Efeito da temperatura de armazenamento na conservação pós-colheita de amora-preta

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Palharini, Maria Cecília De Arruda
Data de Publicação: 2015
Outros Autores: Fischer, Ivan Herman, Vegian, Mariana Raquel Da Cruz, Fileti, Mirian De Souza, Montes, Sonia Maria Nalesso Marangoni
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/1983-40632015v4537752
http://hdl.handle.net/11449/157997
Resumo: ABSTRACT Blackberries have a relatively short shelf life, due to their fragile structure, high metabolism and incidence of diseases, thus requiring a careful storage. This study aimed at evaluating the effect of different temperatures on blackberry (Brazos cultivar) conservation, characterizing its physical and chemical attributes and quantifying the pathogens responsible for rottenness. A completely randomized experimental design, in a factorial scheme (temperatures x orchards), with three replications of 10 fruits per treatment, was used. The temperatures of 2 ºC and 5 ºC were effective in delaying the color change and degradation of organic acids. There was a significant increase in rottenness incidence with increasing storage temperature. Incidences lower than 7 % were observed at the end of storage at 2 ºC and 5 ºC, however, they exceeded 20 % at temperatures from 15 ºC. The main pathogens detected were Cladosporium spp. and Colletotrichum spp. Refrigeration at 2 ºC and 5 ºC is an efficient alternative to maintain the quality of blackberries up to nine days, for delaying fruit ripening and rottenness development.
id UNSP_e189907d301bfaffe3e5f6e3d4b6d316
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/157997
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Efeito da temperatura de armazenamento na conservação pós-colheita de amora-pretaEffect of storage temperature on blackberry postharvest conservationRubus fruticosusCladosporium sppColletotrichum spppostharvest rottennessRubus fruticosusCladosporium sppColletotrichum spppodridão pós-colheitaABSTRACT Blackberries have a relatively short shelf life, due to their fragile structure, high metabolism and incidence of diseases, thus requiring a careful storage. This study aimed at evaluating the effect of different temperatures on blackberry (Brazos cultivar) conservation, characterizing its physical and chemical attributes and quantifying the pathogens responsible for rottenness. A completely randomized experimental design, in a factorial scheme (temperatures x orchards), with three replications of 10 fruits per treatment, was used. The temperatures of 2 ºC and 5 ºC were effective in delaying the color change and degradation of organic acids. There was a significant increase in rottenness incidence with increasing storage temperature. Incidences lower than 7 % were observed at the end of storage at 2 ºC and 5 ºC, however, they exceeded 20 % at temperatures from 15 ºC. The main pathogens detected were Cladosporium spp. and Colletotrichum spp. Refrigeration at 2 ºC and 5 ºC is an efficient alternative to maintain the quality of blackberries up to nine days, for delaying fruit ripening and rottenness development.RESUMO Os frutos da amoreira-preta apresentam vida útil relativamente curta, devido à sua estrutura frágil, alto metabolismo e ocorrência de doenças, exigindo, portanto, cuidados em seu armazenamento. Objetivou-se avaliar o efeito de diferentes temperaturas na conservação de amora-preta (cv. Brazos), caracterizando os atributos físico-químicos e quantificando os patógenos causadores de podridões. Utilizou se delineamento experimental inteiramente casualizado, em esquema fatorial (temperaturas x pomares), com três repetições de 10 frutos por tratamento. As temperaturas de 2 ºC e 5 ºC foram eficientes em retardar a mudança de coloração e a degradação dos ácidos orgânicos. Observou-se aumento significativo na incidência de podridões com o aumento da temperatura de armazenamento. Incidências inferiores a 7 % foram observadas ao final do armazenamento a 2 ºC e 5 ºC, mas superaram 20 % em temperaturas a partir de 15 ºC. Os principais pátogenos detectados foram Cladosporium spp. e Colletotrichum spp. A refrigeração a 2 ºC e 5 ºC constitui eficiente alternativa para manter a qualidade dos frutos de amora-preta por até nove dias, por retardar o amadurecimento e o desenvolvimento de podridões.Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios Polo Regional Centro-OesteUniversidade Estadual Paulista Faculdade de CiênciasAgência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios Polo Regional Alta SorocabanaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de CiênciasEscola de Agronomia/UFGAgência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios Polo Regional Centro-OesteUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios Polo Regional Alta SorocabanaPalharini, Maria Cecília De ArrudaFischer, Ivan HermanVegian, Mariana Raquel Da CruzFileti, Mirian De SouzaMontes, Sonia Maria Nalesso Marangoni2018-11-12T17:27:52Z2018-11-12T17:27:52Z2015-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article413-419application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/1983-40632015v4537752Pesquisa Agropecuária Tropical. Escola de Agronomia/UFG, v. 45, n. 4, p. 413-419, 2015.1983-4063http://hdl.handle.net/11449/15799710.1590/1983-40632015v4537752S1983-40632015000400413S1983-40632015000400413.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporPesquisa Agropecuária Tropical0,346info:eu-repo/semantics/openAccess2023-11-16T06:14:25Zoai:repositorio.unesp.br:11449/157997Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-11-16T06:14:25Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Efeito da temperatura de armazenamento na conservação pós-colheita de amora-preta
Effect of storage temperature on blackberry postharvest conservation
title Efeito da temperatura de armazenamento na conservação pós-colheita de amora-preta
spellingShingle Efeito da temperatura de armazenamento na conservação pós-colheita de amora-preta
Palharini, Maria Cecília De Arruda
Rubus fruticosus
Cladosporium spp
Colletotrichum spp
postharvest rottenness
Rubus fruticosus
Cladosporium spp
Colletotrichum spp
podridão pós-colheita
title_short Efeito da temperatura de armazenamento na conservação pós-colheita de amora-preta
title_full Efeito da temperatura de armazenamento na conservação pós-colheita de amora-preta
title_fullStr Efeito da temperatura de armazenamento na conservação pós-colheita de amora-preta
title_full_unstemmed Efeito da temperatura de armazenamento na conservação pós-colheita de amora-preta
title_sort Efeito da temperatura de armazenamento na conservação pós-colheita de amora-preta
author Palharini, Maria Cecília De Arruda
author_facet Palharini, Maria Cecília De Arruda
Fischer, Ivan Herman
Vegian, Mariana Raquel Da Cruz
Fileti, Mirian De Souza
Montes, Sonia Maria Nalesso Marangoni
author_role author
author2 Fischer, Ivan Herman
Vegian, Mariana Raquel Da Cruz
Fileti, Mirian De Souza
Montes, Sonia Maria Nalesso Marangoni
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios Polo Regional Centro-Oeste
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Agência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios Polo Regional Alta Sorocabana
dc.contributor.author.fl_str_mv Palharini, Maria Cecília De Arruda
Fischer, Ivan Herman
Vegian, Mariana Raquel Da Cruz
Fileti, Mirian De Souza
Montes, Sonia Maria Nalesso Marangoni
dc.subject.por.fl_str_mv Rubus fruticosus
Cladosporium spp
Colletotrichum spp
postharvest rottenness
Rubus fruticosus
Cladosporium spp
Colletotrichum spp
podridão pós-colheita
topic Rubus fruticosus
Cladosporium spp
Colletotrichum spp
postharvest rottenness
Rubus fruticosus
Cladosporium spp
Colletotrichum spp
podridão pós-colheita
description ABSTRACT Blackberries have a relatively short shelf life, due to their fragile structure, high metabolism and incidence of diseases, thus requiring a careful storage. This study aimed at evaluating the effect of different temperatures on blackberry (Brazos cultivar) conservation, characterizing its physical and chemical attributes and quantifying the pathogens responsible for rottenness. A completely randomized experimental design, in a factorial scheme (temperatures x orchards), with three replications of 10 fruits per treatment, was used. The temperatures of 2 ºC and 5 ºC were effective in delaying the color change and degradation of organic acids. There was a significant increase in rottenness incidence with increasing storage temperature. Incidences lower than 7 % were observed at the end of storage at 2 ºC and 5 ºC, however, they exceeded 20 % at temperatures from 15 ºC. The main pathogens detected were Cladosporium spp. and Colletotrichum spp. Refrigeration at 2 ºC and 5 ºC is an efficient alternative to maintain the quality of blackberries up to nine days, for delaying fruit ripening and rottenness development.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-12-01
2018-11-12T17:27:52Z
2018-11-12T17:27:52Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/1983-40632015v4537752
Pesquisa Agropecuária Tropical. Escola de Agronomia/UFG, v. 45, n. 4, p. 413-419, 2015.
1983-4063
http://hdl.handle.net/11449/157997
10.1590/1983-40632015v4537752
S1983-40632015000400413
S1983-40632015000400413.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/1983-40632015v4537752
http://hdl.handle.net/11449/157997
identifier_str_mv Pesquisa Agropecuária Tropical. Escola de Agronomia/UFG, v. 45, n. 4, p. 413-419, 2015.
1983-4063
10.1590/1983-40632015v4537752
S1983-40632015000400413
S1983-40632015000400413.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Tropical
0,346
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 413-419
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Escola de Agronomia/UFG
publisher.none.fl_str_mv Escola de Agronomia/UFG
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799964960382517248