Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: BRAGA, E. C. DE O.
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: PACHECO, S., SANTIAGO, M. C. P. de A., GODOY, R. L. de O., JESUS, M. S. C. de, MARTINS, V. DE C., SOUZA, M. DA C., PORTE, A., BORGUINI, R. G.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1154643
Resumo: This work aimed to characterize some of the bioactive compounds of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. fruit to enhance the knowledge of its functional potential. Ripe fruits were collected from the restinga of Maricá, in the state of Rio de Janeiro (RJ), Brazil. Bioactive compounds were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Ascorbic acid (74.14 mg 100-1 g-1), lycopene (504 µg g-1) and total carotenoids (632 µg g-1) contents were superior to other fruits rich in these compounds. In fact, E. punicifolia fruits are an excellent source of carotenoids and can be considered a good source of ascorbic acid (vitamin C). Furthermore, its chemical composition has presented phenolic compounds like gallic acid and anthocyanins. Thus, this underutilized Brazilian fruit stands out as a source of bioactive compounds, presenting a good potential as a functional food, especially due to the high content of lycopene. Este trabalho teve como objetivo caracterizar alguns dos compostos bioativos do fruto da Eugenia punicifolia (Kunth) DC. para aprofundar o conhecimento do seu potencial funcional. Frutos maduros foram coletados da restinga de Maricá-RJ, Brasil. Os compostos bioativos foram analisados por cromatografia líquida de alta eficiência. Os teores de ácido ascórbico (74,14 mg 100-1 g-1), licopeno (504 µg g-1) e carotenoides totais (632 µg g-1) foram superiores aos de outras frutas ricas nesses compostos. Os frutos de E. punicifolia são uma excelente fonte de carotenoides e podem ser considerados uma boa fonte de ácido ascórbico (vitamina C). Além disso, sua composição química apresentou compostos fenólicos, como ácido gálico e antocianinas. Assim, essa fruta brasileira subutilizada se destaca como fonte de compostos bioativos, apresentando um bom potencial como alimento funcional, principalmente devido ao alto teor de licopeno.
id EMBR_04d32a70d7747d09afcb74c85282c2b5
oai_identifier_str oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1154643
network_acronym_str EMBR
network_name_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository_id_str 2154
spelling Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.HPLC PDAÁcido fenólicoÁcido ascórbicoLicopenoCLAE DADMyrtaceaeCarotenóidePigmentoCarotenoidsPhenolic acidsAscorbic acidLycopenePigmentsThis work aimed to characterize some of the bioactive compounds of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. fruit to enhance the knowledge of its functional potential. Ripe fruits were collected from the restinga of Maricá, in the state of Rio de Janeiro (RJ), Brazil. Bioactive compounds were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Ascorbic acid (74.14 mg 100-1 g-1), lycopene (504 µg g-1) and total carotenoids (632 µg g-1) contents were superior to other fruits rich in these compounds. In fact, E. punicifolia fruits are an excellent source of carotenoids and can be considered a good source of ascorbic acid (vitamin C). Furthermore, its chemical composition has presented phenolic compounds like gallic acid and anthocyanins. Thus, this underutilized Brazilian fruit stands out as a source of bioactive compounds, presenting a good potential as a functional food, especially due to the high content of lycopene. Este trabalho teve como objetivo caracterizar alguns dos compostos bioativos do fruto da Eugenia punicifolia (Kunth) DC. para aprofundar o conhecimento do seu potencial funcional. Frutos maduros foram coletados da restinga de Maricá-RJ, Brasil. Os compostos bioativos foram analisados por cromatografia líquida de alta eficiência. Os teores de ácido ascórbico (74,14 mg 100-1 g-1), licopeno (504 µg g-1) e carotenoides totais (632 µg g-1) foram superiores aos de outras frutas ricas nesses compostos. Os frutos de E. punicifolia são uma excelente fonte de carotenoides e podem ser considerados uma boa fonte de ácido ascórbico (vitamina C). Além disso, sua composição química apresentou compostos fenólicos, como ácido gálico e antocianinas. Assim, essa fruta brasileira subutilizada se destaca como fonte de compostos bioativos, apresentando um bom potencial como alimento funcional, principalmente devido ao alto teor de licopeno.Compostos bioativos de frutos de Eugenia punicifolia: uma rica fonte de licopeno.ELAINE CRISTINA DE OLIVEIRA BRAGA, UNIRIO; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; VÍCTOR DE CARVALHO MARTINS, UFRRJ; MARCELO DA COSTA SOUZA, UFRRJ; ALEXANDRE PORTE, UNIRIO; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA.BRAGA, E. C. DE O.PACHECO, S.SANTIAGO, M. C. P. de A.GODOY, R. L. de O.JESUS, M. S. C. deMARTINS, V. DE C.SOUZA, M. DA C.PORTE, A.BORGUINI, R. G.2023-06-27T12:37:02Z2023-06-27T12:37:02Z2023-06-272023info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleBrazilian Journal of Food Technology, v. 26, e2022130, 2023.http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1154643ttps://doi.org/10.1590/1981-6723.13022enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2023-06-27T12:37:02Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1154643Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542023-06-27T12:37:02falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542023-06-27T12:37:02Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.
title Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.
spellingShingle Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.
BRAGA, E. C. DE O.
HPLC PDA
Ácido fenólico
Ácido ascórbico
Licopeno
CLAE DAD
Myrtaceae
Carotenóide
Pigmento
Carotenoids
Phenolic acids
Ascorbic acid
Lycopene
Pigments
title_short Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.
title_full Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.
title_fullStr Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.
title_full_unstemmed Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.
title_sort Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.
author BRAGA, E. C. DE O.
author_facet BRAGA, E. C. DE O.
PACHECO, S.
SANTIAGO, M. C. P. de A.
GODOY, R. L. de O.
JESUS, M. S. C. de
MARTINS, V. DE C.
SOUZA, M. DA C.
PORTE, A.
BORGUINI, R. G.
author_role author
author2 PACHECO, S.
SANTIAGO, M. C. P. de A.
GODOY, R. L. de O.
JESUS, M. S. C. de
MARTINS, V. DE C.
SOUZA, M. DA C.
PORTE, A.
BORGUINI, R. G.
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv ELAINE CRISTINA DE OLIVEIRA BRAGA, UNIRIO; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; VÍCTOR DE CARVALHO MARTINS, UFRRJ; MARCELO DA COSTA SOUZA, UFRRJ; ALEXANDRE PORTE, UNIRIO; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA.
dc.contributor.author.fl_str_mv BRAGA, E. C. DE O.
PACHECO, S.
SANTIAGO, M. C. P. de A.
GODOY, R. L. de O.
JESUS, M. S. C. de
MARTINS, V. DE C.
SOUZA, M. DA C.
PORTE, A.
BORGUINI, R. G.
dc.subject.por.fl_str_mv HPLC PDA
Ácido fenólico
Ácido ascórbico
Licopeno
CLAE DAD
Myrtaceae
Carotenóide
Pigmento
Carotenoids
Phenolic acids
Ascorbic acid
Lycopene
Pigments
topic HPLC PDA
Ácido fenólico
Ácido ascórbico
Licopeno
CLAE DAD
Myrtaceae
Carotenóide
Pigmento
Carotenoids
Phenolic acids
Ascorbic acid
Lycopene
Pigments
description This work aimed to characterize some of the bioactive compounds of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. fruit to enhance the knowledge of its functional potential. Ripe fruits were collected from the restinga of Maricá, in the state of Rio de Janeiro (RJ), Brazil. Bioactive compounds were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Ascorbic acid (74.14 mg 100-1 g-1), lycopene (504 µg g-1) and total carotenoids (632 µg g-1) contents were superior to other fruits rich in these compounds. In fact, E. punicifolia fruits are an excellent source of carotenoids and can be considered a good source of ascorbic acid (vitamin C). Furthermore, its chemical composition has presented phenolic compounds like gallic acid and anthocyanins. Thus, this underutilized Brazilian fruit stands out as a source of bioactive compounds, presenting a good potential as a functional food, especially due to the high content of lycopene. Este trabalho teve como objetivo caracterizar alguns dos compostos bioativos do fruto da Eugenia punicifolia (Kunth) DC. para aprofundar o conhecimento do seu potencial funcional. Frutos maduros foram coletados da restinga de Maricá-RJ, Brasil. Os compostos bioativos foram analisados por cromatografia líquida de alta eficiência. Os teores de ácido ascórbico (74,14 mg 100-1 g-1), licopeno (504 µg g-1) e carotenoides totais (632 µg g-1) foram superiores aos de outras frutas ricas nesses compostos. Os frutos de E. punicifolia são uma excelente fonte de carotenoides e podem ser considerados uma boa fonte de ácido ascórbico (vitamina C). Além disso, sua composição química apresentou compostos fenólicos, como ácido gálico e antocianinas. Assim, essa fruta brasileira subutilizada se destaca como fonte de compostos bioativos, apresentando um bom potencial como alimento funcional, principalmente devido ao alto teor de licopeno.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-06-27T12:37:02Z
2023-06-27T12:37:02Z
2023-06-27
2023
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv Brazilian Journal of Food Technology, v. 26, e2022130, 2023.
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1154643
ttps://doi.org/10.1590/1981-6723.13022
identifier_str_mv Brazilian Journal of Food Technology, v. 26, e2022130, 2023.
ttps://doi.org/10.1590/1981-6723.13022
url http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1154643
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
collection Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv cg-riaa@embrapa.br
_version_ 1794503546759020544