Avaliação da presença de Salmonella sp. na criação de bovinos de leite

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Generoso, Diego [UNESP]
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Langoni, Helio [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/139
http://hdl.handle.net/11449/140890
Resumo: The research of potentially zoonotic agents in livestock is an important surveillance action to ensure the safe food. Salmonella sp. cause great losses both in production and in animal outbreaks involving food. Dairy cattle can be infected with subclinical form. The environment is an important resource for its maintenance, a risk factor responsible for the infection of new animals and contamination of food products. The aim of this study was to evaluate the presence of Salmonella sp. in eight dairy properties in the state of São Paulo, by taking swabs of rectal and skin as well as the environmental of creation of animals and bulk tank. Under the conditions of this study was not detected the presence of Salmonella in the properties studied, suggesting further investigations in larger number of properties.
id UNSP_ce002a0abe7e8236ab3e30e7f465c889
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/140890
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Avaliação da presença de Salmonella sp. na criação de bovinos de leiteEvaluation of presence of Salmonella sp. in the creation of dairy cattleEvaluación de la presencia de Salmonella sp. en la creación de ganado lecheroDairy cattleEnvironmentSurveillanceSalmonellaBovinos lecherosAmbienteVigilanciaSalmonellasBovinos leiteirosAmbienteVigilânciaSalmonelasThe research of potentially zoonotic agents in livestock is an important surveillance action to ensure the safe food. Salmonella sp. cause great losses both in production and in animal outbreaks involving food. Dairy cattle can be infected with subclinical form. The environment is an important resource for its maintenance, a risk factor responsible for the infection of new animals and contamination of food products. The aim of this study was to evaluate the presence of Salmonella sp. in eight dairy properties in the state of São Paulo, by taking swabs of rectal and skin as well as the environmental of creation of animals and bulk tank. Under the conditions of this study was not detected the presence of Salmonella in the properties studied, suggesting further investigations in larger number of properties.La investigación de agentes con potencial zoonótico en animales de producción, constituye una importante acción de vigilancia para garantizar el consumo seguro de alimentos. Salmonella sp. causa grandes perjuicios tanto en producción animal como en brotes que involucran los alimentos. Los bovinos lecheros pueden se infectar de forma subclínica. El ambiente es un medio importante para su manutención, siendo un factor de riesgo responsable por la infección de nuevos animales y contaminación de los productos alimenticios. El objetivo del presente estudio fue evaluar la presencia de Salmonella sp. en ocho propiedades lecheras del estado de São Paulo, utilizando isopados rectales y de la piel así como del lugar de estabulación de los animales y de los tanques de almacenamiento de leche. En las condiciones de este estudio no se detectó la presencia de Salmonella sp. en las propiedades estudiadas, lo que sugiere nuevas investigaciones en un mayor número de propiedades.A pesquisa de agentes com potencial zoonótico em animais de produção constitui uma importante ação de vigilância para garantir o consumo de alimento seguro. Salmonella sp. causa grandes prejuízos tanto na produção animal quanto em surtos de infecção envolvendo os alimentos. Os bovinos leiteiros podem se infectar sob forma subclínica. O ambiente constitui um importante meio para a sua manutenção, sendo um fator de risco e responsável pela infecção de novos animais e contaminação dos produtos alimentícios. O objetivo do presente estudo foi avaliar a presença de Salmonella sp. em oito propriedades de exploração leiteira no estado de São Paulo, por meio de exame de suabes retais e da pele assim como do local de criação dos animais e do tanque de expansão. Nas condições do presente estudo não foi possível detectar a presença de Salmonella nas propriedades estudadas, sugerindo-se novas investigações em maior número de propriedades.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia (FMVZ), Departamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Generoso, Diego [UNESP]Langoni, Helio [UNESP]2016-07-07T12:35:52Z2016-07-07T12:35:52Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article661-667application/pdfhttp://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/139Veterinária e Zootecnia, v. 18, n. 4, p. 661-667, 2011.0102-5716http://hdl.handle.net/11449/140890ISSN0102-5716-2011-18-04-661-667.pdf5326072118518067Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporVeterinária e Zootecniainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-29T06:13:52Zoai:repositorio.unesp.br:11449/140890Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-10-29T06:13:52Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação da presença de Salmonella sp. na criação de bovinos de leite
Evaluation of presence of Salmonella sp. in the creation of dairy cattle
Evaluación de la presencia de Salmonella sp. en la creación de ganado lechero
title Avaliação da presença de Salmonella sp. na criação de bovinos de leite
spellingShingle Avaliação da presença de Salmonella sp. na criação de bovinos de leite
Generoso, Diego [UNESP]
Dairy cattle
Environment
Surveillance
Salmonella
Bovinos lecheros
Ambiente
Vigilancia
Salmonellas
Bovinos leiteiros
Ambiente
Vigilância
Salmonelas
title_short Avaliação da presença de Salmonella sp. na criação de bovinos de leite
title_full Avaliação da presença de Salmonella sp. na criação de bovinos de leite
title_fullStr Avaliação da presença de Salmonella sp. na criação de bovinos de leite
title_full_unstemmed Avaliação da presença de Salmonella sp. na criação de bovinos de leite
title_sort Avaliação da presença de Salmonella sp. na criação de bovinos de leite
author Generoso, Diego [UNESP]
author_facet Generoso, Diego [UNESP]
Langoni, Helio [UNESP]
author_role author
author2 Langoni, Helio [UNESP]
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Generoso, Diego [UNESP]
Langoni, Helio [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Dairy cattle
Environment
Surveillance
Salmonella
Bovinos lecheros
Ambiente
Vigilancia
Salmonellas
Bovinos leiteiros
Ambiente
Vigilância
Salmonelas
topic Dairy cattle
Environment
Surveillance
Salmonella
Bovinos lecheros
Ambiente
Vigilancia
Salmonellas
Bovinos leiteiros
Ambiente
Vigilância
Salmonelas
description The research of potentially zoonotic agents in livestock is an important surveillance action to ensure the safe food. Salmonella sp. cause great losses both in production and in animal outbreaks involving food. Dairy cattle can be infected with subclinical form. The environment is an important resource for its maintenance, a risk factor responsible for the infection of new animals and contamination of food products. The aim of this study was to evaluate the presence of Salmonella sp. in eight dairy properties in the state of São Paulo, by taking swabs of rectal and skin as well as the environmental of creation of animals and bulk tank. Under the conditions of this study was not detected the presence of Salmonella in the properties studied, suggesting further investigations in larger number of properties.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011
2016-07-07T12:35:52Z
2016-07-07T12:35:52Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/139
Veterinária e Zootecnia, v. 18, n. 4, p. 661-667, 2011.
0102-5716
http://hdl.handle.net/11449/140890
ISSN0102-5716-2011-18-04-661-667.pdf
5326072118518067
url http://www.fmvz.unesp.br/rvz/index.php/rvz/article/view/139
http://hdl.handle.net/11449/140890
identifier_str_mv Veterinária e Zootecnia, v. 18, n. 4, p. 661-667, 2011.
0102-5716
ISSN0102-5716-2011-18-04-661-667.pdf
5326072118518067
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Veterinária e Zootecnia
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 661-667
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799964751355183104