A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural

Bibliographic Details
Main Author: Martins, Uiara
Publication Date: 2010
Other Authors: Baptista, Maria Manuel
Format: Article
Language: por
Source: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Download full: https://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245
Summary: The current work aims to identify, based on two different cultures, Brazilian and Portuguese, the similarities between them. Firstly, it shall be focused the alimentation, and secondly, a link of the gastronomy with the touristic activity. Recently, these cultures haven’t had a relation colonizer-colonized anymore, and new kinds of communication are now highlighted, with the touristic activity among them. Recognizing the Portuguese inheritance to the history of alimentation in Brazil, and transforming this factor in a touristic product, the purpose of this work was the creation of a Gastronomic Itinerary for Portuguese people. This was achieved by the conduction of a qualitative research utilizing focus group technique developed with Portuguese Tourists which have been in Brazil, followed by content analysis.
id RCAP_5242d4b7be5226de67073e25002d6345
oai_identifier_str oai:proa.ua.pt:article/12245
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo culturalThe current work aims to identify, based on two different cultures, Brazilian and Portuguese, the similarities between them. Firstly, it shall be focused the alimentation, and secondly, a link of the gastronomy with the touristic activity. Recently, these cultures haven’t had a relation colonizer-colonized anymore, and new kinds of communication are now highlighted, with the touristic activity among them. Recognizing the Portuguese inheritance to the history of alimentation in Brazil, and transforming this factor in a touristic product, the purpose of this work was the creation of a Gastronomic Itinerary for Portuguese people. This was achieved by the conduction of a qualitative research utilizing focus group technique developed with Portuguese Tourists which have been in Brazil, followed by content analysis.A presente investigação trata de identificar a partir de duas culturas, a portuguesa e a brasileira, o que elas têm em comum, partindo inicialmente do foco da alimentação e fazendo posteriormente uma ligação com a actividade turística. No contexto actual estas culturas já não comunicam através da relação colonizador-colonizado, destacando-se hoje novas formas de comunicação, entre elas a actividade turística. Reconhecendo a herança portuguesa deixada na história da alimentação brasileira, e transformando este factor num produto turístico, propõe-se a criação da Rota Gastronómica dos Portugueses, na base de ideias geradas por uma pesquisa qualitativa usando a técnica de grupo focal junto de turistas Portugueses no Brasil e análise de conteúdo.Departamento de Economia, Gestão, Engenharia Industrial e Turismo da Universidade de Aveiro2010-01-01T00:00:00Zjournal articlejournal articleinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245oai:proa.ua.pt:article/12245Journal of Tourism & Development; Vol 2 No 13/14 (2010); 633-644Revista Turismo & Desenvolvimento; vol. 2 n.º 13/14 (2010); 633-6442182-14531645-9261reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12245https://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245https://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12245/8077https://creativecommons.org/licences/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessMartins, UiaraBaptista, Maria Manuel2022-09-26T10:56:58Zoai:proa.ua.pt:article/12245Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:05:41.182237Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural
title A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural
spellingShingle A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural
Martins, Uiara
title_short A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural
title_full A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural
title_fullStr A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural
title_full_unstemmed A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural
title_sort A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural
author Martins, Uiara
author_facet Martins, Uiara
Baptista, Maria Manuel
author_role author
author2 Baptista, Maria Manuel
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Martins, Uiara
Baptista, Maria Manuel
description The current work aims to identify, based on two different cultures, Brazilian and Portuguese, the similarities between them. Firstly, it shall be focused the alimentation, and secondly, a link of the gastronomy with the touristic activity. Recently, these cultures haven’t had a relation colonizer-colonized anymore, and new kinds of communication are now highlighted, with the touristic activity among them. Recognizing the Portuguese inheritance to the history of alimentation in Brazil, and transforming this factor in a touristic product, the purpose of this work was the creation of a Gastronomic Itinerary for Portuguese people. This was achieved by the conduction of a qualitative research utilizing focus group technique developed with Portuguese Tourists which have been in Brazil, followed by content analysis.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-01-01T00:00:00Z
dc.type.driver.fl_str_mv journal article
journal article
info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245
oai:proa.ua.pt:article/12245
url https://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245
identifier_str_mv oai:proa.ua.pt:article/12245
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12245
https://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245
https://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12245/8077
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licences/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licences/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Departamento de Economia, Gestão, Engenharia Industrial e Turismo da Universidade de Aveiro
publisher.none.fl_str_mv Departamento de Economia, Gestão, Engenharia Industrial e Turismo da Universidade de Aveiro
dc.source.none.fl_str_mv Journal of Tourism & Development; Vol 2 No 13/14 (2010); 633-644
Revista Turismo & Desenvolvimento; vol. 2 n.º 13/14 (2010); 633-644
2182-1453
1645-9261
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799130518833332224