A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentares
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2004 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.14/5933 |
Resumo: | The quality and safety of products is of great importance to food industry. In terms of public health, the appropriate control of growth and/or inactivatiton of microorganisms is crucial. No contamination by micraorganisms responsible for degradation is as well important to assure food quality along the distribution chain. The train microorganisms responsible for foodborn diseases are: Campylobacter spp, Escherichia coli, Listeria monocytogenes and Salmonella spp. Studies on the effect of several factors, such as process time-temperature, pH and water activity, on microbial behaviour are fundamental to attain the appropriate control of foods' quality. The development of mathematical models (predictive microbiology) that describe the microorganisms' inactivation is therefore important and it is a relatively new researching field. In this work a review on inactivation kinetics of microorganisms and mathematical models commonly used to describe this behaviour (primary, secondary and tertiary) is presented. Based on a critical analysis of available information, new research lines are suggested. |
id |
RCAP_adc4a88cdc5e9f3001dea1c27676716b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ucp.pt:10400.14/5933 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentaresPredictive microbiologyFoodsQualitySafetyPathogenic microorganismsThe quality and safety of products is of great importance to food industry. In terms of public health, the appropriate control of growth and/or inactivatiton of microorganisms is crucial. No contamination by micraorganisms responsible for degradation is as well important to assure food quality along the distribution chain. The train microorganisms responsible for foodborn diseases are: Campylobacter spp, Escherichia coli, Listeria monocytogenes and Salmonella spp. Studies on the effect of several factors, such as process time-temperature, pH and water activity, on microbial behaviour are fundamental to attain the appropriate control of foods' quality. The development of mathematical models (predictive microbiology) that describe the microorganisms' inactivation is therefore important and it is a relatively new researching field. In this work a review on inactivation kinetics of microorganisms and mathematical models commonly used to describe this behaviour (primary, secondary and tertiary) is presented. Based on a critical analysis of available information, new research lines are suggested.Sociedade Portuguesa de BiotecnologiaVeritati - Repositório Institucional da Universidade Católica PortuguesaMiller, Fátima A.Gil, Maria ManuelBrandão, Teresa R. S.Silva, Cristina L. M.2011-10-11T10:57:38Z20042004-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.14/5933porMiller, Fátima A... [et al.] - A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentares. Boletim de Biotecnologia. ISSN 1645-5878. N.º 78 (2004), p. 8-12info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-07-12T17:11:51Zoai:repositorio.ucp.pt:10400.14/5933Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T18:06:41.880033Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentares |
title |
A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentares |
spellingShingle |
A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentares Miller, Fátima A. Predictive microbiology Foods Quality Safety Pathogenic microorganisms |
title_short |
A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentares |
title_full |
A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentares |
title_fullStr |
A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentares |
title_full_unstemmed |
A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentares |
title_sort |
A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentares |
author |
Miller, Fátima A. |
author_facet |
Miller, Fátima A. Gil, Maria Manuel Brandão, Teresa R. S. Silva, Cristina L. M. |
author_role |
author |
author2 |
Gil, Maria Manuel Brandão, Teresa R. S. Silva, Cristina L. M. |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Veritati - Repositório Institucional da Universidade Católica Portuguesa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Miller, Fátima A. Gil, Maria Manuel Brandão, Teresa R. S. Silva, Cristina L. M. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Predictive microbiology Foods Quality Safety Pathogenic microorganisms |
topic |
Predictive microbiology Foods Quality Safety Pathogenic microorganisms |
description |
The quality and safety of products is of great importance to food industry. In terms of public health, the appropriate control of growth and/or inactivatiton of microorganisms is crucial. No contamination by micraorganisms responsible for degradation is as well important to assure food quality along the distribution chain. The train microorganisms responsible for foodborn diseases are: Campylobacter spp, Escherichia coli, Listeria monocytogenes and Salmonella spp. Studies on the effect of several factors, such as process time-temperature, pH and water activity, on microbial behaviour are fundamental to attain the appropriate control of foods' quality. The development of mathematical models (predictive microbiology) that describe the microorganisms' inactivation is therefore important and it is a relatively new researching field. In this work a review on inactivation kinetics of microorganisms and mathematical models commonly used to describe this behaviour (primary, secondary and tertiary) is presented. Based on a critical analysis of available information, new research lines are suggested. |
publishDate |
2004 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2004 2004-01-01T00:00:00Z 2011-10-11T10:57:38Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.14/5933 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.14/5933 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Miller, Fátima A... [et al.] - A microbiologia preditiva como instrumento da garantia da segurança de produtos alimentares. Boletim de Biotecnologia. ISSN 1645-5878. N.º 78 (2004), p. 8-12 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Portuguesa de Biotecnologia |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Portuguesa de Biotecnologia |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799131733926346752 |