A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245 |
Resumo: | The current work aims to identify, based on two different cultures, Brazilian and Portuguese, the similarities between them. Firstly, it shall be focused the alimentation, and secondly, a link of the gastronomy with the touristic activity. Recently, these cultures haven’t had a relation colonizer-colonized anymore, and new kinds of communication are now highlighted, with the touristic activity among them. Recognizing the Portuguese inheritance to the history of alimentation in Brazil, and transforming this factor in a touristic product, the purpose of this work was the creation of a Gastronomic Itinerary for Portuguese people. This was achieved by the conduction of a qualitative research utilizing focus group technique developed with Portuguese Tourists which have been in Brazil, followed by content analysis. |
id |
RCAP_5242d4b7be5226de67073e25002d6345 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:proa.ua.pt:article/12245 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo culturalThe current work aims to identify, based on two different cultures, Brazilian and Portuguese, the similarities between them. Firstly, it shall be focused the alimentation, and secondly, a link of the gastronomy with the touristic activity. Recently, these cultures haven’t had a relation colonizer-colonized anymore, and new kinds of communication are now highlighted, with the touristic activity among them. Recognizing the Portuguese inheritance to the history of alimentation in Brazil, and transforming this factor in a touristic product, the purpose of this work was the creation of a Gastronomic Itinerary for Portuguese people. This was achieved by the conduction of a qualitative research utilizing focus group technique developed with Portuguese Tourists which have been in Brazil, followed by content analysis.A presente investigação trata de identificar a partir de duas culturas, a portuguesa e a brasileira, o que elas têm em comum, partindo inicialmente do foco da alimentação e fazendo posteriormente uma ligação com a actividade turística. No contexto actual estas culturas já não comunicam através da relação colonizador-colonizado, destacando-se hoje novas formas de comunicação, entre elas a actividade turística. Reconhecendo a herança portuguesa deixada na história da alimentação brasileira, e transformando este factor num produto turístico, propõe-se a criação da Rota Gastronómica dos Portugueses, na base de ideias geradas por uma pesquisa qualitativa usando a técnica de grupo focal junto de turistas Portugueses no Brasil e análise de conteúdo.Departamento de Economia, Gestão, Engenharia Industrial e Turismo da Universidade de Aveiro2010-01-01T00:00:00Zjournal articlejournal articleinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245oai:proa.ua.pt:article/12245Journal of Tourism & Development; Vol 2 No 13/14 (2010); 633-644Revista Turismo & Desenvolvimento; vol. 2 n.º 13/14 (2010); 633-6442182-14531645-9261reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12245https://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245https://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12245/8077https://creativecommons.org/licences/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessMartins, UiaraBaptista, Maria Manuel2022-09-26T10:56:58Zoai:proa.ua.pt:article/12245Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:05:41.182237Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural |
title |
A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural |
spellingShingle |
A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural Martins, Uiara |
title_short |
A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural |
title_full |
A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural |
title_fullStr |
A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural |
title_full_unstemmed |
A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural |
title_sort |
A gastronomia portuguesa no Brasil: um roteiro de turismo cultural |
author |
Martins, Uiara |
author_facet |
Martins, Uiara Baptista, Maria Manuel |
author_role |
author |
author2 |
Baptista, Maria Manuel |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Martins, Uiara Baptista, Maria Manuel |
description |
The current work aims to identify, based on two different cultures, Brazilian and Portuguese, the similarities between them. Firstly, it shall be focused the alimentation, and secondly, a link of the gastronomy with the touristic activity. Recently, these cultures haven’t had a relation colonizer-colonized anymore, and new kinds of communication are now highlighted, with the touristic activity among them. Recognizing the Portuguese inheritance to the history of alimentation in Brazil, and transforming this factor in a touristic product, the purpose of this work was the creation of a Gastronomic Itinerary for Portuguese people. This was achieved by the conduction of a qualitative research utilizing focus group technique developed with Portuguese Tourists which have been in Brazil, followed by content analysis. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-01-01T00:00:00Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
journal article journal article info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245 oai:proa.ua.pt:article/12245 |
url |
https://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245 |
identifier_str_mv |
oai:proa.ua.pt:article/12245 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12245 https://doi.org/10.34624/rtd.v2i13/14.12245 https://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/12245/8077 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licences/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licences/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Departamento de Economia, Gestão, Engenharia Industrial e Turismo da Universidade de Aveiro |
publisher.none.fl_str_mv |
Departamento de Economia, Gestão, Engenharia Industrial e Turismo da Universidade de Aveiro |
dc.source.none.fl_str_mv |
Journal of Tourism & Development; Vol 2 No 13/14 (2010); 633-644 Revista Turismo & Desenvolvimento; vol. 2 n.º 13/14 (2010); 633-644 2182-1453 1645-9261 reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130518833332224 |