Efeito de três formulações de Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 sobre o crescimento de plantas de alface (Lactuca sativa L.) em cinco condições edafoclimáticas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFRGS |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10183/263603 |
Resumo: | Conventional vegetable production is based on the use of chemical fertilizers and pesticides, which contribute to increased food production. However, excessive and inappropriate use of these products can cause several problems to health and the environment. The use of bacteria promoting plant growth, such Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 is an alternative, since they act directly on the plant growth due to changes in hormonal levels and increased intake of nutrients such as phosphorus and iron, and also act indirectly by suppressing diseases. Field tests with three different formulations of B. amyloliquefaciens ICBB200 were conducted in lettuce growing areas, in five different soils and climatic conditions in the city of Porto Alegre, Rio Grande do Sul State. After 34 days of cultivation, the plants were collected and evaluated for circumference and fresh weight of aerial part. B. amyloliquefaciens ICBB200 promoted shoot growth of lettuce plants in any of their formulations tested, at all the different conditions tested. |
id |
UFRGS-2_d8032afe52dd88ac5bee94bf0e0478d0 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.lume.ufrgs.br:10183/263603 |
network_acronym_str |
UFRGS-2 |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFRGS |
repository_id_str |
|
spelling |
Matsumura, Aida Terezinha SantosPaz, Isabel Cristina PadulaGuimarães, Alexandre MartinsSilva, Marcia Eloisa daOtt, Ana PaulaDuarte, Valmir2023-08-16T03:32:35Z20161983-1471http://hdl.handle.net/10183/263603001173478Conventional vegetable production is based on the use of chemical fertilizers and pesticides, which contribute to increased food production. However, excessive and inappropriate use of these products can cause several problems to health and the environment. The use of bacteria promoting plant growth, such Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 is an alternative, since they act directly on the plant growth due to changes in hormonal levels and increased intake of nutrients such as phosphorus and iron, and also act indirectly by suppressing diseases. Field tests with three different formulations of B. amyloliquefaciens ICBB200 were conducted in lettuce growing areas, in five different soils and climatic conditions in the city of Porto Alegre, Rio Grande do Sul State. After 34 days of cultivation, the plants were collected and evaluated for circumference and fresh weight of aerial part. B. amyloliquefaciens ICBB200 promoted shoot growth of lettuce plants in any of their formulations tested, at all the different conditions tested.A produção convencional de hortaliças se baseia no uso de fertilizantes e defensivos químicos, os quais contribuem para o aumento da produção de alimentos. Porém, o uso exagerado e inadequado desses produtos pode causar vários problemas à saúde e ao meio ambiente. O uso de bactérias promotoras de crescimento de plantas, como Bacillus amyloliquefaciens, surge como uma alternativa, já que as mesmas atuam diretamente no crescimento vegetal por alterações nas concentrações hormonais e maior aporte de nutrientes, como nitrogênio, fósforo e ferro, além de também atuar indiretamente pela supressão de doenças. Com isso, este trabalho objetiva avaliar o efeito da bactéria B. amyloliquefaciens ICBB200, apresentada em três diferentes formulações, sobre o crescimento de plantas de alface, em cinco condições edafoclimáticas diferentes. Ensaios em campo com três diferentes formulações de B. amyloliquefaciens ICBB200 foram conduzidos em áreas de cultivo de alface, em cinco condições edafoclimáticas distintas, na cidade de Porto Alegre, RS. Após 34 dias de cultivo, as plantas foram coletadas e avaliadas quanto à circunferência e peso de massa fresca de parte aérea. B. amyloliquefaciens ICBB200 promoveu o crescimento de parte aérea de plantas de alface, em qualquer uma de suas formulações testadas, em todas diferentes condições edafoclimáticas testadas.application/pdfporScientia Agraria Paranaensis. Marechal Cãndido Rondon. Vol. 15, n. 2, (abr./jun. 2016), p. 146-152HortaliçaAlfaceInoculanteEstimulante de crescimento vegetalRizobactériaVegetablesAgricultural inoculantsGrowth promotionRhizobacteriaEfeito de três formulações de Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 sobre o crescimento de plantas de alface (Lactuca sativa L.) em cinco condições edafoclimáticasEffect of three formulations of Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 on lettuce growth (Lactuca sativa L.) in five soil and climate conditions info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/otherinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFRGSinstname:Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)instacron:UFRGSTEXT001173478.pdf.txt001173478.pdf.txtExtracted Texttext/plain34958http://www.lume.ufrgs.br/bitstream/10183/263603/2/001173478.pdf.txt34f1cbeb8d9920f9d40e48199e64c25dMD52ORIGINAL001173478.pdfTexto completo (inglês)application/pdf353972http://www.lume.ufrgs.br/bitstream/10183/263603/1/001173478.pdfd2587a36359042c075f4fbe10f84bd01MD5110183/2636032023-08-17 03:35:15.595523oai:www.lume.ufrgs.br:10183/263603Repositório de PublicaçõesPUBhttps://lume.ufrgs.br/oai/requestopendoar:2023-08-17T06:35:15Repositório Institucional da UFRGS - Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)false |
dc.title.pt_BR.fl_str_mv |
Efeito de três formulações de Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 sobre o crescimento de plantas de alface (Lactuca sativa L.) em cinco condições edafoclimáticas |
dc.title.alternative.en.fl_str_mv |
Effect of three formulations of Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 on lettuce growth (Lactuca sativa L.) in five soil and climate conditions |
title |
Efeito de três formulações de Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 sobre o crescimento de plantas de alface (Lactuca sativa L.) em cinco condições edafoclimáticas |
spellingShingle |
Efeito de três formulações de Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 sobre o crescimento de plantas de alface (Lactuca sativa L.) em cinco condições edafoclimáticas Matsumura, Aida Terezinha Santos Hortaliça Alface Inoculante Estimulante de crescimento vegetal Rizobactéria Vegetables Agricultural inoculants Growth promotion Rhizobacteria |
title_short |
Efeito de três formulações de Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 sobre o crescimento de plantas de alface (Lactuca sativa L.) em cinco condições edafoclimáticas |
title_full |
Efeito de três formulações de Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 sobre o crescimento de plantas de alface (Lactuca sativa L.) em cinco condições edafoclimáticas |
title_fullStr |
Efeito de três formulações de Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 sobre o crescimento de plantas de alface (Lactuca sativa L.) em cinco condições edafoclimáticas |
title_full_unstemmed |
Efeito de três formulações de Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 sobre o crescimento de plantas de alface (Lactuca sativa L.) em cinco condições edafoclimáticas |
title_sort |
Efeito de três formulações de Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 sobre o crescimento de plantas de alface (Lactuca sativa L.) em cinco condições edafoclimáticas |
author |
Matsumura, Aida Terezinha Santos |
author_facet |
Matsumura, Aida Terezinha Santos Paz, Isabel Cristina Padula Guimarães, Alexandre Martins Silva, Marcia Eloisa da Ott, Ana Paula Duarte, Valmir |
author_role |
author |
author2 |
Paz, Isabel Cristina Padula Guimarães, Alexandre Martins Silva, Marcia Eloisa da Ott, Ana Paula Duarte, Valmir |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Matsumura, Aida Terezinha Santos Paz, Isabel Cristina Padula Guimarães, Alexandre Martins Silva, Marcia Eloisa da Ott, Ana Paula Duarte, Valmir |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Hortaliça Alface Inoculante Estimulante de crescimento vegetal Rizobactéria |
topic |
Hortaliça Alface Inoculante Estimulante de crescimento vegetal Rizobactéria Vegetables Agricultural inoculants Growth promotion Rhizobacteria |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
Vegetables Agricultural inoculants Growth promotion Rhizobacteria |
description |
Conventional vegetable production is based on the use of chemical fertilizers and pesticides, which contribute to increased food production. However, excessive and inappropriate use of these products can cause several problems to health and the environment. The use of bacteria promoting plant growth, such Bacillus amyloliquefaciens ICBB200 is an alternative, since they act directly on the plant growth due to changes in hormonal levels and increased intake of nutrients such as phosphorus and iron, and also act indirectly by suppressing diseases. Field tests with three different formulations of B. amyloliquefaciens ICBB200 were conducted in lettuce growing areas, in five different soils and climatic conditions in the city of Porto Alegre, Rio Grande do Sul State. After 34 days of cultivation, the plants were collected and evaluated for circumference and fresh weight of aerial part. B. amyloliquefaciens ICBB200 promoted shoot growth of lettuce plants in any of their formulations tested, at all the different conditions tested. |
publishDate |
2016 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2016 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2023-08-16T03:32:35Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/other |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10183/263603 |
dc.identifier.issn.pt_BR.fl_str_mv |
1983-1471 |
dc.identifier.nrb.pt_BR.fl_str_mv |
001173478 |
identifier_str_mv |
1983-1471 001173478 |
url |
http://hdl.handle.net/10183/263603 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.ispartof.pt_BR.fl_str_mv |
Scientia Agraria Paranaensis. Marechal Cãndido Rondon. Vol. 15, n. 2, (abr./jun. 2016), p. 146-152 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFRGS instname:Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) instacron:UFRGS |
instname_str |
Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) |
instacron_str |
UFRGS |
institution |
UFRGS |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFRGS |
collection |
Repositório Institucional da UFRGS |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://www.lume.ufrgs.br/bitstream/10183/263603/2/001173478.pdf.txt http://www.lume.ufrgs.br/bitstream/10183/263603/1/001173478.pdf |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
34f1cbeb8d9920f9d40e48199e64c25d d2587a36359042c075f4fbe10f84bd01 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFRGS - Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1798487568002580480 |