Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cages
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | , , , , , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/s1678-3921.pab2019.v54.01099 http://hdl.handle.net/11449/183847 |
Resumo: | Abstract: The objective of this work was to evaluate the effect of dietary arginine concentrations on the health status of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) cultivated in cages. The experiment was carried out in a completely randomized design with four treatments (2.3, 2.9, 3.5, and 4.1% arginine in dry matter) and three replicates, in 12 net cages of 8 m3, containing 4,000 sexually reverted tilapia (63±20 g, at 500 fish m-3). Fish productive performance and health were evaluated. Biochemical, hematological, and immunological parameters, as well as the morphological aspects of gills and liver, were evaluated. Arginine inclusion did not cause significant differences in fish growth performance. However, arginine supplementation at 3.5% concentration improved the biochemical parameters and leucocyte counts, consequently improving the immune system. The arginine concentration of 4.1% caused lipid degeneration, shown by the increase of alanine aminotransferase and the decrease of albumin, urea, lactate, and glucose. Arginine supplementation above 2.3% and below 3.5%, in the diets of tilapia reared in cages, improves fish immune system, without adverse morphological and physiological effects. |
id |
UNSP_c82ec7b1beeb932157f342afc9f2a926 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/183847 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cagesSuplementação com arginina na dieta de tilápia-do-nilo produzida em tanques-redeOreochromis niloticusbiochemistryhaematologyhistologynutritional requirementOreochomis niloticusbioquímicahematologiahistologiaexigência nutricionalAbstract: The objective of this work was to evaluate the effect of dietary arginine concentrations on the health status of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) cultivated in cages. The experiment was carried out in a completely randomized design with four treatments (2.3, 2.9, 3.5, and 4.1% arginine in dry matter) and three replicates, in 12 net cages of 8 m3, containing 4,000 sexually reverted tilapia (63±20 g, at 500 fish m-3). Fish productive performance and health were evaluated. Biochemical, hematological, and immunological parameters, as well as the morphological aspects of gills and liver, were evaluated. Arginine inclusion did not cause significant differences in fish growth performance. However, arginine supplementation at 3.5% concentration improved the biochemical parameters and leucocyte counts, consequently improving the immune system. The arginine concentration of 4.1% caused lipid degeneration, shown by the increase of alanine aminotransferase and the decrease of albumin, urea, lactate, and glucose. Arginine supplementation above 2.3% and below 3.5%, in the diets of tilapia reared in cages, improves fish immune system, without adverse morphological and physiological effects.Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de concentrações de arginina dietética sobre a saúde da tilápia-do-nilo (Oreochromis niloticus), em tanques-rede. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos (2,3, 2,9, 3,5 e 4,1% de arginina em relação à matéria seca na dieta) e três repetições, em 12 tanques-rede de 8 m3, com 4.000 tilápias revertidas sexualmente (63±20 g, 500 peixes m-3). Determinaram-se o desempenho produtivo e a saúde dos peixes. Avaliaram-se os parâmetros bioquímicos e hematoimunológicos e os aspectos morfológicos das brânquias e do fígado. A inclusão de arginina não proporcionou diferenças significativas no desempenho produtivo. Porém, a suplementação de arginina a 3,5% de concentração melhorou os parâmetros bioquímicos e de contagem de leucócitos, tendo consequentemente melhorado o sistema imunológico. A concentração de arginina a 4.1% causou degeneração lipídica, representada pelo aumento dos níveis da alanina aminotransferase e pela diminuição dos níveis de albumina, ureia, lactato e glicose. A suplementação com arginina acima de 2,3% e abaixo de 3,5%, nas dietas de tilápias criadas em tanques-rede, promove melhoras no sistema imunológico dos peixes, sem provocar efeitos morfológicos e fisiológicos deletérios.Embrapa Tabuleiros CosteirosUniversidade Federal de Pernambuco Departamento de Bioquímica Laboratório de EnzimologiaUniversidade Estadual Paulista Centro de Aquicultura Laboratório de Microbiologia e Parasitologia de Organismos AquáticosUniversidade Federal do Paraná Centro de Estudos Marinhos Laboratório de BentosUniversidade Federal do Pará Instituto de Geociências Faculdade de OceanografiaUniversidade Federal do ParáUniversidade TiradentesUniversidade Estadual Paulista Centro de Aquicultura Laboratório de Microbiologia e Parasitologia de Organismos AquáticosEmbrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária BrasileiraEmbrapa Tabuleiros CosteirosUniversidade Federal de Pernambuco Departamento de Bioquímica Laboratório de EnzimologiaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal do Paraná Centro de Estudos Marinhos Laboratório de BentosUniversidade Federal do Pará Instituto de Geociências Faculdade de OceanografiaUniversidade Federal do ParáUniversidade TiradentesFujimoto, Rodrigo YudiSantos, Rudã Fernandes BrandãoPala, GabrielaGallani, Sílvia UmedaValladão, Gustavo Moraes RamosMorais, Gisele CavalcanteLee, James TonySousa, Natalino Da CostaCunha, Fernanda Dos SantosMaria, Alexandre NizioCarneiro, Paulo César FalanghePilarski, Fabiana2019-10-03T17:31:56Z2019-10-03T17:31:56Z2019info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article-application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/s1678-3921.pab2019.v54.01099Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, p. -, 2019.0100-204Xhttp://hdl.handle.net/11449/18384710.1590/s1678-3921.pab2019.v54.01099S0100-204X2019000101105S0100-204X2019000101105.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengPesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-09T15:43:44Zoai:repositorio.unesp.br:11449/183847Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-04-09T15:43:44Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cages Suplementação com arginina na dieta de tilápia-do-nilo produzida em tanques-rede |
title |
Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cages |
spellingShingle |
Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cages Fujimoto, Rodrigo Yudi Oreochromis niloticus biochemistry haematology histology nutritional requirement Oreochomis niloticus bioquímica hematologia histologia exigência nutricional |
title_short |
Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cages |
title_full |
Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cages |
title_fullStr |
Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cages |
title_full_unstemmed |
Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cages |
title_sort |
Supplementation with arginine in the diet of Nile tilapia reared in net cages |
author |
Fujimoto, Rodrigo Yudi |
author_facet |
Fujimoto, Rodrigo Yudi Santos, Rudã Fernandes Brandão Pala, Gabriela Gallani, Sílvia Umeda Valladão, Gustavo Moraes Ramos Morais, Gisele Cavalcante Lee, James Tony Sousa, Natalino Da Costa Cunha, Fernanda Dos Santos Maria, Alexandre Nizio Carneiro, Paulo César Falanghe Pilarski, Fabiana |
author_role |
author |
author2 |
Santos, Rudã Fernandes Brandão Pala, Gabriela Gallani, Sílvia Umeda Valladão, Gustavo Moraes Ramos Morais, Gisele Cavalcante Lee, James Tony Sousa, Natalino Da Costa Cunha, Fernanda Dos Santos Maria, Alexandre Nizio Carneiro, Paulo César Falanghe Pilarski, Fabiana |
author2_role |
author author author author author author author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Embrapa Tabuleiros Costeiros Universidade Federal de Pernambuco Departamento de Bioquímica Laboratório de Enzimologia Universidade Estadual Paulista (Unesp) Universidade Federal do Paraná Centro de Estudos Marinhos Laboratório de Bentos Universidade Federal do Pará Instituto de Geociências Faculdade de Oceanografia Universidade Federal do Pará Universidade Tiradentes |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Fujimoto, Rodrigo Yudi Santos, Rudã Fernandes Brandão Pala, Gabriela Gallani, Sílvia Umeda Valladão, Gustavo Moraes Ramos Morais, Gisele Cavalcante Lee, James Tony Sousa, Natalino Da Costa Cunha, Fernanda Dos Santos Maria, Alexandre Nizio Carneiro, Paulo César Falanghe Pilarski, Fabiana |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Oreochromis niloticus biochemistry haematology histology nutritional requirement Oreochomis niloticus bioquímica hematologia histologia exigência nutricional |
topic |
Oreochromis niloticus biochemistry haematology histology nutritional requirement Oreochomis niloticus bioquímica hematologia histologia exigência nutricional |
description |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the effect of dietary arginine concentrations on the health status of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) cultivated in cages. The experiment was carried out in a completely randomized design with four treatments (2.3, 2.9, 3.5, and 4.1% arginine in dry matter) and three replicates, in 12 net cages of 8 m3, containing 4,000 sexually reverted tilapia (63±20 g, at 500 fish m-3). Fish productive performance and health were evaluated. Biochemical, hematological, and immunological parameters, as well as the morphological aspects of gills and liver, were evaluated. Arginine inclusion did not cause significant differences in fish growth performance. However, arginine supplementation at 3.5% concentration improved the biochemical parameters and leucocyte counts, consequently improving the immune system. The arginine concentration of 4.1% caused lipid degeneration, shown by the increase of alanine aminotransferase and the decrease of albumin, urea, lactate, and glucose. Arginine supplementation above 2.3% and below 3.5%, in the diets of tilapia reared in cages, improves fish immune system, without adverse morphological and physiological effects. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-10-03T17:31:56Z 2019-10-03T17:31:56Z 2019 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/s1678-3921.pab2019.v54.01099 Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, p. -, 2019. 0100-204X http://hdl.handle.net/11449/183847 10.1590/s1678-3921.pab2019.v54.01099 S0100-204X2019000101105 S0100-204X2019000101105.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/s1678-3921.pab2019.v54.01099 http://hdl.handle.net/11449/183847 |
identifier_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira. Embrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, p. -, 2019. 0100-204X 10.1590/s1678-3921.pab2019.v54.01099 S0100-204X2019000101105 S0100-204X2019000101105.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
- application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Embrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária Brasileira |
publisher.none.fl_str_mv |
Embrapa Secretaria de Pesquisa e DesenvolvimentoPesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1797790430694211584 |