ESTUDO MICROBIOLÓGICO EM CARCAÇAS BOVINAS E INFLUÊNCIA DA REFRIGERAÇÃO SOBRE A MICROBIOTA CONTAMINANTE

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Fontoura, C.l. [UNESP]
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Rossi, O.d. [UNESP], Martineli, T.m. [UNESP], Cereser, N.d. [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v77p1892010
http://hdl.handle.net/11449/211991
Resumo: With the aim of evaluating the presence of microorganisms in bovine carcasses and the influence of refrigeration on the contaminating microbiotics, some samples were collected from the outer surface of half-carcasses in these regions (rump, loin and rib), after washing and after 24 hours under refrigeration. The average of the mesophilic heterotrofic, psychrotrofic andStaphylococcusmicroorgarnisms, obtained immediately after the carcass washing were respectively 1.8 x 10, 6.4 x 10 and 3.5 x 10 CFU/cm2, while for the samples collected after refrigeration these values were 1.3 x 10, 1.6 x 102 and 5.2 x 10 CFU/cm2. The populations were considered low due to the hygienic practices during the slaughter process, and the differences observed between the averages of the two groups of samples were not statistically significant, leading to the conclusion that that was not an increase of the microorganism population, thus demonstrating the efficacy of the refrigeration process after the slaughter.
id UNSP_ac97a43e33aee9d15a57149464e60676
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/211991
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling ESTUDO MICROBIOLÓGICO EM CARCAÇAS BOVINAS E INFLUÊNCIA DA REFRIGERAÇÃO SOBRE A MICROBIOTA CONTAMINANTEMICROBIOLOGICAL STUDY IN BOVINE CARCASSES AND THE INFLUENCE OF REFRIGERATION ON CONTAMINATING MICROBIOTABovine carcassindicator microorganismsStaphylococcus sp.refrigerationCarcaça bovinamicro-organismos indicadoresStaphylococcus sp.refrigeraçãoWith the aim of evaluating the presence of microorganisms in bovine carcasses and the influence of refrigeration on the contaminating microbiotics, some samples were collected from the outer surface of half-carcasses in these regions (rump, loin and rib), after washing and after 24 hours under refrigeration. The average of the mesophilic heterotrofic, psychrotrofic andStaphylococcusmicroorgarnisms, obtained immediately after the carcass washing were respectively 1.8 x 10, 6.4 x 10 and 3.5 x 10 CFU/cm2, while for the samples collected after refrigeration these values were 1.3 x 10, 1.6 x 102 and 5.2 x 10 CFU/cm2. The populations were considered low due to the hygienic practices during the slaughter process, and the differences observed between the averages of the two groups of samples were not statistically significant, leading to the conclusion that that was not an increase of the microorganism population, thus demonstrating the efficacy of the refrigeration process after the slaughter.Objetivando avaliar a presença de micro-organismos indicadores e de estafilococos em carcaças bovinas e a influência da refrigeração sobre a microbiota contaminante, foram analisadas amostras de regiões da superfície externa de meias carcaças tais como coxão, lombo e ponta-deagulha, logo após a lavagem e após 24 horas sob refrigeração. As médias das populações de microorganismos heterotróficos mesófilos, psicrotróficos e Staphylococcus sp. em UFC/cm2 obtidas imediatamente após a lavagem apresentaram valores respectivamente de 1,8 x 10, 6,4 x 10 e 3,5 x 10 UFC/cm2, enquanto que para as amostras colhidas após refrigeração os valores foram de 1,3 x 10, 1,6 x 102 e 5,2 x 10 UFC/cm2. As populações foram consideradas reduzidas, decorrentes de eficientes cuidados higiênicos sanitários durante as operações de abate, e as diferenças observadas entre as médias dos dois grupos de amostras não foram significativas do ponto de vista estatístico, o que permite concluir que não houve aumento considerável da população microbiana, demonstrando a eficiência do processo de refrigeração em seguida ao abate.Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasUniversidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e VeterináriasInstituto BiológicoUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Fontoura, C.l. [UNESP]Rossi, O.d. [UNESP]Martineli, T.m. [UNESP]Cereser, N.d. [UNESP]2021-07-14T10:32:41Z2021-07-14T10:32:41Z2020-11-16info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article189-193application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v77p1892010Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 77, n. 2, p. 189-193, 2020.0020-36531808-1657http://hdl.handle.net/11449/21199110.1590/1808-1657v77p1892010S1808-16572010000200189S1808-16572010000200189.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporArquivos do Instituto Biológicoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-13T06:19:09Zoai:repositorio.unesp.br:11449/211991Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-12-13T06:19:09Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv ESTUDO MICROBIOLÓGICO EM CARCAÇAS BOVINAS E INFLUÊNCIA DA REFRIGERAÇÃO SOBRE A MICROBIOTA CONTAMINANTE
MICROBIOLOGICAL STUDY IN BOVINE CARCASSES AND THE INFLUENCE OF REFRIGERATION ON CONTAMINATING MICROBIOTA
title ESTUDO MICROBIOLÓGICO EM CARCAÇAS BOVINAS E INFLUÊNCIA DA REFRIGERAÇÃO SOBRE A MICROBIOTA CONTAMINANTE
spellingShingle ESTUDO MICROBIOLÓGICO EM CARCAÇAS BOVINAS E INFLUÊNCIA DA REFRIGERAÇÃO SOBRE A MICROBIOTA CONTAMINANTE
Fontoura, C.l. [UNESP]
Bovine carcass
indicator microorganisms
Staphylococcus sp.
refrigeration
Carcaça bovina
micro-organismos indicadores
Staphylococcus sp.
refrigeração
title_short ESTUDO MICROBIOLÓGICO EM CARCAÇAS BOVINAS E INFLUÊNCIA DA REFRIGERAÇÃO SOBRE A MICROBIOTA CONTAMINANTE
title_full ESTUDO MICROBIOLÓGICO EM CARCAÇAS BOVINAS E INFLUÊNCIA DA REFRIGERAÇÃO SOBRE A MICROBIOTA CONTAMINANTE
title_fullStr ESTUDO MICROBIOLÓGICO EM CARCAÇAS BOVINAS E INFLUÊNCIA DA REFRIGERAÇÃO SOBRE A MICROBIOTA CONTAMINANTE
title_full_unstemmed ESTUDO MICROBIOLÓGICO EM CARCAÇAS BOVINAS E INFLUÊNCIA DA REFRIGERAÇÃO SOBRE A MICROBIOTA CONTAMINANTE
title_sort ESTUDO MICROBIOLÓGICO EM CARCAÇAS BOVINAS E INFLUÊNCIA DA REFRIGERAÇÃO SOBRE A MICROBIOTA CONTAMINANTE
author Fontoura, C.l. [UNESP]
author_facet Fontoura, C.l. [UNESP]
Rossi, O.d. [UNESP]
Martineli, T.m. [UNESP]
Cereser, N.d. [UNESP]
author_role author
author2 Rossi, O.d. [UNESP]
Martineli, T.m. [UNESP]
Cereser, N.d. [UNESP]
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Fontoura, C.l. [UNESP]
Rossi, O.d. [UNESP]
Martineli, T.m. [UNESP]
Cereser, N.d. [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Bovine carcass
indicator microorganisms
Staphylococcus sp.
refrigeration
Carcaça bovina
micro-organismos indicadores
Staphylococcus sp.
refrigeração
topic Bovine carcass
indicator microorganisms
Staphylococcus sp.
refrigeration
Carcaça bovina
micro-organismos indicadores
Staphylococcus sp.
refrigeração
description With the aim of evaluating the presence of microorganisms in bovine carcasses and the influence of refrigeration on the contaminating microbiotics, some samples were collected from the outer surface of half-carcasses in these regions (rump, loin and rib), after washing and after 24 hours under refrigeration. The average of the mesophilic heterotrofic, psychrotrofic andStaphylococcusmicroorgarnisms, obtained immediately after the carcass washing were respectively 1.8 x 10, 6.4 x 10 and 3.5 x 10 CFU/cm2, while for the samples collected after refrigeration these values were 1.3 x 10, 1.6 x 102 and 5.2 x 10 CFU/cm2. The populations were considered low due to the hygienic practices during the slaughter process, and the differences observed between the averages of the two groups of samples were not statistically significant, leading to the conclusion that that was not an increase of the microorganism population, thus demonstrating the efficacy of the refrigeration process after the slaughter.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-11-16
2021-07-14T10:32:41Z
2021-07-14T10:32:41Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v77p1892010
Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 77, n. 2, p. 189-193, 2020.
0020-3653
1808-1657
http://hdl.handle.net/11449/211991
10.1590/1808-1657v77p1892010
S1808-16572010000200189
S1808-16572010000200189.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/1808-1657v77p1892010
http://hdl.handle.net/11449/211991
identifier_str_mv Arquivos do Instituto Biológico. Instituto Biológico, v. 77, n. 2, p. 189-193, 2020.
0020-3653
1808-1657
10.1590/1808-1657v77p1892010
S1808-16572010000200189
S1808-16572010000200189.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Arquivos do Instituto Biológico
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 189-193
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Instituto Biológico
publisher.none.fl_str_mv Instituto Biológico
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799965270243016704