CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUS
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 1994 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9097 |
Resumo: | The objective of this work was to analyse the composition of some foodstuffs used in Brazil and, atthe same time, to contribute for the elaboration of Brazilian food composition tables. The foodstuffs used were: cooked beans, cooked rice, rice pudding, cooked sweet potato, cooked sweet cassava, couscous, pumpkin purée, roasted chicken, ground meat, “tutu de feijão”, “baião de dois", and fried kibbe. The analysis developed were: moisture, proteins, lipids, ashes, NIFEXT fraction and fibre. Comparison between practical and theoreticalanalysis was done accordingto FIBGE-ENDEF 1977 tables. The results showed a similarity between practical and theoretical data concerning moisture, protein, ash and carbohydrates; andthey also showed a discrepancy concerning lipids and fibre. According to the results, we concluded that the available informations about food composition should be reviewed and further investigations in this area should be increased. |
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CHEMICAL ANALYSIS OF FOODSTUFF IN BRAZILIAN POPULAR MENUSANÁLISE QUÍMICA DE PREPARAÇÕES USUAIS EM CARDÁPIOS POPULARES BRASILEIROSfoodfood analysistable of food compositionalimentosanálise de alimentostabela de composição de alimentosThe objective of this work was to analyse the composition of some foodstuffs used in Brazil and, atthe same time, to contribute for the elaboration of Brazilian food composition tables. The foodstuffs used were: cooked beans, cooked rice, rice pudding, cooked sweet potato, cooked sweet cassava, couscous, pumpkin purée, roasted chicken, ground meat, “tutu de feijão”, “baião de dois", and fried kibbe. The analysis developed were: moisture, proteins, lipids, ashes, NIFEXT fraction and fibre. Comparison between practical and theoreticalanalysis was done accordingto FIBGE-ENDEF 1977 tables. The results showed a similarity between practical and theoretical data concerning moisture, protein, ash and carbohydrates; andthey also showed a discrepancy concerning lipids and fibre. According to the results, we concluded that the available informations about food composition should be reviewed and further investigations in this area should be increased.Este trabalho teve como objetivo analisar a composição de algumas preparações usuais na alimentação brasileira e ao mesmo tempo contribuir para construção de tabelas de composição de alimentos nacionais. As preparações utilizadas foram: feijão simples cozido, arroz refogado, arroz de leite, batata-doce cozida, macaxeira cozida, cuscuz, purê de abóbora, galeto assado, carne bovina moída, tutu de feijão, baião-de-dois e quibe frito. As análises realizadas foram: umidade, proteína, lipídeos, cinzas, fração NIFEXT, fibra alimentar. Foi feita a comparação entre as análises prática e teórica das preparações que constam na tabela da FIBGE 1977. Os resultados demonstram uma semelhança dos dados prático-teóricos quanto à umidade, proteína, cinza e carboidratos e discrepância marcante quanto aos teores de lipídeos e fibra alimentar. Face ao exposto, concluímos que as informações disponíveis sobre composição de alimentos devem ser revistas e que maiores investigações nessa área devem ser incrementadas.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas1994-06-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9097Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 7 No. 1 (1994): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 7 Núm. 1 (1994): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 7 n. 1 (1994): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9097/6484Copyright (c) 2023 Lúcia de Fátima Campos PEDROSA, Maria Odete Dantas de ARAÚJO, Elisabeth Barbosa de LIMA, Maria do Socorro Oliveira Nóbrega de MELO, Lana Maria Tavares GODEIROhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessPEDROSA, Lúcia de Fátima CamposARAÚJO, Maria Odete Dantas deLIMA, Elisabeth Barbosa deMELO, Maria do Socorro Oliveira Nóbrega deGODEIRO, Lana Maria Tavares2024-04-08T11:24:48Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9097Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T11:24:48Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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