo (%) do trato gastrintestinal aumentou. O aumento da proporção de feno de erva-sal na dieta de cordeiros proporciona adequados rendimentos verdadeiros de carcaça e dos cortes comerciais, no entanto, reduz a área de olho de lombo e a espessura de gordura subcutânea, medidas importantes na avaliação qualitativa da carcaça ovina.Universidade Federal de AlagoasUniversidade Estadual Paulista Departamento de TecnologiaEmbrapa SemiáridoUniversidade Federal da Bahia Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia Programa de Pós-Graduação em ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Departamento de Ciências ExatasUniversidade Federal de LavrasUniversidade Estadual Paulista Departamento de TecnologiaUniversidade Estadual Paulista Departamento de ZootecniaUniversidade Estadual Paulista Departamento de Ciências ExatasUniversidade Federal da Bahia (UFBA)Universidade Federal de Alagoas (UFAL)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)Universidade Federal da Bahia (UFBA)Universidade Federal de Lavras (UFLA)Moreno, Greicy Mitzi BezerraBorba, Hirasilva [UNESP]Araújo, Gherman Garcia Leal DeVoltolini, Tadeu VinhasSouza, Rafael AraújoSilva Sobrinho, Américo Garcia Da [UNESP]Buzanskas, Marcos Eli [UNESP]Lima Júnior, Dorgival Morais DeAlvarenga, Tharcilla Isabella Rodrigues Costa2014-10-01T13:08:48Z2014-10-01T13:08:48Z2014-03-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article192-205application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000100017Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 15, n. 1, p. 192-205, 2014.1519-9940http://hdl.handle.net/11449/11007910.1590/S1519-99402014000100017S1519-99402014000100017S1519-99402014000100017.pdf0308819230398219SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Saúde e Produção Animal0,273info:eu-repo/semantics/openAccess2024-01-27T06:55:37Zoai:repositorio.unesp.br:11449/110079Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-01-27T06:55:37Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Rendimentos de carcaça, cortes comerciais e não-componentes da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com feno de erva-sal e concentrado
Carcass yields, commercial cuts and non-carcass components of Santa Ines lambs fed with saltbush hay and concentrate
title Rendimentos de carcaça, cortes comerciais e não-componentes da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com feno de erva-sal e concentrado
spellingShingle Rendimentos de carcaça, cortes comerciais e não-componentes da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com feno de erva-sal e concentrado
Moreno, Greicy Mitzi Bezerra
Feedlot
halophyte plants
Rib eye area
Semi-arid
Sheep
Área de olho de lombo
Confinamento
plantas halófitas
Ovinos
Semiárido
title_short Rendimentos de carcaça, cortes comerciais e não-componentes da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com feno de erva-sal e concentrado
title_full Rendimentos de carcaça, cortes comerciais e não-componentes da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com feno de erva-sal e concentrado
title_fullStr Rendimentos de carcaça, cortes comerciais e não-componentes da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com feno de erva-sal e concentrado
title_full_unstemmed Rendimentos de carcaça, cortes comerciais e não-componentes da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com feno de erva-sal e concentrado
title_sort Rendimentos de carcaça, cortes comerciais e não-componentes da carcaça de cordeiros Santa Inês alimentados com feno de erva-sal e concentrado
author Moreno, Greicy Mitzi Bezerra
author_facet Moreno, Greicy Mitzi Bezerra
Borba, Hirasilva [UNESP]
Araújo, Gherman Garcia Leal De
Voltolini, Tadeu Vinhas
Souza, Rafael Araújo
Silva Sobrinho, Américo Garcia Da [UNESP]
Buzanskas, Marcos Eli [UNESP]
Lima Júnior, Dorgival Morais De
Alvarenga, Tharcilla Isabella Rodrigues Costa
author_role author
author2 Borba, Hirasilva [UNESP]
Araújo, Gherman Garcia Leal De
Voltolini, Tadeu Vinhas
Souza, Rafael Araújo
Silva Sobrinho, Américo Garcia Da [UNESP]
Buzanskas, Marcos Eli [UNESP]
Lima Júnior, Dorgival Morais De
Alvarenga, Tharcilla Isabella Rodrigues Costa
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Federal de Alagoas (UFAL)
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)
Universidade Federal da Bahia (UFBA)
Universidade Federal de Lavras (UFLA)
dc.contributor.author.fl_str_mv Moreno, Greicy Mitzi Bezerra
Borba, Hirasilva [UNESP]
Araújo, Gherman Garcia Leal De
Voltolini, Tadeu Vinhas
Souza, Rafael Araújo
Silva Sobrinho, Américo Garcia Da [UNESP]
Buzanskas, Marcos Eli [UNESP]
Lima Júnior, Dorgival Morais De
Alvarenga, Tharcilla Isabella Rodrigues Costa
dc.subject.por.fl_str_mv Feedlot
halophyte plants
Rib eye area
Semi-arid
Sheep
Área de olho de lombo
Confinamento
plantas halófitas
Ovinos
Semiárido
topic Feedlot
halophyte plants
Rib eye area
Semi-arid
Sheep
Área de olho de lombo
Confinamento
plantas halófitas
Ovinos
Semiárido
description This work aimed to evaluate the carcass yields, commercial cuts and non-carcass components of Santa Inês lambs fed with 30, 40, 50 or 60% of oldman saltbush hay with concentrated. Were used 32 castrated lambs at 8 months old and initial body weight of 22 + 1.97kg, housed individually and slaughtered after 60 days of feedlot. The weights of hot and cold carcass decreased linearly with the inclusion of saltbush hay in the diet, however, there was no effect for true carcass yield and commercial cuts: shoulder (19.26%), neck (8.52%) ribs (26.57%) and leg (33.88%). There was a linear decrease for ribeye area and fat thickness when the level of hay in the diet increased. The weights and yields of skin, liver, heart, kidneys with perirenal fat, omental and mesenteric fats decreased linearly with the inclusion of hay in the diet, while the content (%) of gastrointestinal tract increased. The increased proportion of saltbush hay in the diet of lambs provided adequate true carcass yield and commercial cuts, however, reduces the ribeye area and fat thickness, important measurements in the qualitative evaluation of the lamb's carcass.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-10-01T13:08:48Z
2014-10-01T13:08:48Z
2014-03-01
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000100017
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 15, n. 1, p. 192-205, 2014.
1519-9940
http://hdl.handle.net/11449/110079
10.1590/S1519-99402014000100017
S1519-99402014000100017
S1519-99402014000100017.pdf
0308819230398219
url http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402014000100017
http://hdl.handle.net/11449/110079
identifier_str_mv Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 15, n. 1, p. 192-205, 2014.
1519-9940
10.1590/S1519-99402014000100017
S1519-99402014000100017
S1519-99402014000100017.pdf
0308819230398219
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal
0,273
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 192-205
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal da Bahia (UFBA)
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal da Bahia (UFBA)
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799965739991433216