CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUS

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: PEDROSA, Lúcia de Fátima Campos
Data de Publicação: 1994
Outros Autores: ARAÚJO, Maria Odete Dantas de, LIMA, Elisabeth Barbosa de, MELO, Maria do Socorro Oliveira Nóbrega de, GODEIRO, Lana Maria Tavares
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9097
Resumo: The objective of this work was to analyse the composition of some foodstuffs used in Brazil and, atthe same time, to contribute for the elaboration of Brazilian food composition tables. The foodstuffs used were: cooked beans, cooked rice, rice pudding, cooked sweet potato, cooked sweet cassava, couscous, pumpkin purée, roasted chicken, ground meat, “tutu de feijão”, “baião de dois", and fried kibbe. The analysis developed were: moisture, proteins, lipids, ashes, NIFEXT fraction and fibre. Comparison between practical and theoreticalanalysis was done accordingto FIBGE-ENDEF 1977 tables. The results showed a similarity between practical and theoretical data concerning moisture, protein, ash and carbohydrates; andthey also showed a discrepancy concerning lipids and fibre. According to the results, we concluded that the available informations about food composition should be reviewed and further investigations in this area should be increased.
id PUC_CAMP-2_87636a0fc8ec4686a2d33bc0e3682096
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9097
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUSANÁLISE QUÍMICA DE PREPARAÇÕES USUAIS EM CARDÁPIOS POPULARES BRASILEIROSfoodfood analysistable of food compositionalimentosanálise de alimentostabela de composição de alimentosThe objective of this work was to analyse the composition of some foodstuffs used in Brazil and, atthe same time, to contribute for the elaboration of Brazilian food composition tables. The foodstuffs used were: cooked beans, cooked rice, rice pudding, cooked sweet potato, cooked sweet cassava, couscous, pumpkin purée, roasted chicken, ground meat, “tutu de feijão”, “baião de dois", and fried kibbe. The analysis developed were: moisture, proteins, lipids, ashes, NIFEXT fraction and fibre. Comparison between practical and theoreticalanalysis was done accordingto FIBGE-ENDEF 1977 tables. The results showed a similarity between practical and theoretical data concerning moisture, protein, ash and carbohydrates; andthey also showed a discrepancy concerning lipids and fibre. According to the results, we concluded that the available informations about food composition should be reviewed and further investigations in this area should be increased.Este trabalho teve como objetivo analisar a composição de algumas preparações usuais na alimentação brasileira e ao mesmo tempo contribuir para construção de tabelas de composição de alimentos nacionais. As preparações utilizadas foram: feijão simples cozido, arroz refogado, arroz de leite, batata-doce cozida, macaxeira cozida, cuscuz, purê de abóbora, galeto assado, carne bovina moída, tutu de feijão, baião-de-dois e quibe frito. As análises realizadas foram: umidade, proteína, lipídeos, cinzas, fração NIFEXT, fibra alimentar. Foi feita a comparação entre as análises prática e teórica das preparações que constam na tabela da FIBGE 1977. Os resultados demonstram uma semelhança dos dados prático-teóricos quanto à umidade, proteína, cinza e carboidratos e discrepância marcante quanto aos teores de lipídeos e fibra alimentar. Face ao exposto, concluímos que as informações disponíveis sobre composição de alimentos devem ser revistas e que maiores investigações nessa área devem ser incrementadas.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas1994-06-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9097Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 7 No. 1 (1994): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 7 Núm. 1 (1994): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 7 n. 1 (1994): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9097/6484Copyright (c) 2023 Lúcia de Fátima Campos PEDROSA, Maria Odete Dantas de ARAÚJO, Elisabeth Barbosa de LIMA, Maria do Socorro Oliveira Nóbrega de MELO, Lana Maria Tavares GODEIROhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessPEDROSA, Lúcia de Fátima CamposARAÚJO, Maria Odete Dantas deLIMA, Elisabeth Barbosa deMELO, Maria do Socorro Oliveira Nóbrega deGODEIRO, Lana Maria Tavares2024-04-08T11:24:48Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9097Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T11:24:48Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUS
ANÁLISE QUÍMICA DE PREPARAÇÕES USUAIS EM CARDÁPIOS POPULARES BRASILEIROS
title CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUS
spellingShingle CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUS
PEDROSA, Lúcia de Fátima Campos
food
food analysis
table of food composition
alimentos
análise de alimentos
tabela de composição de alimentos
title_short CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUS
title_full CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUS
title_fullStr CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUS
title_full_unstemmed CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUS
title_sort CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUS
author PEDROSA, Lúcia de Fátima Campos
author_facet PEDROSA, Lúcia de Fátima Campos
ARAÚJO, Maria Odete Dantas de
LIMA, Elisabeth Barbosa de
MELO, Maria do Socorro Oliveira Nóbrega de
GODEIRO, Lana Maria Tavares
author_role author
author2 ARAÚJO, Maria Odete Dantas de
LIMA, Elisabeth Barbosa de
MELO, Maria do Socorro Oliveira Nóbrega de
GODEIRO, Lana Maria Tavares
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv PEDROSA, Lúcia de Fátima Campos
ARAÚJO, Maria Odete Dantas de
LIMA, Elisabeth Barbosa de
MELO, Maria do Socorro Oliveira Nóbrega de
GODEIRO, Lana Maria Tavares
dc.subject.por.fl_str_mv food
food analysis
table of food composition
alimentos
análise de alimentos
tabela de composição de alimentos
topic food
food analysis
table of food composition
alimentos
análise de alimentos
tabela de composição de alimentos
description The objective of this work was to analyse the composition of some foodstuffs used in Brazil and, atthe same time, to contribute for the elaboration of Brazilian food composition tables. The foodstuffs used were: cooked beans, cooked rice, rice pudding, cooked sweet potato, cooked sweet cassava, couscous, pumpkin purée, roasted chicken, ground meat, “tutu de feijão”, “baião de dois", and fried kibbe. The analysis developed were: moisture, proteins, lipids, ashes, NIFEXT fraction and fibre. Comparison between practical and theoreticalanalysis was done accordingto FIBGE-ENDEF 1977 tables. The results showed a similarity between practical and theoretical data concerning moisture, protein, ash and carbohydrates; andthey also showed a discrepancy concerning lipids and fibre. According to the results, we concluded that the available informations about food composition should be reviewed and further investigations in this area should be increased.
publishDate 1994
dc.date.none.fl_str_mv 1994-06-25
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9097
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9097
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9097/6484
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 7 No. 1 (1994): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 7 Núm. 1 (1994): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 7 n. 1 (1994): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126071462854656