Cultivares, qualidade de tubérculos e comercialização da batata no Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Figueiredo, Priscila Gonzales [UNESP]
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Tanamati, Fábio Yomei [UNESP], Martins, Dagoberto [UNESP], Bicudo, Silvio José [UNESP], Curcelli, Felipe [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://revistas.fca.unesp.br/index.php/rat/article/view/1078
http://hdl.handle.net/11449/141006
Resumo: Currently, the potato is the 4th largest source of food for man, being surpassed in terms of production for wheat, corn and rice. Brazil represents 1% of potatoes world production, being self-sufficient in-nature potato production, but it´s still importers of frozen potatoes, and per capita consumption is low compared to European countries. The potato stands out as the horticultural crop of greater economic importance for the country, with an output of over 3 million tons to 140 thousand hectares per year. Although the representation of culture in the country, the consumer preference for fresh washed potatoes and yellow peel and flesh, cause losses in potato production chain. This work aimed to analyze the landscape of potato cropping in Brazil in terms of varieties available and / or cultivated tuber quality and marketing.
id UNSP_fd03b711c07da4d76c784315a6c6ee0e
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/141006
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Cultivares, qualidade de tubérculos e comercialização da batata no BrasilVariety, quality potato tubers and marketing in BrazilSolanum tuberosumLossesIimprovementSolanum tuberosumPerdasBeneficiamentoCurrently, the potato is the 4th largest source of food for man, being surpassed in terms of production for wheat, corn and rice. Brazil represents 1% of potatoes world production, being self-sufficient in-nature potato production, but it´s still importers of frozen potatoes, and per capita consumption is low compared to European countries. The potato stands out as the horticultural crop of greater economic importance for the country, with an output of over 3 million tons to 140 thousand hectares per year. Although the representation of culture in the country, the consumer preference for fresh washed potatoes and yellow peel and flesh, cause losses in potato production chain. This work aimed to analyze the landscape of potato cropping in Brazil in terms of varieties available and / or cultivated tuber quality and marketing.Atualmente, a batata constitui a quarta maior fonte de alimento para o homem, superada em termos de produção pelo trigo, milho e arroz. O Brasil apresenta 1% da produção mundial de batatas, sendo autosuficiente na produção e comercialização da batata in natura, entretanto ainda é importador de batata congelada, e o consumo per capita é baixo comparado aos países europeus. A batata se destaca como a cultura olerácea de maior relevância econômica para o país, com produção de mais de 3 milhões de toneladas em 140 mil hectares ano-1. Apesar da representatividade da cultura no país, a preferência de compra por batatas in natura, lavadas, de película lisa e brilhante, e polpa amarela, acarreta prejuízos na cadeia produtiva da batata. Diante do exposto objetivou-se analisar o panorama da bataticultura no Brasil, em termos de cultivares disponíveis e cultivados, qualidade de tubérculos e sua comercialização.Universidade Estadual Paulista, Departamento de Horticultura, Faculdade de Ciências Agronômicas de BotucatuUniversidade Estadual Paulista, Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Faculdade de Ciências Agronômicas de BotucatuUniversidade Estadual Paulista, Centro de Raízes e Amidos Tropicais de BotucatuUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Figueiredo, Priscila Gonzales [UNESP]Tanamati, Fábio Yomei [UNESP]Martins, Dagoberto [UNESP]Bicudo, Silvio José [UNESP]Curcelli, Felipe [UNESP]2016-07-07T12:36:24Z2016-07-07T12:36:24Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article42-52application/pdfhttp://revistas.fca.unesp.br/index.php/rat/article/view/1078Revista Raízes e Amidos Tropicais, v. 7, p. 42-52, 2011.1808-981Xhttp://hdl.handle.net/11449/141006ISSN1808-981X-2011-07-42-52.pdfCurrículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Raízes e Amidos Tropicaisinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-11-23T06:15:47Zoai:repositorio.unesp.br:11449/141006Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-11-23T06:15:47Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Cultivares, qualidade de tubérculos e comercialização da batata no Brasil
Variety, quality potato tubers and marketing in Brazil
title Cultivares, qualidade de tubérculos e comercialização da batata no Brasil
spellingShingle Cultivares, qualidade de tubérculos e comercialização da batata no Brasil
Figueiredo, Priscila Gonzales [UNESP]
Solanum tuberosum
Losses
Iimprovement
Solanum tuberosum
Perdas
Beneficiamento
title_short Cultivares, qualidade de tubérculos e comercialização da batata no Brasil
title_full Cultivares, qualidade de tubérculos e comercialização da batata no Brasil
title_fullStr Cultivares, qualidade de tubérculos e comercialização da batata no Brasil
title_full_unstemmed Cultivares, qualidade de tubérculos e comercialização da batata no Brasil
title_sort Cultivares, qualidade de tubérculos e comercialização da batata no Brasil
author Figueiredo, Priscila Gonzales [UNESP]
author_facet Figueiredo, Priscila Gonzales [UNESP]
Tanamati, Fábio Yomei [UNESP]
Martins, Dagoberto [UNESP]
Bicudo, Silvio José [UNESP]
Curcelli, Felipe [UNESP]
author_role author
author2 Tanamati, Fábio Yomei [UNESP]
Martins, Dagoberto [UNESP]
Bicudo, Silvio José [UNESP]
Curcelli, Felipe [UNESP]
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Figueiredo, Priscila Gonzales [UNESP]
Tanamati, Fábio Yomei [UNESP]
Martins, Dagoberto [UNESP]
Bicudo, Silvio José [UNESP]
Curcelli, Felipe [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Solanum tuberosum
Losses
Iimprovement
Solanum tuberosum
Perdas
Beneficiamento
topic Solanum tuberosum
Losses
Iimprovement
Solanum tuberosum
Perdas
Beneficiamento
description Currently, the potato is the 4th largest source of food for man, being surpassed in terms of production for wheat, corn and rice. Brazil represents 1% of potatoes world production, being self-sufficient in-nature potato production, but it´s still importers of frozen potatoes, and per capita consumption is low compared to European countries. The potato stands out as the horticultural crop of greater economic importance for the country, with an output of over 3 million tons to 140 thousand hectares per year. Although the representation of culture in the country, the consumer preference for fresh washed potatoes and yellow peel and flesh, cause losses in potato production chain. This work aimed to analyze the landscape of potato cropping in Brazil in terms of varieties available and / or cultivated tuber quality and marketing.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011
2016-07-07T12:36:24Z
2016-07-07T12:36:24Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://revistas.fca.unesp.br/index.php/rat/article/view/1078
Revista Raízes e Amidos Tropicais, v. 7, p. 42-52, 2011.
1808-981X
http://hdl.handle.net/11449/141006
ISSN1808-981X-2011-07-42-52.pdf
url http://revistas.fca.unesp.br/index.php/rat/article/view/1078
http://hdl.handle.net/11449/141006
identifier_str_mv Revista Raízes e Amidos Tropicais, v. 7, p. 42-52, 2011.
1808-981X
ISSN1808-981X-2011-07-42-52.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Raízes e Amidos Tropicais
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 42-52
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1797789796067704832