Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Wondracek, Daniele Cristina
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Vieira, Roberto Fontes, Silva, Dijalma Barbosa da, Agostini-Costa, Tânia da Silveira, Sano, Sueli Matiko, Faleiro, Fábio Gelape
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UnB
Texto Completo: http://repositorio.unb.br/handle/10482/28330
https://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031
Resumo: This work describes the evaluation of the effect of saponification process in the carotenoid's content of three species of passion fruit. The results indicated the saponification of the extract was necessary to obtain cis-violaxanthin, trans-violaxanthin and β-cryptoxanthin hydrolyzed. These compounds were found in fruits of commercial P. edulis and yellow wild P. edulis. However, the extract saponification did not permitted to obtain free carotenes in fruits of wild purple P. edulis and P. setacea, and to trans-violaxanthin of P. cincinnata, therefore saponification was not indicated in the carotenoid analysis of these three accessions of passion fruit.
id UNB_68d21c072a4f9112ffe68585295e1b01
oai_identifier_str oai:repositorio2.unb.br:10482/28330
network_acronym_str UNB
network_name_str Repositório Institucional da UnB
repository_id_str
spelling Wondracek, Daniele CristinaVieira, Roberto FontesSilva, Dijalma Barbosa daAgostini-Costa, Tânia da SilveiraSano, Sueli MatikoFaleiro, Fábio Gelape2017-12-07T04:58:40Z2017-12-07T04:58:40Z2012WONDRACEK, Daniele Cristina et al. Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado. Química Nova, São Paulo, v. 35, n. 1, p. 180-184, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422012000100031&lng=en&nrm=iso. Acesso em: 18 jan. 2021.http://repositorio.unb.br/handle/10482/28330https://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031Sociedade Brasileira de QuímicaQuímica Nova - All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License (CC BY NC 4.0). Fonte: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422012000100031. Acesso em: 18 jan. 2021.info:eu-repo/semantics/openAccessInfluência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerradoSaponification influence in carotenoid determination in cerrado passion fruitinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleMaracujásCarotenóidesThis work describes the evaluation of the effect of saponification process in the carotenoid's content of three species of passion fruit. The results indicated the saponification of the extract was necessary to obtain cis-violaxanthin, trans-violaxanthin and β-cryptoxanthin hydrolyzed. These compounds were found in fruits of commercial P. edulis and yellow wild P. edulis. However, the extract saponification did not permitted to obtain free carotenes in fruits of wild purple P. edulis and P. setacea, and to trans-violaxanthin of P. cincinnata, therefore saponification was not indicated in the carotenoid analysis of these three accessions of passion fruit.Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária (FAV)porreponame:Repositório Institucional da UnBinstname:Universidade de Brasília (UnB)instacron:UNBORIGINALARTIGO_InfluenciaSaponificacaoDeterminacao.pdfARTIGO_InfluenciaSaponificacaoDeterminacao.pdfapplication/pdf478749http://repositorio2.unb.br/jspui/bitstream/10482/28330/1/ARTIGO_InfluenciaSaponificacaoDeterminacao.pdfdda122ea154cf391f01836e36478358aMD51open access10482/283302023-08-31 16:09:50.65open accessoai:repositorio2.unb.br:10482/28330Biblioteca Digital de Teses e DissertaçõesPUBhttps://repositorio.unb.br/oai/requestopendoar:2023-08-31T19:09:50Repositório Institucional da UnB - Universidade de Brasília (UnB)false
dc.title.pt_BR.fl_str_mv Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado
dc.title.alternative.none.fl_str_mv Saponification influence in carotenoid determination in cerrado passion fruit
title Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado
spellingShingle Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado
Wondracek, Daniele Cristina
Maracujás
Carotenóides
title_short Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado
title_full Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado
title_fullStr Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado
title_full_unstemmed Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado
title_sort Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado
author Wondracek, Daniele Cristina
author_facet Wondracek, Daniele Cristina
Vieira, Roberto Fontes
Silva, Dijalma Barbosa da
Agostini-Costa, Tânia da Silveira
Sano, Sueli Matiko
Faleiro, Fábio Gelape
author_role author
author2 Vieira, Roberto Fontes
Silva, Dijalma Barbosa da
Agostini-Costa, Tânia da Silveira
Sano, Sueli Matiko
Faleiro, Fábio Gelape
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Wondracek, Daniele Cristina
Vieira, Roberto Fontes
Silva, Dijalma Barbosa da
Agostini-Costa, Tânia da Silveira
Sano, Sueli Matiko
Faleiro, Fábio Gelape
dc.subject.keyword.pt_BR.fl_str_mv Maracujás
Carotenóides
topic Maracujás
Carotenóides
description This work describes the evaluation of the effect of saponification process in the carotenoid's content of three species of passion fruit. The results indicated the saponification of the extract was necessary to obtain cis-violaxanthin, trans-violaxanthin and β-cryptoxanthin hydrolyzed. These compounds were found in fruits of commercial P. edulis and yellow wild P. edulis. However, the extract saponification did not permitted to obtain free carotenes in fruits of wild purple P. edulis and P. setacea, and to trans-violaxanthin of P. cincinnata, therefore saponification was not indicated in the carotenoid analysis of these three accessions of passion fruit.
publishDate 2012
dc.date.issued.fl_str_mv 2012
dc.date.accessioned.fl_str_mv 2017-12-07T04:58:40Z
dc.date.available.fl_str_mv 2017-12-07T04:58:40Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.citation.fl_str_mv WONDRACEK, Daniele Cristina et al. Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado. Química Nova, São Paulo, v. 35, n. 1, p. 180-184, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422012000100031&lng=en&nrm=iso. Acesso em: 18 jan. 2021.
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://repositorio.unb.br/handle/10482/28330
dc.identifier.doi.pt_BR.fl_str_mv https://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031
identifier_str_mv WONDRACEK, Daniele Cristina et al. Influência da saponificação na determinação de carotenoides em maracujás do cerrado. Química Nova, São Paulo, v. 35, n. 1, p. 180-184, 2012. DOI: https://doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031. Disponível em: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-40422012000100031&lng=en&nrm=iso. Acesso em: 18 jan. 2021.
url http://repositorio.unb.br/handle/10482/28330
https://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000100031
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UnB
instname:Universidade de Brasília (UnB)
instacron:UNB
instname_str Universidade de Brasília (UnB)
instacron_str UNB
institution UNB
reponame_str Repositório Institucional da UnB
collection Repositório Institucional da UnB
bitstream.url.fl_str_mv http://repositorio2.unb.br/jspui/bitstream/10482/28330/1/ARTIGO_InfluenciaSaponificacaoDeterminacao.pdf
bitstream.checksum.fl_str_mv dda122ea154cf391f01836e36478358a
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UnB - Universidade de Brasília (UnB)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1797405416104132608