Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Garcia-Amoedo,Luis Henrique
Data de Publicação: 2002
Outros Autores: Almeida-Muradian,Ligia Bicudo de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Química Nova (Online)
Texto Completo: http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400024
Resumo: The aim of this paper was to compare methods of moisture determination to choose the best one for the determination of this parameter in royal jelly samples. Royal jelly is sensitive to high temperatures becoming dark and loosing volatiles in high temperatures. The methods were: vacuum oven at 60 ºC, 70 ºC, conventional oven at 105 ºC, Karl Fisher, dissecator with sulfuric acid and dryness with infrared light at 105 ºC. Based on the results, the best method was the dissecator with sulfuric acid for moisture determination in royal jelly.
id SBQ-3_acd5f7c10f972c0f8433ee38d9fc1569
oai_identifier_str oai:scielo:S0100-40422002000400024
network_acronym_str SBQ-3
network_name_str Química Nova (Online)
repository_id_str
spelling Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia realroyal jellymoisturemethodsThe aim of this paper was to compare methods of moisture determination to choose the best one for the determination of this parameter in royal jelly samples. Royal jelly is sensitive to high temperatures becoming dark and loosing volatiles in high temperatures. The methods were: vacuum oven at 60 ºC, 70 ºC, conventional oven at 105 ºC, Karl Fisher, dissecator with sulfuric acid and dryness with infrared light at 105 ºC. Based on the results, the best method was the dissecator with sulfuric acid for moisture determination in royal jelly.Sociedade Brasileira de Química2002-07-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400024Química Nova v.25 n.4 2002reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40422002000400024info:eu-repo/semantics/openAccessGarcia-Amoedo,Luis HenriqueAlmeida-Muradian,Ligia Bicudo depor2002-08-26T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422002000400024Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2002-08-26T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false
dc.title.none.fl_str_mv Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real
title Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real
spellingShingle Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real
Garcia-Amoedo,Luis Henrique
royal jelly
moisture
methods
title_short Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real
title_full Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real
title_fullStr Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real
title_full_unstemmed Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real
title_sort Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real
author Garcia-Amoedo,Luis Henrique
author_facet Garcia-Amoedo,Luis Henrique
Almeida-Muradian,Ligia Bicudo de
author_role author
author2 Almeida-Muradian,Ligia Bicudo de
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Garcia-Amoedo,Luis Henrique
Almeida-Muradian,Ligia Bicudo de
dc.subject.por.fl_str_mv royal jelly
moisture
methods
topic royal jelly
moisture
methods
description The aim of this paper was to compare methods of moisture determination to choose the best one for the determination of this parameter in royal jelly samples. Royal jelly is sensitive to high temperatures becoming dark and loosing volatiles in high temperatures. The methods were: vacuum oven at 60 ºC, 70 ºC, conventional oven at 105 ºC, Karl Fisher, dissecator with sulfuric acid and dryness with infrared light at 105 ºC. Based on the results, the best method was the dissecator with sulfuric acid for moisture determination in royal jelly.
publishDate 2002
dc.date.none.fl_str_mv 2002-07-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400024
url http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400024
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv 10.1590/S0100-40422002000400024
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
dc.source.none.fl_str_mv Química Nova v.25 n.4 2002
reponame:Química Nova (Online)
instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron:SBQ
instname_str Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
instacron_str SBQ
institution SBQ
reponame_str Química Nova (Online)
collection Química Nova (Online)
repository.name.fl_str_mv Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
repository.mail.fl_str_mv quimicanova@sbq.org.br
_version_ 1750318102720020480