Purificação da enzima bromelina presente no curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) variedade roxa, por sistema bifásico aquoso PEG 4000/fosfato de potássio

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ferreira, Juliana Ferrari
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Sbruzzi, Dalva, Barros, Kleber Vânio Gomes, Machado, Isaac Stringueta [UNESP], Tambourgi, Elias Basile
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.deag.ufcg.edu.br/rbpa/rev132.html
http://hdl.handle.net/11449/140397
Resumo: Curauá (Ananas erectifolius LB Smith) is a typical plant of northern and central-western Brazil. It produces a highly strong fiber with applications in several areas, mainly in the automotive industry. Belonging to the family of Bromeliaceae, it contains significant levels of bromelain, a group of proteolysis’ enzymes with application in several areas such as in the food, pharmaceutical and cosmetics industries. In this work we evaluated the purification of the enzyme present in the leaves of Curauá by means of an aqueous two-phase system PEG 4000/Potassium phosphate. The enzyme had its activity measured in each phase by the Biuret method. The purification factor (PF) was obtained in order to optimize the conditions for purification of the bromelain. It was used 03 pH 7.0, 8.0 and 9.0 values, varying the proportional composition in between the polymeric and the saline phases (tie-lines). It was used the purple variety of Curauá. The results showed that PEG system 4000/ potassium phosphate polymer with a higher concentration and at pH 7.0 produced better results in enzyme purification.
id UNSP_f418afac9cef1d8b8107971c0927bd5e
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/140397
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Purificação da enzima bromelina presente no curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) variedade roxa, por sistema bifásico aquoso PEG 4000/fosfato de potássioPurification of bromelain enzyme from curauá (Ananas erectifolius LB Smith) purple variety, by aqueous two-phase system PEG 4000/potassium phosphateAnanas erectifoliusBromelainPurificationAqueous two-phase systemspHAnanas erectifoliusBromelinaPurificaçãoSistema bifásico aquosopHCurauá (Ananas erectifolius LB Smith) is a typical plant of northern and central-western Brazil. It produces a highly strong fiber with applications in several areas, mainly in the automotive industry. Belonging to the family of Bromeliaceae, it contains significant levels of bromelain, a group of proteolysis’ enzymes with application in several areas such as in the food, pharmaceutical and cosmetics industries. In this work we evaluated the purification of the enzyme present in the leaves of Curauá by means of an aqueous two-phase system PEG 4000/Potassium phosphate. The enzyme had its activity measured in each phase by the Biuret method. The purification factor (PF) was obtained in order to optimize the conditions for purification of the bromelain. It was used 03 pH 7.0, 8.0 and 9.0 values, varying the proportional composition in between the polymeric and the saline phases (tie-lines). It was used the purple variety of Curauá. The results showed that PEG system 4000/ potassium phosphate polymer with a higher concentration and at pH 7.0 produced better results in enzyme purification.O curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) é uma planta característica do Norte e Centro-oeste do Brasil e produz uma fibra de alta resistência, com aplicações nas diversas áreas, principalmente na indústria automobilística. Pertencente à família das Bromeliaceae, contém níveis significativos de bromelina, conjunto de enzimas proteolíticas com aplicação em diferentes áreas, tais como em indústrias alimentícias, farmacêuticas e de cosméticos. Neste trabalho avaliou-se a purificação da enzima presente nas folhas do curauá (Ananas erectifolius L.B. SMITH), através de sistema bifásico aquoso PEG 4000/Fosfato de potássio e se mediu a atividade enzimática em cada fase, pelo método de Biureto, obtendo-se o fator de purificação (FP), com o objetivo de otimizar as condições de purificação da bromelina. Utilizaram-se 3 valores de pH 7,0; 8,0 e 9,0 variando-se a composição proporcional entre a fase polimérica e a salina (tie-lines), Foi utilizada a variedade roxa do curauá, em que os resultados mostraram que o sistema PEG 4000/Fosfato de potássio com maior concentração polimérica e em pH 7,0, apresentou melhor resultado na purificação enzimática.Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP), Campinas, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Solos e Recursos Ambientais, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Solos e Recursos Ambientais, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual de Campinas (UNICAMP)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Ferreira, Juliana FerrariSbruzzi, DalvaBarros, Kleber Vânio GomesMachado, Isaac Stringueta [UNESP]Tambourgi, Elias Basile2016-07-07T12:33:38Z2016-07-07T12:33:38Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article197-202application/pdfhttp://www.deag.ufcg.edu.br/rbpa/rev132.htmlRevista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 13, n. 2, p. 197-202, 2011.1517-8595http://hdl.handle.net/11449/140397ISSN1517-8595-2011-13-02-197-202.pdf5985167321144602Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Produtos Agroindustriaisinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T19:28:29Zoai:repositorio.unesp.br:11449/140397Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-04-30T19:28:29Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Purificação da enzima bromelina presente no curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) variedade roxa, por sistema bifásico aquoso PEG 4000/fosfato de potássio
Purification of bromelain enzyme from curauá (Ananas erectifolius LB Smith) purple variety, by aqueous two-phase system PEG 4000/potassium phosphate
title Purificação da enzima bromelina presente no curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) variedade roxa, por sistema bifásico aquoso PEG 4000/fosfato de potássio
spellingShingle Purificação da enzima bromelina presente no curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) variedade roxa, por sistema bifásico aquoso PEG 4000/fosfato de potássio
Ferreira, Juliana Ferrari
Ananas erectifolius
Bromelain
Purification
Aqueous two-phase systems
pH
Ananas erectifolius
Bromelina
Purificação
Sistema bifásico aquoso
pH
title_short Purificação da enzima bromelina presente no curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) variedade roxa, por sistema bifásico aquoso PEG 4000/fosfato de potássio
title_full Purificação da enzima bromelina presente no curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) variedade roxa, por sistema bifásico aquoso PEG 4000/fosfato de potássio
title_fullStr Purificação da enzima bromelina presente no curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) variedade roxa, por sistema bifásico aquoso PEG 4000/fosfato de potássio
title_full_unstemmed Purificação da enzima bromelina presente no curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) variedade roxa, por sistema bifásico aquoso PEG 4000/fosfato de potássio
title_sort Purificação da enzima bromelina presente no curauá (Ananas erectifolius L.B. Smith) variedade roxa, por sistema bifásico aquoso PEG 4000/fosfato de potássio
author Ferreira, Juliana Ferrari
author_facet Ferreira, Juliana Ferrari
Sbruzzi, Dalva
Barros, Kleber Vânio Gomes
Machado, Isaac Stringueta [UNESP]
Tambourgi, Elias Basile
author_role author
author2 Sbruzzi, Dalva
Barros, Kleber Vânio Gomes
Machado, Isaac Stringueta [UNESP]
Tambourgi, Elias Basile
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Ferreira, Juliana Ferrari
Sbruzzi, Dalva
Barros, Kleber Vânio Gomes
Machado, Isaac Stringueta [UNESP]
Tambourgi, Elias Basile
dc.subject.por.fl_str_mv Ananas erectifolius
Bromelain
Purification
Aqueous two-phase systems
pH
Ananas erectifolius
Bromelina
Purificação
Sistema bifásico aquoso
pH
topic Ananas erectifolius
Bromelain
Purification
Aqueous two-phase systems
pH
Ananas erectifolius
Bromelina
Purificação
Sistema bifásico aquoso
pH
description Curauá (Ananas erectifolius LB Smith) is a typical plant of northern and central-western Brazil. It produces a highly strong fiber with applications in several areas, mainly in the automotive industry. Belonging to the family of Bromeliaceae, it contains significant levels of bromelain, a group of proteolysis’ enzymes with application in several areas such as in the food, pharmaceutical and cosmetics industries. In this work we evaluated the purification of the enzyme present in the leaves of Curauá by means of an aqueous two-phase system PEG 4000/Potassium phosphate. The enzyme had its activity measured in each phase by the Biuret method. The purification factor (PF) was obtained in order to optimize the conditions for purification of the bromelain. It was used 03 pH 7.0, 8.0 and 9.0 values, varying the proportional composition in between the polymeric and the saline phases (tie-lines). It was used the purple variety of Curauá. The results showed that PEG system 4000/ potassium phosphate polymer with a higher concentration and at pH 7.0 produced better results in enzyme purification.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011
2016-07-07T12:33:38Z
2016-07-07T12:33:38Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.deag.ufcg.edu.br/rbpa/rev132.html
Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 13, n. 2, p. 197-202, 2011.
1517-8595
http://hdl.handle.net/11449/140397
ISSN1517-8595-2011-13-02-197-202.pdf
5985167321144602
url http://www.deag.ufcg.edu.br/rbpa/rev132.html
http://hdl.handle.net/11449/140397
identifier_str_mv Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 13, n. 2, p. 197-202, 2011.
1517-8595
ISSN1517-8595-2011-13-02-197-202.pdf
5985167321144602
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 197-202
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799964861166256128