Enzymatic clarification of cashew juice
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 1991 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3507 |
Resumo: | Clones of dwarf cashew developed by the Literal Experiment Station of the Ceará State Agricultural Research Institution (EPACE), in Pacajus, CE, Brazil, was used in this work. For clarification of the cashew juice, gelatin and a pectinolytic enzyme were used as the clarifying agent. The stability study of the product was done by chemical and physico-chemical determinations at intervals of 30 days during a storage period of 120 days. Sensorial analysis of the product was made just after clarification process and 120 days storage time. The resulting product showed a good stability in regard to the chemical and physico-chemical determinations as well as the total absence of dimness through the storage period. |
id |
EMBRAPA-4_5bc7e8c9e38171a591e6809521935d03 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/3507 |
network_acronym_str |
EMBRAPA-4 |
network_name_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Enzymatic clarification of cashew juiceClarificação enzimática do suco de cajudwarf-cashew clones; clarified juice; processing; stabilityclones de cajueiro-anão; suco clarificado; processamento; estabilidadeClones of dwarf cashew developed by the Literal Experiment Station of the Ceará State Agricultural Research Institution (EPACE), in Pacajus, CE, Brazil, was used in this work. For clarification of the cashew juice, gelatin and a pectinolytic enzyme were used as the clarifying agent. The stability study of the product was done by chemical and physico-chemical determinations at intervals of 30 days during a storage period of 120 days. Sensorial analysis of the product was made just after clarification process and 120 days storage time. The resulting product showed a good stability in regard to the chemical and physico-chemical determinations as well as the total absence of dimness through the storage period.No presente trabalho foram empregados como matéria-prima clones de cajueiro (Anacardium occidentale, L.) anão, desenvolvidos pela Estação do Litoral da Empresa de Pesquisa Agropecuária do Estado do Ceará (EPACE), localizada em Pacajus, CE. Realizou-se a clarificação do suco de caju empregando-se como agente clarificante enzima pectinolítica e gelatina. O estudo de estabilidade do produto foi realizado através de determinações químicas e físico-químicas em intervalos de 30 dias, durante 120 dias de armazenagem. Realizou-se análise sensorial do produto após o processamento e com 120 dias de armazenagem. O produto apresentou boa estabilidade com relação às determinações químicas e físico-químicas, além de ausência total de turvação durante todo o período de armazenagem.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraSouza Filho, Men de Sá M.Maia, Geraldo ArraesHolanda, Luciano Flávio F.Oriá, Humberto FerreiraOliveira, Geraldo Sérgio F. deFigueiredo, Raimundo Wilane de1991-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3507Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.26, n.10, out. 1991; 1647-1653Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.26, n.10, out. 1991; 1647-16531678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3507/840info:eu-repo/semantics/openAccess2010-08-18T17:22:39Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/3507Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2010-08-18T17:22:39Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Enzymatic clarification of cashew juice Clarificação enzimática do suco de caju |
title |
Enzymatic clarification of cashew juice |
spellingShingle |
Enzymatic clarification of cashew juice Souza Filho, Men de Sá M. dwarf-cashew clones; clarified juice; processing; stability clones de cajueiro-anão; suco clarificado; processamento; estabilidade |
title_short |
Enzymatic clarification of cashew juice |
title_full |
Enzymatic clarification of cashew juice |
title_fullStr |
Enzymatic clarification of cashew juice |
title_full_unstemmed |
Enzymatic clarification of cashew juice |
title_sort |
Enzymatic clarification of cashew juice |
author |
Souza Filho, Men de Sá M. |
author_facet |
Souza Filho, Men de Sá M. Maia, Geraldo Arraes Holanda, Luciano Flávio F. Oriá, Humberto Ferreira Oliveira, Geraldo Sérgio F. de Figueiredo, Raimundo Wilane de |
author_role |
author |
author2 |
Maia, Geraldo Arraes Holanda, Luciano Flávio F. Oriá, Humberto Ferreira Oliveira, Geraldo Sérgio F. de Figueiredo, Raimundo Wilane de |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
|
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Souza Filho, Men de Sá M. Maia, Geraldo Arraes Holanda, Luciano Flávio F. Oriá, Humberto Ferreira Oliveira, Geraldo Sérgio F. de Figueiredo, Raimundo Wilane de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
dwarf-cashew clones; clarified juice; processing; stability clones de cajueiro-anão; suco clarificado; processamento; estabilidade |
topic |
dwarf-cashew clones; clarified juice; processing; stability clones de cajueiro-anão; suco clarificado; processamento; estabilidade |
description |
Clones of dwarf cashew developed by the Literal Experiment Station of the Ceará State Agricultural Research Institution (EPACE), in Pacajus, CE, Brazil, was used in this work. For clarification of the cashew juice, gelatin and a pectinolytic enzyme were used as the clarifying agent. The stability study of the product was done by chemical and physico-chemical determinations at intervals of 30 days during a storage period of 120 days. Sensorial analysis of the product was made just after clarification process and 120 days storage time. The resulting product showed a good stability in regard to the chemical and physico-chemical determinations as well as the total absence of dimness through the storage period. |
publishDate |
1991 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1991-10-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3507 |
url |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3507 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3507/840 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.source.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.26, n.10, out. 1991; 1647-1653 Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.26, n.10, out. 1991; 1647-1653 1678-3921 0100-104x reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
collection |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br |
_version_ |
1793416682509697024 |