Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2004 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000100012 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5832 |
Resumo: | The objective of this research was to evaluate the effect of O2 and CO2 partial pressures (1.0 kPa+2.5 kPa; 1.0 kPa+2.0 kPa; 0.8 kPa+2.0 kPa; 0.8 kPa+2.5 kPa and 20.8 kPa+0.03 kPa, respectively) in apples `Gala´ (Malus domestica Baumg.) stored by 8 months in controlled atmosphere (CA) on the juiciness loss, flesh firmness, soluble pectin content (SPC) and activities of pectinmethylesterase (PME) and polygalacturonase (PG). The storage temperature was 0.5°C and relative humidities around 96%. At the end of the CA period in and 7 more days at 20°C were evaluated the juiciness, flesh firmness, SPC, PME and PG. The partial pressures of 1.0 kPa O2 and 2.0 kPa CO2 or 0.8 kPa O2 and 2.0 kPa CO2 were more juicy after 8 months in CA; firmer apples were more juicy independent by of the concentration of the atmosphere. |
id |
UFLA_c945cee0a2c87ac95e5bbf65d89c9779 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/5832 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2Evaluation of juiciness and pectins solubilization in Gala apples, stored in controlled atmosphere, in function of different partial pressures of O2 and CO2Malus domesticaConservaçãoFirmeza de polpaQualidadeConservationFlesh firmnessQualityThe objective of this research was to evaluate the effect of O2 and CO2 partial pressures (1.0 kPa+2.5 kPa; 1.0 kPa+2.0 kPa; 0.8 kPa+2.0 kPa; 0.8 kPa+2.5 kPa and 20.8 kPa+0.03 kPa, respectively) in apples `Gala´ (Malus domestica Baumg.) stored by 8 months in controlled atmosphere (CA) on the juiciness loss, flesh firmness, soluble pectin content (SPC) and activities of pectinmethylesterase (PME) and polygalacturonase (PG). The storage temperature was 0.5°C and relative humidities around 96%. At the end of the CA period in and 7 more days at 20°C were evaluated the juiciness, flesh firmness, SPC, PME and PG. The partial pressures of 1.0 kPa O2 and 2.0 kPa CO2 or 0.8 kPa O2 and 2.0 kPa CO2 were more juicy after 8 months in CA; firmer apples were more juicy independent by of the concentration of the atmosphere.Objetivou-se com este trabalho avaliar o efeito de pressões parciais de O2 e CO2 (1,0 kPa+2,5 kPa, 1,0 kPa+2,0 kPa, 0,8 kPa+2,0 kPa, 0,8 kPa+2,5 kPa e 20,8 kPa+0,03 kPa, respectivamente) em maçãs `Gala´ (Malus domestica Baumg.) armazenadas por 8 meses em atmosfera controlada (AC) sobre a perda de suculência, firmeza de polpa, conteúdo de pectina solúvel (PS) e atividade das enzimas pectinametilesterase (PME) e poligalacturonase (PG). A temperatura de armazenamento foi de 0,5°C e umidade relativa do ar, em torno de 96%. Ao final do período em AC e mais 7 dias a 20°C, foram avaliadas a suculência, firmeza de polpa, conteúdo de PS e atividades da PME e PG. As pressões parciais de 1,0 kPa de O2 + 2,0 kPa de CO2 e 0,8 kPa de O2 + 2,0 kPa de CO2 conferiram maior suculência após 8 meses em AC; e as maçãs mais firmes foram as mais suculentas, independente da concentração da atmosfera.Editora da Universidade Federal de Lavras2004-02-012015-04-30T13:32:59Z2015-04-30T13:32:59Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000100012LUNARDI, R. et al . Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 1, p. 95-101, jan/ fev. 2004.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5832Ciência e Agrotecnologia v.28 n.1 2004reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLALunardi, RosangelaBrackmann, AuriNeuwald, Daniel AlexandreZanatta, Jocemar FranciscoSilva, Jorge Adolfo daRombaldi, Cesar Valmorporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-16T19:00:27Zoai:localhost:1/5832Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-16T19:00:27Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2 Evaluation of juiciness and pectins solubilization in Gala apples, stored in controlled atmosphere, in function of different partial pressures of O2 and CO2 |
title |
Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2 |
spellingShingle |
Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2 Lunardi, Rosangela Malus domestica Conservação Firmeza de polpa Qualidade Conservation Flesh firmness Quality |
title_short |
Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2 |
title_full |
Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2 |
title_fullStr |
Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2 |
title_full_unstemmed |
Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2 |
title_sort |
Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2 |
author |
Lunardi, Rosangela |
author_facet |
Lunardi, Rosangela Brackmann, Auri Neuwald, Daniel Alexandre Zanatta, Jocemar Francisco Silva, Jorge Adolfo da Rombaldi, Cesar Valmor |
author_role |
author |
author2 |
Brackmann, Auri Neuwald, Daniel Alexandre Zanatta, Jocemar Francisco Silva, Jorge Adolfo da Rombaldi, Cesar Valmor |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Lunardi, Rosangela Brackmann, Auri Neuwald, Daniel Alexandre Zanatta, Jocemar Francisco Silva, Jorge Adolfo da Rombaldi, Cesar Valmor |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Malus domestica Conservação Firmeza de polpa Qualidade Conservation Flesh firmness Quality |
topic |
Malus domestica Conservação Firmeza de polpa Qualidade Conservation Flesh firmness Quality |
description |
The objective of this research was to evaluate the effect of O2 and CO2 partial pressures (1.0 kPa+2.5 kPa; 1.0 kPa+2.0 kPa; 0.8 kPa+2.0 kPa; 0.8 kPa+2.5 kPa and 20.8 kPa+0.03 kPa, respectively) in apples `Gala´ (Malus domestica Baumg.) stored by 8 months in controlled atmosphere (CA) on the juiciness loss, flesh firmness, soluble pectin content (SPC) and activities of pectinmethylesterase (PME) and polygalacturonase (PG). The storage temperature was 0.5°C and relative humidities around 96%. At the end of the CA period in and 7 more days at 20°C were evaluated the juiciness, flesh firmness, SPC, PME and PG. The partial pressures of 1.0 kPa O2 and 2.0 kPa CO2 or 0.8 kPa O2 and 2.0 kPa CO2 were more juicy after 8 months in CA; firmer apples were more juicy independent by of the concentration of the atmosphere. |
publishDate |
2004 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2004-02-01 2015-04-30T13:32:59Z 2015-04-30T13:32:59Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000100012 LUNARDI, R. et al . Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 1, p. 95-101, jan/ fev. 2004. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5832 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000100012 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5832 |
identifier_str_mv |
LUNARDI, R. et al . Avaliação da suculência e da solubilização de pectinas em maçãs 'gala' armazenadas em atmosfera controlada, em função de diferentes pressões parciais de O2 e CO2. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 1, p. 95-101, jan/ fev. 2004. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.28 n.1 2004 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1784549956258889728 |