Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2002 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Química Nova (Online) |
Texto Completo: | http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400024 |
Resumo: | The aim of this paper was to compare methods of moisture determination to choose the best one for the determination of this parameter in royal jelly samples. Royal jelly is sensitive to high temperatures becoming dark and loosing volatiles in high temperatures. The methods were: vacuum oven at 60 ºC, 70 ºC, conventional oven at 105 ºC, Karl Fisher, dissecator with sulfuric acid and dryness with infrared light at 105 ºC. Based on the results, the best method was the dissecator with sulfuric acid for moisture determination in royal jelly. |
id |
SBQ-3_acd5f7c10f972c0f8433ee38d9fc1569 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:scielo:S0100-40422002000400024 |
network_acronym_str |
SBQ-3 |
network_name_str |
Química Nova (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia realroyal jellymoisturemethodsThe aim of this paper was to compare methods of moisture determination to choose the best one for the determination of this parameter in royal jelly samples. Royal jelly is sensitive to high temperatures becoming dark and loosing volatiles in high temperatures. The methods were: vacuum oven at 60 ºC, 70 ºC, conventional oven at 105 ºC, Karl Fisher, dissecator with sulfuric acid and dryness with infrared light at 105 ºC. Based on the results, the best method was the dissecator with sulfuric acid for moisture determination in royal jelly.Sociedade Brasileira de Química2002-07-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlhttp://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400024Química Nova v.25 n.4 2002reponame:Química Nova (Online)instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ)instacron:SBQ10.1590/S0100-40422002000400024info:eu-repo/semantics/openAccessGarcia-Amoedo,Luis HenriqueAlmeida-Muradian,Ligia Bicudo depor2002-08-26T00:00:00Zoai:scielo:S0100-40422002000400024Revistahttps://www.scielo.br/j/qn/ONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phpquimicanova@sbq.org.br1678-70640100-4042opendoar:2002-08-26T00:00Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real |
title |
Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real |
spellingShingle |
Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real Garcia-Amoedo,Luis Henrique royal jelly moisture methods |
title_short |
Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real |
title_full |
Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real |
title_fullStr |
Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real |
title_full_unstemmed |
Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real |
title_sort |
Comparação de metodologias para a determinação de umidade em geléia real |
author |
Garcia-Amoedo,Luis Henrique |
author_facet |
Garcia-Amoedo,Luis Henrique Almeida-Muradian,Ligia Bicudo de |
author_role |
author |
author2 |
Almeida-Muradian,Ligia Bicudo de |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Garcia-Amoedo,Luis Henrique Almeida-Muradian,Ligia Bicudo de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
royal jelly moisture methods |
topic |
royal jelly moisture methods |
description |
The aim of this paper was to compare methods of moisture determination to choose the best one for the determination of this parameter in royal jelly samples. Royal jelly is sensitive to high temperatures becoming dark and loosing volatiles in high temperatures. The methods were: vacuum oven at 60 ºC, 70 ºC, conventional oven at 105 ºC, Karl Fisher, dissecator with sulfuric acid and dryness with infrared light at 105 ºC. Based on the results, the best method was the dissecator with sulfuric acid for moisture determination in royal jelly. |
publishDate |
2002 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2002-07-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400024 |
url |
http://old.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422002000400024 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
10.1590/S0100-40422002000400024 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
dc.source.none.fl_str_mv |
Química Nova v.25 n.4 2002 reponame:Química Nova (Online) instname:Sociedade Brasileira de Química (SBQ) instacron:SBQ |
instname_str |
Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
instacron_str |
SBQ |
institution |
SBQ |
reponame_str |
Química Nova (Online) |
collection |
Química Nova (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Química Nova (Online) - Sociedade Brasileira de Química (SBQ) |
repository.mail.fl_str_mv |
quimicanova@sbq.org.br |
_version_ |
1750318102720020480 |