Adesao ao guia alimentar para populacao brasileira

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Verly Junior, Eliseu
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Carvalho, Aline Martins de, Fisberg, Regina Mara, Marchioni, Dirce Maria Lobo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
eng
Título da fonte: Revista de Saúde Pública
Texto Completo: https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/76672
Resumo: OBJECTIVE : To analyze adherence to the Food Guide for the Brazilian Population. METHODS : Sample composed of participants in the Health Survey for Sao Paulo (n = 1,661) who completed two non-consecutive 24-hour recalls. A bivariate mixed model was created for the ratio of energy from a food group and total energy intake. The estimated ratio was used to calculate the percentage of individuals with intake above or below the recommendation. RESULTS : At least 80.0% of the individuals consume below the recommendation for milk and dairy; fruit and fresh juice; and cereals, tubers and roots; about 60.0% for vegetables; 30.0% for beans; and 8.0% for meat and eggs. Adolescents had the greatest inadequacy for vegetables (90.0%), and the highest income group had the lowest inadequacy for oils, fat and seeds (57.0%). CONCLUSIONS : The intake of food groups related to increased risk of chronic diseases were found to be inadequate.
id USP-23_e456acf0bbe4950c4c1fad4f109708bb
oai_identifier_str oai:revistas.usp.br:article/76672
network_acronym_str USP-23
network_name_str Revista de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Adesao ao guia alimentar para populacao brasileiraAprobacion de la guia alimentaria para la poblacion brasilenaAdherence to the food guide for the Brazilian populationOBJECTIVE : To analyze adherence to the Food Guide for the Brazilian Population. METHODS : Sample composed of participants in the Health Survey for Sao Paulo (n = 1,661) who completed two non-consecutive 24-hour recalls. A bivariate mixed model was created for the ratio of energy from a food group and total energy intake. The estimated ratio was used to calculate the percentage of individuals with intake above or below the recommendation. RESULTS : At least 80.0% of the individuals consume below the recommendation for milk and dairy; fruit and fresh juice; and cereals, tubers and roots; about 60.0% for vegetables; 30.0% for beans; and 8.0% for meat and eggs. Adolescents had the greatest inadequacy for vegetables (90.0%), and the highest income group had the lowest inadequacy for oils, fat and seeds (57.0%). CONCLUSIONS : The intake of food groups related to increased risk of chronic diseases were found to be inadequate.OBJETIVO : Analizar la aprobación de la Guía Alimentaria para la Población Brasileña. MÉTODOS : muestra compuesta por participantes de la Pesquisa de Salud de Sao Paulo (n=1661) que llenaron dos recordatorios de 24 horas. Se utilizó modelo bivariado de efecto mixto para el cociente entre el consumo de energía del grupo de alimentos y el consumo calórico total. El cociente estimado fue utilizado para calcular el porcentaje de individuos con consumo por debajo o encima de la recomendación. RESULTADOS : Por lo menos 80% de la población consumió por debajo de lo recomendado: leche y derivados, frutas y jugos de frutas, y cereales, tubérculos y raíces; aproximadamente 60%, legumbres y verduras; 30% granos; y 8% carne y huevos. Adolescentes presentaron el mayor porcentaje inadecuado para legumbres y verduras (90%), y el estrato de mayor renta estuvo asociado al menor porcentaje inadecuado para grasas, aceites y semillas oleaginosas (57%). CONCLUSIONES : Se observó consumo inadecuado de los grupos de alimentos relacionados con aumento de riesgo de enfermedades crónicas.OBJETIVO : Analisar a adesão ao Guia Alimentar para População Brasileira. MÉTODOS : Amostra composta por participantes do Inquérito de Saúde de São Paulo (n = 1.661) que preencheram dois recordatórios de 24 horas. Foi utilizado modelo bivariado de efeito misto para a razão entre o consumo de energia do grupo de alimentos e o consumo calórico total. A razão estimada foi utilizada para calcular o percentual de indivíduos com consumo abaixo ou acima da recomendação. RESULTADOS : Pelo menos 80,0% da população consome abaixo do recomendado para: leite e derivados; frutas e sucos de frutas; e cereais, tubérculos e raízes; aproximadamente 60,0% para legumes e verduras; 30,0% para feijões; e 8,0% para carnes e ovos. Adolescentes apresentaram a maior inadequação para legumes e verduras (90,0%), e o estrato de maior renda foi associado à menor inadequação para óleos, gorduras e sementes oleaginosas (57,0%). CONCLUSÕES : Foi observado consumo inadequado dos grupos de alimentos relacionados com aumento do risco de doenças crônicas.Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública2013-12-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/7667210.1590/rsp.v47i6.76672Revista de Saúde Pública; Vol. 47 No. 6 (2013); 1021-1027Revista de Saúde Pública; Vol. 47 Núm. 6 (2013); 1021-1027Revista de Saúde Pública; v. 47 n. 6 (2013); 1021-10271518-87870034-8910reponame:Revista de Saúde Públicainstname:Universidade de São Paulo (USP)instacron:USPporenghttps://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/76672/80460https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/76672/80461Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessVerly Junior, EliseuCarvalho, Aline Martins deFisberg, Regina MaraMarchioni, Dirce Maria Lobo2014-03-21T12:09:33Zoai:revistas.usp.br:article/76672Revistahttps://www.revistas.usp.br/rsp/indexONGhttps://www.revistas.usp.br/rsp/oairevsp@org.usp.br||revsp1@usp.br1518-87870034-8910opendoar:2014-03-21T12:09:33Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)false
dc.title.none.fl_str_mv Adesao ao guia alimentar para populacao brasileira
Aprobacion de la guia alimentaria para la poblacion brasilena
Adherence to the food guide for the Brazilian population
title Adesao ao guia alimentar para populacao brasileira
spellingShingle Adesao ao guia alimentar para populacao brasileira
Verly Junior, Eliseu
title_short Adesao ao guia alimentar para populacao brasileira
title_full Adesao ao guia alimentar para populacao brasileira
title_fullStr Adesao ao guia alimentar para populacao brasileira
title_full_unstemmed Adesao ao guia alimentar para populacao brasileira
title_sort Adesao ao guia alimentar para populacao brasileira
author Verly Junior, Eliseu
author_facet Verly Junior, Eliseu
Carvalho, Aline Martins de
Fisberg, Regina Mara
Marchioni, Dirce Maria Lobo
author_role author
author2 Carvalho, Aline Martins de
Fisberg, Regina Mara
Marchioni, Dirce Maria Lobo
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Verly Junior, Eliseu
Carvalho, Aline Martins de
Fisberg, Regina Mara
Marchioni, Dirce Maria Lobo
description OBJECTIVE : To analyze adherence to the Food Guide for the Brazilian Population. METHODS : Sample composed of participants in the Health Survey for Sao Paulo (n = 1,661) who completed two non-consecutive 24-hour recalls. A bivariate mixed model was created for the ratio of energy from a food group and total energy intake. The estimated ratio was used to calculate the percentage of individuals with intake above or below the recommendation. RESULTS : At least 80.0% of the individuals consume below the recommendation for milk and dairy; fruit and fresh juice; and cereals, tubers and roots; about 60.0% for vegetables; 30.0% for beans; and 8.0% for meat and eggs. Adolescents had the greatest inadequacy for vegetables (90.0%), and the highest income group had the lowest inadequacy for oils, fat and seeds (57.0%). CONCLUSIONS : The intake of food groups related to increased risk of chronic diseases were found to be inadequate.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-12-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/76672
10.1590/rsp.v47i6.76672
url https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/76672
identifier_str_mv 10.1590/rsp.v47i6.76672
dc.language.iso.fl_str_mv por
eng
language por
eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/76672/80460
https://www.revistas.usp.br/rsp/article/view/76672/80461
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2017 Revista de Saúde Pública
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Revista de Saúde Pública; Vol. 47 No. 6 (2013); 1021-1027
Revista de Saúde Pública; Vol. 47 Núm. 6 (2013); 1021-1027
Revista de Saúde Pública; v. 47 n. 6 (2013); 1021-1027
1518-8787
0034-8910
reponame:Revista de Saúde Pública
instname:Universidade de São Paulo (USP)
instacron:USP
instname_str Universidade de São Paulo (USP)
instacron_str USP
institution USP
reponame_str Revista de Saúde Pública
collection Revista de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Revista de Saúde Pública - Universidade de São Paulo (USP)
repository.mail.fl_str_mv revsp@org.usp.br||revsp1@usp.br
_version_ 1800221794524725248