Relação lisina digestível: proteína digestível em rações para tilápias-do-nilo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gonçalves, Giovani Sampaio
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Pezzato, Luiz Edivaldo, Barros, Margarida Maria, Tachibana, Leonardo, Rosa, Maria Julia Santa [UNESP], Guimarães, Igo Gomes [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982009001200002
http://hdl.handle.net/11449/212368
Resumo: This study was carried out to determine the best digestible protein/digestible lysine ratio that should be present in feed fed to Nile tilapias. Two hundred and sixteen tilapias (11.0 ± 0.43g) were distributed in 36 fish tanks (205 L) at a density of 6 fish/tank. Twelve feeds were formulated with three different digestible protein (DP) levels 22.0; 26.0 and 30.0% (based on digestible amino acids) and four different lysine percentages of 4.5; 6.0; 7.5 or 9.0% in relation to digestible protein. The fish were fed ad libtum during a 60-day period. There was significant effect of the digestible protein and digestible lysine ratio on weight gain, because the increase in lysine levels in feeds with 26 and 30% DP promoted linear increase in this parameter. The best values for feed conversion were obtained at the levels 26 and 30% DP that increased the daily consumption of digestible protein. The lysine level caused a linear reduction in feed conversion and linear increase in the protein efficiency rate. The results suggested that the 26% DP level might be used in ration to feed Nile tilapia juveniles; however, these should contain digestible amino acids and the digestible lysine/digestible protein ratio should be 6.0%. However, for levels higher than 26% DP, a maximum digestible lysine level of 7.5% DP improved weight gain for the species.
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spelling Relação lisina digestível: proteína digestível em rações para tilápias-do-niloDigestible lysine/digestible protein ratio in diets for Nile tilapiaamino acidsideal proteinlysinenutritionOreochromis niloticusaminoácidolisinanutriçãoOreochromis niloticusproteína idealThis study was carried out to determine the best digestible protein/digestible lysine ratio that should be present in feed fed to Nile tilapias. Two hundred and sixteen tilapias (11.0 ± 0.43g) were distributed in 36 fish tanks (205 L) at a density of 6 fish/tank. Twelve feeds were formulated with three different digestible protein (DP) levels 22.0; 26.0 and 30.0% (based on digestible amino acids) and four different lysine percentages of 4.5; 6.0; 7.5 or 9.0% in relation to digestible protein. The fish were fed ad libtum during a 60-day period. There was significant effect of the digestible protein and digestible lysine ratio on weight gain, because the increase in lysine levels in feeds with 26 and 30% DP promoted linear increase in this parameter. The best values for feed conversion were obtained at the levels 26 and 30% DP that increased the daily consumption of digestible protein. The lysine level caused a linear reduction in feed conversion and linear increase in the protein efficiency rate. The results suggested that the 26% DP level might be used in ration to feed Nile tilapia juveniles; however, these should contain digestible amino acids and the digestible lysine/digestible protein ratio should be 6.0%. However, for levels higher than 26% DP, a maximum digestible lysine level of 7.5% DP improved weight gain for the species.Este estudo foi realizado para determinar a melhor relação lisina digestível:proteína digestível em rações para juvenis de tilápia-do-nilo. As tilápias (11,0 ± 0,43 g) foram distribuídas em 36 aquários (250 litros) numa densidade de seis peixes/aquário. Foram formuladas 12 rações com 22,0; 26,0 ou 30,0% de proteína digestível, com base na composição em aminoácidos digestíveis, e 4,5; 6,0; 7,5 ou 9,0% de lisina, em relação à proteína digestível, fornecidas à vontade durante 60 dias. Houve interação significativa dos fatores lisina digestível/proteína digestível para o ganho de peso, uma vez que o aumento dos níveis de lisina em rações com 26,0 e 30,0% de proteína digestível promoveu aumento linear desse parâmetro. Os melhores valores de conversão alimentar foram obtidos com os níveis de 26,0 e 30,0% proteína digestível, que determinaram aumento do consumo diário de proteína digestível. O nível de lisina promoveu redução linear da conversão alimentar e aumento linear da taxa de eficiência proteica. O nível de 26,0% de proteína digestível pode ser utilizado em rações para juvenis de tilápiado-nilo, entretanto essas rações devem ser formuladas com aminoácidos digestíveis e relação lisina digestível/proteína digestível de 6,0%. Quando utilizados níveis superiores a 26,0% de proteína digestível, o nível máximo de 7,5% de lisina digestível em relação à proteína digestível melhora o ganho de peso na espécie.Instituto de Pesca de São José do Rio PretoAgência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios, Pólo Regional do Vale do RibeiraFMVZ, AquaNutriUniversidade Estadual Paulista, Programa de Pós-Graduação do Centro de AqüiculturaUniversidade Estadual Paulista, Programa de Pós-Graduação do Centro de AqüiculturaSociedade Brasileira de ZootecniaInstituto de Pesca de São José do Rio PretoAgência Paulista de Tecnologia dos AgronegóciosFMVZUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Gonçalves, Giovani SampaioPezzato, Luiz EdivaldoBarros, Margarida MariaTachibana, LeonardoRosa, Maria Julia Santa [UNESP]Guimarães, Igo Gomes [UNESP]2021-07-14T10:38:53Z2021-07-14T10:38:53Z2009-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article2299-2305application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982009001200002Revista Brasileira de Zootecnia. Viçosa, MG, Brazil: Sociedade Brasileira de Zootecnia, v. 38, n. 12, p. 2299-2305, 2009.1516-35981806-9290http://hdl.handle.net/11449/21236810.1590/S1516-35982009001200002S1516-35982009001200002S1516-35982009001200002.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Zootecniainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-09T15:29:58Zoai:repositorio.unesp.br:11449/212368Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-04-09T15:29:58Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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