Obtenção e avaliação de concentrados proteicos de corvina (Micropogonias furnieri) processados por extração química
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Química Nova (Online) |
Texto Completo: | http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422009000900011 |
Resumo: | The objective of this study was to obtain and evaluate physicochemical and functional properties of protein concentrates from Micropogonias furnieri produced by pH shifting process, using alkaline and acid solubilization followed by isoelectric precipitation of muscle proteins. The concentrates showed high protein content and the maxim solubility for the minced (96.5%), for the alkaline (97.5%) and acid (93.7%) extraction was obtained at pH 11.0. The water holding capacity of the alkaline concentrate resulted in a value same or superior to water holding capacity of the acid concentrate in all investigated values of pH. The oil holding capacity of alkaline and acid concentrates showed no significant difference between the studied processes. |
id |
SBQ-3_5ed182cf7ed3e1e583d3fca379b30397 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:scielo:S0100-40422009000900011 |
network_acronym_str |
SBQ-3 |
network_name_str |
Química Nova (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Obtenção e avaliação de concentrados proteicos de corvina (Micropogonias furnieri) processados por extração químicafish protein concentratesfunctional propertiespH shifting processThe objective of this study was to obtain and evaluate physicochemical and functional properties of protein concentrates from Micropogonias furnieri produced by pH shifting process, using alkaline and acid solubilization followed by isoelectric precipitation of muscle proteins. The concentrates showed high protein content and the maxim solubility for the minced (96.5%), for the alkaline (97.5%) and acid (93.7%) extraction was obtained at pH 11.0. The water holding capacity of the alkaline concentrate resulted in a value same or superior to water holding capacity of the acid concentrate in all investigated values of pH. The oil holding capacity of alkaline and acid concentrates showed no significant difference between the studied processes.Sociedade Brasileira de Química2009-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422009000900011Química Nova v.32 n.9 2009reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40422009000900011info:eu-repo/semantics/openAccessFontana,AlineCentenaro,Graciela SaletePalezi,Simone CanabarroPrentice-Hernández,Carlospor2010-01-06T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422009000900011Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2010-01-06T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Obtenção e avaliação de concentrados proteicos de corvina (Micropogonias furnieri) processados por extração química |
title |
Obtenção e avaliação de concentrados proteicos de corvina (Micropogonias furnieri) processados por extração química |
spellingShingle |
Obtenção e avaliação de concentrados proteicos de corvina (Micropogonias furnieri) processados por extração química Fontana,Aline fish protein concentrates functional properties pH shifting process |
title_short |
Obtenção e avaliação de concentrados proteicos de corvina (Micropogonias furnieri) processados por extração química |
title_full |
Obtenção e avaliação de concentrados proteicos de corvina (Micropogonias furnieri) processados por extração química |
title_fullStr |
Obtenção e avaliação de concentrados proteicos de corvina (Micropogonias furnieri) processados por extração química |
title_full_unstemmed |
Obtenção e avaliação de concentrados proteicos de corvina (Micropogonias furnieri) processados por extração química |
title_sort |
Obtenção e avaliação de concentrados proteicos de corvina (Micropogonias furnieri) processados por extração química |
author |
Fontana,Aline |
author_facet |
Fontana,Aline Centenaro,Graciela Salete Palezi,Simone Canabarro Prentice-Hernández,Carlos |
author_role |
author |
author2 |
Centenaro,Graciela Salete Palezi,Simone Canabarro Prentice-Hernández,Carlos |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Fontana,Aline Centenaro,Graciela Salete Palezi,Simone Canabarro Prentice-Hernández,Carlos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
fish protein concentrates functional properties pH shifting process |
topic |
fish protein concentrates functional properties pH shifting process |
description |
The objective of this study was to obtain and evaluate physicochemical and functional properties of protein concentrates from Micropogonias furnieri produced by pH shifting process, using alkaline and acid solubilization followed by isoelectric precipitation of muscle proteins. The concentrates showed high protein content and the maxim solubility for the minced (96.5%), for the alkaline (97.5%) and acid (93.7%) extraction was obtained at pH 11.0. The water holding capacity of the alkaline concentrate resulted in a value same or superior to water holding capacity of the acid concentrate in all investigated values of pH. The oil holding capacity of alkaline and acid concentrates showed no significant difference between the studied processes. |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009-01-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422009000900011 |
url |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422009000900011 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
10.1590/S0100-40422009000900011 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
dc.source.none.fl_str_mv |
Química Nova v.32 n.9 2009 reponame:Química Nova (Online) instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ) instacron:SBQ |
instname_str |
Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
instacron_str |
SBQ |
institution |
SBQ |
reponame_str |
Química Nova (Online) |
collection |
Química Nova (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
repository.mail.fl_str_mv |
quimicanova@sbq.org.br |
_version_ |
1750318109904863232 |