Modelos inflacionados de zeros: aplicações na análise de um questionário de frequencia alimentar
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://jaguar.fcav.unesp.br/RME/fasciculos/v28/v28_n1/indice_v28_n1.php http://hdl.handle.net/11449/140334 |
Resumo: | This study aimed at using zero-inflated models to analyze a food frequency questionnaire (F.F.Q.) applied to elderly individuals from a medium-sized city in inner São P aulo state, investigating the models that can be best fitted to the data according to the percent of zeros found and the factors influencing both intake and non-intake of certain food types. The response variable used was the monthly intake frequency of foods from the F.F.Q., and the associated co-variates were related to socio-demographic characteristics concerning prevention and reported morbidities. The Poisson, Negative Binomial, Zero-Inflated Poisson and Zero-Inflated Negati e Binomial models were used. For a data set with up to 10% of zeros, the usual Negative Binomial model showed to be adequate. Due to data amplitude, the inflated models show ed to b e adequate only at the p ercentage of 1 0 % to 5 0 % of zeros. It was also shown that the probability of consumption of the selected food types was associated with gender, nutritional status, medication use and physical activity practice. The probability of non-consumption was observed in association with gender, bow el functioning and daily water consumption . |
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Modelos inflacionados de zeros: aplicações na análise de um questionário de frequencia alimentarZero-inflated models: applications in a food frequency questionnaireNegative binomial distributionPoisson distributionZero-inflated distributionFood frequency questionnaireOverdispersionDistribuição binomial negativaDistribuição de Poisson|Distribuição inflacionada de zeroQuestionário de frequência alimentarSuperdispersãoThis study aimed at using zero-inflated models to analyze a food frequency questionnaire (F.F.Q.) applied to elderly individuals from a medium-sized city in inner São P aulo state, investigating the models that can be best fitted to the data according to the percent of zeros found and the factors influencing both intake and non-intake of certain food types. The response variable used was the monthly intake frequency of foods from the F.F.Q., and the associated co-variates were related to socio-demographic characteristics concerning prevention and reported morbidities. The Poisson, Negative Binomial, Zero-Inflated Poisson and Zero-Inflated Negati e Binomial models were used. For a data set with up to 10% of zeros, the usual Negative Binomial model showed to be adequate. Due to data amplitude, the inflated models show ed to b e adequate only at the p ercentage of 1 0 % to 5 0 % of zeros. It was also shown that the probability of consumption of the selected food types was associated with gender, nutritional status, medication use and physical activity practice. The probability of non-consumption was observed in association with gender, bow el functioning and daily water consumption .O objetivo do presente trabalho foi utilizar os modelos inflacionados de zero na análise de um questionário de frequência alimentar (Q.F.A.) de idosos de uma cidade de porte médio do interior do Estado de São Paulo, investigando os modelos que melhor se ajustam aos dados segundo a porcentagem de zeros encontrada e os fatores que influenciam tanto o consumo como o não consumo de alguns alimentos. A variável resposta utilizada foi a frequência mensal do consumo de alimentos provenientes do Q.F.A. e as covariáveis associadas eram vinculadas às características sociodemográficas, de prevenção e morbidades referidas. Foram utilizados os modelos de Poisson, Binomial Negativo, Poisson Inflacionado de Zeros e Binomial Negativo Inflacionado de Zeros. Para um conjunto de dados com até 10% de zeros o modelo usual Binomial Negativo se mostrou adequado. Devido à amplitude dos dados, os modelos inflacionados apresentaram-se adequados somente na porcentagem de 10% a 50% de zeros. Pode-se evidenciar ainda que, a probabilidade de consumo dos alimentos selecionados foi associada ao sexo, ao estado nutricional, ao uso de medicamentos e a prática de atividade física. A probabilidade de não consumo apareceu associada ao sexo, ao funcionamento do intestino e ao consumo diário de água.Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Universidade Estadual Paulista, Departamento de Bioestatística, Instituto de Biociências de BotucatuCNPq: 402533/2007-0Universidade Estadual Paulista (Unesp)Fumes, Giovana [UNESP]Corrente, José Eduardo [UNESP]2016-07-07T12:33:21Z2016-07-07T12:33:21Z2010info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article24-38application/pdfhttp://jaguar.fcav.unesp.br/RME/fasciculos/v28/v28_n1/indice_v28_n1.phpRevista Brasileira de Biometria, v. 28, n. 1, p. 24-38, 2010.0102-0811http://hdl.handle.net/11449/140334ISSN0102-0811-2010-28-01-24-38.pdf0000-0001-5478-4996Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Biometriainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-06T06:01:49Zoai:repositorio.unesp.br:11449/140334Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-10-06T06:01:49Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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This study aimed at using zero-inflated models to analyze a food frequency questionnaire (F.F.Q.) applied to elderly individuals from a medium-sized city in inner São P aulo state, investigating the models that can be best fitted to the data according to the percent of zeros found and the factors influencing both intake and non-intake of certain food types. The response variable used was the monthly intake frequency of foods from the F.F.Q., and the associated co-variates were related to socio-demographic characteristics concerning prevention and reported morbidities. The Poisson, Negative Binomial, Zero-Inflated Poisson and Zero-Inflated Negati e Binomial models were used. For a data set with up to 10% of zeros, the usual Negative Binomial model showed to be adequate. Due to data amplitude, the inflated models show ed to b e adequate only at the p ercentage of 1 0 % to 5 0 % of zeros. It was also shown that the probability of consumption of the selected food types was associated with gender, nutritional status, medication use and physical activity practice. The probability of non-consumption was observed in association with gender, bow el functioning and daily water consumption . |
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