Jundiá: efeitos fisiológicos do óleo essencial de Lippia alba adicionado à ração
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Manancial - Repositório Digital da UFSM |
Texto Completo: | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/5322 |
Resumo: | The aim of this study was to evaluate the effect of the essential oil of Lippia alba (EOLA) as a feed additive on ionoregulatory and metabolic parameters, and pituitary hormones expression in silver catfish, Rhamdia quelen. Fish were fed for 20 days with different concentrations of EOLA (0.0 control, 0.25 and 0.50 mL kg-1 food). Plasma Na+, Cl- , K+ and cortisol, and metabolic parameters were not affected by the diet, with the exception of ALT (alanine aminotransferase), which was higher in the liver of fish fed 0.50 mL EOLA kg-1 food. Fish fed 0.25 mL EOLA kg-1 food presented higher Na+/K+-ATPase activity and somatolactin expression, but H+-ATPase activity and growth hormone and prolactin expression did not change. The EOLA can be used as a dietary supplement for silver catfish at the evaluated concentrations, but using 0.25 mL EOLA kg-1 food seems to be more suitable than 0.50 mL EOLA kg-1 food since the latter may be related to liver damage. |
id |
UFSM_1568e15fcc0bc9aa01b0dfeee4b5f9c7 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufsm.br:1/5322 |
network_acronym_str |
UFSM |
network_name_str |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
repository_id_str |
|
spelling |
Jundiá: efeitos fisiológicos do óleo essencial de Lippia alba adicionado à raçãoSilver catfish: physiological effects of dietary addition of the essential oil of Lippia albaPlantas medicinaisSomatolactinaNa+/K+-ATPaseALTPeixeJundiáMedicinal plantsSomatolactinNa+/K+-ATPaseFishSilver catfishCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICASThe aim of this study was to evaluate the effect of the essential oil of Lippia alba (EOLA) as a feed additive on ionoregulatory and metabolic parameters, and pituitary hormones expression in silver catfish, Rhamdia quelen. Fish were fed for 20 days with different concentrations of EOLA (0.0 control, 0.25 and 0.50 mL kg-1 food). Plasma Na+, Cl- , K+ and cortisol, and metabolic parameters were not affected by the diet, with the exception of ALT (alanine aminotransferase), which was higher in the liver of fish fed 0.50 mL EOLA kg-1 food. Fish fed 0.25 mL EOLA kg-1 food presented higher Na+/K+-ATPase activity and somatolactin expression, but H+-ATPase activity and growth hormone and prolactin expression did not change. The EOLA can be used as a dietary supplement for silver catfish at the evaluated concentrations, but using 0.25 mL EOLA kg-1 food seems to be more suitable than 0.50 mL EOLA kg-1 food since the latter may be related to liver damage.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorO objetivo deste estudo foi analisar o efeito do óleo essencial de Lippia alba (EOLA) adicionado à ração de Rhamdia quelen (jundiá) em parâmetros metabólicos, osmorregulatórios e endócrinos. Os peixes foram alimentados por 20 dias com diferentes concentrações de OELA (0,00; 0,25 e 0,50 mL kg-1 ração). Os peixes foram alimentados durante 20 dias com diferentes concentrações de OELA (0,0 - controle, 0,25 e 0,50 mL kg-1 de ração). Parâmetros metabólicos, Na+, Cl-, K+ e cortisol no plasmas não foram afetados pela dieta, com a exceção de ALT (alanina aminotransferase), que foi maior no fígado dos peixes alimentados com 0,50 mL OELA kg -1 de ração. Os peixes alimentados com 0,25 mL EOLA kg-1 de ração, apresentaram maior atividade de Na+/K+-ATPase e da expressão da somatolactina, mas a atividade de H+-ATPase e da expressão do hormônio do crescimento e da prolactina não alterou-se. O OELA pode ser utilizado como um suplemento dietético para o jundiá nas concentrações testadas, mas 0,25 mL EOLA kg -1 de ração, parece ser melhor do que a concentração de 0,50 mL kg-1, uma vez que esta última pode estar relacionada com danos no fígado.Universidade Federal de Santa MariaBRCiências BiológicasUFSMPrograma de Pós-Graduação em Biodiversidade AnimalBaldisserotto, Bernardohttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4787286P0Cyrino, Jose Eurico Possebonhttp://lattes.cnpq.br/9747975641171204Zeppenfeld, Carla Cristinahttp://lattes.cnpq.br/3703608484418673Souza, Carine de Freitas2015-03-202015-03-202014-07-17info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfapplication/pdfSOUZA, Carine de Freitas. SILVER CATFISH: PHYSIOLOGICAL EFFECTS OF DIETARY ADDITION OF THE ESSENTIAL OIL OF Lippia alba. 2014. 55 f. Dissertação (Mestrado em Ciencias Biológicas) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2014.http://repositorio.ufsm.br/handle/1/5322porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Manancial - Repositório Digital da UFSMinstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSM2021-02-02T11:25:57Zoai:repositorio.ufsm.br:1/5322Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://repositorio.ufsm.br/ONGhttps://repositorio.ufsm.br/oai/requestatendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.comopendoar:2021-02-02T11:25:57Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Jundiá: efeitos fisiológicos do óleo essencial de Lippia alba adicionado à ração Silver catfish: physiological effects of dietary addition of the essential oil of Lippia alba |
title |
Jundiá: efeitos fisiológicos do óleo essencial de Lippia alba adicionado à ração |
spellingShingle |
Jundiá: efeitos fisiológicos do óleo essencial de Lippia alba adicionado à ração Souza, Carine de Freitas Plantas medicinais Somatolactina Na+/K+-ATPase ALT Peixe Jundiá Medicinal plants Somatolactin Na+/K+-ATPase Fish Silver catfish CNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS |
title_short |
Jundiá: efeitos fisiológicos do óleo essencial de Lippia alba adicionado à ração |
title_full |
Jundiá: efeitos fisiológicos do óleo essencial de Lippia alba adicionado à ração |
title_fullStr |
Jundiá: efeitos fisiológicos do óleo essencial de Lippia alba adicionado à ração |
title_full_unstemmed |
Jundiá: efeitos fisiológicos do óleo essencial de Lippia alba adicionado à ração |
title_sort |
Jundiá: efeitos fisiológicos do óleo essencial de Lippia alba adicionado à ração |
author |
Souza, Carine de Freitas |
author_facet |
Souza, Carine de Freitas |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Baldisserotto, Bernardo http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4787286P0 Cyrino, Jose Eurico Possebon http://lattes.cnpq.br/9747975641171204 Zeppenfeld, Carla Cristina http://lattes.cnpq.br/3703608484418673 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Souza, Carine de Freitas |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Plantas medicinais Somatolactina Na+/K+-ATPase ALT Peixe Jundiá Medicinal plants Somatolactin Na+/K+-ATPase Fish Silver catfish CNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS |
topic |
Plantas medicinais Somatolactina Na+/K+-ATPase ALT Peixe Jundiá Medicinal plants Somatolactin Na+/K+-ATPase Fish Silver catfish CNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS |
description |
The aim of this study was to evaluate the effect of the essential oil of Lippia alba (EOLA) as a feed additive on ionoregulatory and metabolic parameters, and pituitary hormones expression in silver catfish, Rhamdia quelen. Fish were fed for 20 days with different concentrations of EOLA (0.0 control, 0.25 and 0.50 mL kg-1 food). Plasma Na+, Cl- , K+ and cortisol, and metabolic parameters were not affected by the diet, with the exception of ALT (alanine aminotransferase), which was higher in the liver of fish fed 0.50 mL EOLA kg-1 food. Fish fed 0.25 mL EOLA kg-1 food presented higher Na+/K+-ATPase activity and somatolactin expression, but H+-ATPase activity and growth hormone and prolactin expression did not change. The EOLA can be used as a dietary supplement for silver catfish at the evaluated concentrations, but using 0.25 mL EOLA kg-1 food seems to be more suitable than 0.50 mL EOLA kg-1 food since the latter may be related to liver damage. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-07-17 2015-03-20 2015-03-20 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
SOUZA, Carine de Freitas. SILVER CATFISH: PHYSIOLOGICAL EFFECTS OF DIETARY ADDITION OF THE ESSENTIAL OIL OF Lippia alba. 2014. 55 f. Dissertação (Mestrado em Ciencias Biológicas) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2014. http://repositorio.ufsm.br/handle/1/5322 |
identifier_str_mv |
SOUZA, Carine de Freitas. SILVER CATFISH: PHYSIOLOGICAL EFFECTS OF DIETARY ADDITION OF THE ESSENTIAL OIL OF Lippia alba. 2014. 55 f. Dissertação (Mestrado em Ciencias Biológicas) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2014. |
url |
http://repositorio.ufsm.br/handle/1/5322 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria BR Ciências Biológicas UFSM Programa de Pós-Graduação em Biodiversidade Animal |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria BR Ciências Biológicas UFSM Programa de Pós-Graduação em Biodiversidade Animal |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Manancial - Repositório Digital da UFSM instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) instacron:UFSM |
instname_str |
Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
instacron_str |
UFSM |
institution |
UFSM |
reponame_str |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
collection |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
repository.name.fl_str_mv |
Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
repository.mail.fl_str_mv |
atendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.com |
_version_ |
1805922053259264000 |