Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense.

Bibliographic Details
Main Author: LINDOLFO, Marcelo Morita
Publication Date: 2017
Format: Master thesis
Language: por
Source: Repositório Institucional da UFRA
Download full: http://repositorio.ufra.edu.br/jspui/handle/123456789/1021
Summary: In the State of Pará, the açai tree (Euterpe oleracea Mart.) Is cultivated mainly in soils with low natural fertility, with boron (B) being one of the most limiting nutrients of productivity. The objective of this study was to evaluate the productivity and mineral nutrition of the irrigated crop harvester submitted to doses of B. The experiment was carried out in the municipality of Tomé-Açu, in the Northeast of Para. The experimental design was a randomized block design with four treatments (0, 20, 40 and 60 g / clump of B) and five replications, with 16 adult clots per plot. Soil and leaf analyzes were performed 17 months after fertilization with B. Fertilization influenced the plant contents and also the production of the açaizeiro, being the dose for the maximum agronomic yield of 30 g-¹ of B per clump and the highest dose economic yield of 24 g-¹ of B per clump for a production of 5423 kg ha-1 and 5360 kg ha-1 of fresh açaí fruit respectively. The productivity with the most economical dose corresponded to 99% of that obtained with the dose for the maximum agronomic yield.
id UFRA-1_9697f78dd6ec8c8c96e3adaa4e543ba5
oai_identifier_str oai:repositorio.ufra.edu.br:123456789/1021
network_acronym_str UFRA-1
network_name_str Repositório Institucional da UFRA
spelling 2020-06-08T19:54:58Z2020-06-08T19:54:58Z2017LINDOLFO, Marcelo Morita. Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense. 2017. 38 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém, 2020. Disponível em: http://repositorio.ufra.edu.br/jspui/handle/123456789/1021. Acesso em:http://repositorio.ufra.edu.br/jspui/handle/123456789/1021UFRA/Campus BelémAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United Stateshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/info:eu-repo/semantics/openAccessEuterpe oleraceaAdubação com boroAçaizeiroEuterpe oleracea Mart.AçaíAçaizeiro - Nutrição mineralProdutividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense.info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesishttp://lattes.cnpq.br/9793560012825214FERNANDES, Antônio RodriguesMATOS, Gilson Sergio Bastos dehttp://lattes.cnpq.br/3156316891886067LINDOLFO, Marcelo Moritahttp://lattes.cnpq.br/9391540977358800In the State of Pará, the açai tree (Euterpe oleracea Mart.) Is cultivated mainly in soils with low natural fertility, with boron (B) being one of the most limiting nutrients of productivity. The objective of this study was to evaluate the productivity and mineral nutrition of the irrigated crop harvester submitted to doses of B. The experiment was carried out in the municipality of Tomé-Açu, in the Northeast of Para. The experimental design was a randomized block design with four treatments (0, 20, 40 and 60 g / clump of B) and five replications, with 16 adult clots per plot. Soil and leaf analyzes were performed 17 months after fertilization with B. Fertilization influenced the plant contents and also the production of the açaizeiro, being the dose for the maximum agronomic yield of 30 g-¹ of B per clump and the highest dose economic yield of 24 g-¹ of B per clump for a production of 5423 kg ha-1 and 5360 kg ha-1 of fresh açaí fruit respectively. The productivity with the most economical dose corresponded to 99% of that obtained with the dose for the maximum agronomic yield.No Estado do Pará, o açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) é cultivado principalmente em solos de baixa fertilidade natural, sendo o boro (B) um dos nutrientes mais limitantes da produtividade. O objetivo foi avaliar a produtividade e a nutrição mineral do açaizeiro de cultivo irrigado submetido a doses de B. O ensaio foi montado no município de Tomé-Açu, no Nordeste paraense. O delineamento experimento foi em blocos ao acaso com quatro tratamentos (0, 20, 40 e 60 g/touceira de B) e cinco repetições, com 16 touceiras adultas por parcela. Foram realizadas análises de solo e folhas 17 meses após a adubação com B. A adubação influenciou os teores na planta e também a produção do açaizeiro, sendo a dose para o máximo rendimento agronômico de 30 g-¹ de B por touceira e a dose mais econômica de 24 g-¹ de B por touceira para uma produção de 5423 kg ha-1 e 5360 kg ha-1 de fruto fresco de açaí respectivamente. A produtividade com a dose mais econômica correspondeu a 99% daquela obtida com a dose para o máximo rendimento agronômico.https://orcid.org/0000-0001-6270-3930porreponame:Repositório Institucional da UFRAinstname:Universidade Federal Rural da Amazôniainstacron:UFRAORIGINALPRODUTIVIDADE E NUTRIÇÃO DE AÇAIZEIRO IRRIGADO....pdfPRODUTIVIDADE E NUTRIÇÃO DE AÇAIZEIRO IRRIGADO....pdfapplication/pdf874183repositorio.ufra.edu.br/jspui//bitstream/123456789/1021/1/PRODUTIVIDADE%20E%20NUTRI%c3%87%c3%83O%20DE%20A%c3%87AIZEIRO%20IRRIGADO....pdf370d3e36913b1dad7e83acae20317492MD51CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8810repositorio.ufra.edu.br/jspui//bitstream/123456789/1021/2/license_rdf73abee61e377f73f1d5fc0522cf9cde0MD52LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81778repositorio.ufra.edu.br/jspui//bitstream/123456789/1021/3/license.txta9b17b09e111a9a342f7a33a322a67a5MD53123456789/1021oai:repositorio.ufra.edu.br:123456789/10212020-06-08 17:03:28.968http://repositorio.ufra.edu.br/oai/requestopendoar:null2020-06-13 16:06:08.713Repositório Institucional da UFRA - Universidade Federal Rural da Amazôniafalse
dc.title.en_US.fl_str_mv Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense.
title Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense.
spellingShingle Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense.
LINDOLFO, Marcelo Morita
Euterpe oleracea
Adubação com boro
Açaizeiro
Euterpe oleracea Mart.
Açaí
Açaizeiro - Nutrição mineral
title_short Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense.
title_full Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense.
title_fullStr Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense.
title_full_unstemmed Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense.
title_sort Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense.
author LINDOLFO, Marcelo Morita
author_facet LINDOLFO, Marcelo Morita
author_role author
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/9793560012825214
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv FERNANDES, Antônio Rodrigues
dc.contributor.advisor2.fl_str_mv MATOS, Gilson Sergio Bastos de
dc.contributor.advisor2Lattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/3156316891886067
dc.contributor.author.fl_str_mv LINDOLFO, Marcelo Morita
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/9391540977358800
contributor_str_mv FERNANDES, Antônio Rodrigues
MATOS, Gilson Sergio Bastos de
dc.subject.eng.fl_str_mv Euterpe oleracea
Adubação com boro
Açaizeiro
Euterpe oleracea Mart.
Açaí
Açaizeiro - Nutrição mineral
topic Euterpe oleracea
Adubação com boro
Açaizeiro
Euterpe oleracea Mart.
Açaí
Açaizeiro - Nutrição mineral
dc.description.abstract.en_US.fl_txt_mv In the State of Pará, the açai tree (Euterpe oleracea Mart.) Is cultivated mainly in soils with low natural fertility, with boron (B) being one of the most limiting nutrients of productivity. The objective of this study was to evaluate the productivity and mineral nutrition of the irrigated crop harvester submitted to doses of B. The experiment was carried out in the municipality of Tomé-Açu, in the Northeast of Para. The experimental design was a randomized block design with four treatments (0, 20, 40 and 60 g / clump of B) and five replications, with 16 adult clots per plot. Soil and leaf analyzes were performed 17 months after fertilization with B. Fertilization influenced the plant contents and also the production of the açaizeiro, being the dose for the maximum agronomic yield of 30 g-¹ of B per clump and the highest dose economic yield of 24 g-¹ of B per clump for a production of 5423 kg ha-1 and 5360 kg ha-1 of fresh açaí fruit respectively. The productivity with the most economical dose corresponded to 99% of that obtained with the dose for the maximum agronomic yield.
dc.description.abstract.por.fl_txt_mv No Estado do Pará, o açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) é cultivado principalmente em solos de baixa fertilidade natural, sendo o boro (B) um dos nutrientes mais limitantes da produtividade. O objetivo foi avaliar a produtividade e a nutrição mineral do açaizeiro de cultivo irrigado submetido a doses de B. O ensaio foi montado no município de Tomé-Açu, no Nordeste paraense. O delineamento experimento foi em blocos ao acaso com quatro tratamentos (0, 20, 40 e 60 g/touceira de B) e cinco repetições, com 16 touceiras adultas por parcela. Foram realizadas análises de solo e folhas 17 meses após a adubação com B. A adubação influenciou os teores na planta e também a produção do açaizeiro, sendo a dose para o máximo rendimento agronômico de 30 g-¹ de B por touceira e a dose mais econômica de 24 g-¹ de B por touceira para uma produção de 5423 kg ha-1 e 5360 kg ha-1 de fruto fresco de açaí respectivamente. A produtividade com a dose mais econômica correspondeu a 99% daquela obtida com a dose para o máximo rendimento agronômico.
description In the State of Pará, the açai tree (Euterpe oleracea Mart.) Is cultivated mainly in soils with low natural fertility, with boron (B) being one of the most limiting nutrients of productivity. The objective of this study was to evaluate the productivity and mineral nutrition of the irrigated crop harvester submitted to doses of B. The experiment was carried out in the municipality of Tomé-Açu, in the Northeast of Para. The experimental design was a randomized block design with four treatments (0, 20, 40 and 60 g / clump of B) and five replications, with 16 adult clots per plot. Soil and leaf analyzes were performed 17 months after fertilization with B. Fertilization influenced the plant contents and also the production of the açaizeiro, being the dose for the maximum agronomic yield of 30 g-¹ of B per clump and the highest dose economic yield of 24 g-¹ of B per clump for a production of 5423 kg ha-1 and 5360 kg ha-1 of fresh açaí fruit respectively. The productivity with the most economical dose corresponded to 99% of that obtained with the dose for the maximum agronomic yield.
publishDate 2017
dc.date.issued.fl_str_mv 2017
dc.date.accessioned.fl_str_mv 2020-06-08T19:54:58Z
dc.date.available.fl_str_mv 2020-06-08T19:54:58Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
status_str publishedVersion
format masterThesis
dc.identifier.citation.fl_str_mv LINDOLFO, Marcelo Morita. Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense. 2017. 38 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém, 2020. Disponível em: http://repositorio.ufra.edu.br/jspui/handle/123456789/1021. Acesso em:
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://repositorio.ufra.edu.br/jspui/handle/123456789/1021
identifier_str_mv LINDOLFO, Marcelo Morita. Produtividade e nutrição de açaizeiro irrigado em função de doses de boro no Nordeste Paraense. 2017. 38 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém, 2020. Disponível em: http://repositorio.ufra.edu.br/jspui/handle/123456789/1021. Acesso em:
url http://repositorio.ufra.edu.br/jspui/handle/123456789/1021
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv UFRA/Campus Belém
publisher.none.fl_str_mv UFRA/Campus Belém
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFRA
instname:Universidade Federal Rural da Amazônia
instacron:UFRA
reponame_str Repositório Institucional da UFRA
collection Repositório Institucional da UFRA
instname_str Universidade Federal Rural da Amazônia
instacron_str UFRA
institution UFRA
bitstream.url.fl_str_mv repositorio.ufra.edu.br/jspui//bitstream/123456789/1021/1/PRODUTIVIDADE%20E%20NUTRI%c3%87%c3%83O%20DE%20A%c3%87AIZEIRO%20IRRIGADO....pdf
repositorio.ufra.edu.br/jspui//bitstream/123456789/1021/2/license_rdf
repositorio.ufra.edu.br/jspui//bitstream/123456789/1021/3/license.txt
bitstream.checksum.fl_str_mv 370d3e36913b1dad7e83acae20317492
73abee61e377f73f1d5fc0522cf9cde0
a9b17b09e111a9a342f7a33a322a67a5
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFRA - Universidade Federal Rural da Amazônia
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1669944087281664000