Evaluation of food banks: an integrative review of national literature
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665406 |
Resumo: | This study is an integrative literature review aiming to systematize the scientific and bibliographic publications concerning studies evaluating public food banks according to their operational aspects. Searches were conducted on scientific repositories and websites (government, public institutions, and civil society) whose agendas are related to Food and Nutritional Security between 2010 and 2020. Two hundred forty publications were found and, after eliminating studies that did not meet the inclusion criteria, six studies were included. Eight aspects were identified: management; audience and benefited entities; articulations; donors; infrastructure; foods; hygienic-sanitary control; complementary actions. The results of the studies pointed: low institutionality of the food banks with the public authorities; insufficient and unsustainable human resources and with high turnover; relationship with benefited entities limited to the donation of food; educational actions mainly of training for food handlers; fragile relationship with its donors; improvements in infrastructure; inadequacies of hygienic-sanitary conditions; and a strong relationship with the Food Acquisition Program. Evaluation studies contributed to identifying critical points for the advancement and sustainability of food banks in the country. |
id |
UNICAMP-16_b70ceccdb6af82432728d8efde2df84e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8665406 |
network_acronym_str |
UNICAMP-16 |
network_name_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Evaluation of food banks: an integrative review of national literatureAvaliação dos bancos de alimentos: uma revisão integrativa da literatura nacionalAvaliação dos bancos de alimentos: uma revisão integrativa da literatura nacionalSeguridad alimentaria y nutricionalAsistencia alimentariaDesechos alimentariosFood and Nutrition SecurityFood AssistanceFood WastefulnessSegurança Alimentar e NutricionalAssistência AlimentarDesperdício de AlimentosThis study is an integrative literature review aiming to systematize the scientific and bibliographic publications concerning studies evaluating public food banks according to their operational aspects. Searches were conducted on scientific repositories and websites (government, public institutions, and civil society) whose agendas are related to Food and Nutritional Security between 2010 and 2020. Two hundred forty publications were found and, after eliminating studies that did not meet the inclusion criteria, six studies were included. Eight aspects were identified: management; audience and benefited entities; articulations; donors; infrastructure; foods; hygienic-sanitary control; complementary actions. The results of the studies pointed: low institutionality of the food banks with the public authorities; insufficient and unsustainable human resources and with high turnover; relationship with benefited entities limited to the donation of food; educational actions mainly of training for food handlers; fragile relationship with its donors; improvements in infrastructure; inadequacies of hygienic-sanitary conditions; and a strong relationship with the Food Acquisition Program. Evaluation studies contributed to identifying critical points for the advancement and sustainability of food banks in the country.Esta é uma revisão de literatura que teve por objetivo sistematizar a produção científica e bibliográfica especializada acerca da avaliação de bancos de alimentos públicos, de acordo com os aspectos relativos ao seu funcionamento. As buscas foram realizadas a partir de bases e repositórios científicos e de sites governamentais, de instituições públicas e da sociedade civil, cujas agendas estão relacionadas à Segurança Alimentar e Nutricional, no período de 2010 a 2020. Foram localizadas 240 publicações e, após exclusão dos estudos que não atendiam aos critérios de inclusão, seis estudos permaneceram na seleção. Foram identificados oito aspectos avaliados: gestão; público atendido e entidades beneficiadas; articulações; doadores; infraestrutura; alimentos; controle higiênico-sanitário; ações complementares. Os resultados dos estudos apontaram: baixa institucionalidade dos bancos de alimentos junto ao poder público; recursos humanos insuficientes, insustentáveis e com alta rotatividade; relação com entidades beneficiadas limitada à doação de alimentos; ações educativas principalmente de capacitação para manipuladores de alimentos; fragilidade na relação com doadores; necessidade de melhorias na infraestrutura; inadequações às regulamentações higiênico-sanitárias; e forte relação com o Programa de Aquisição de Alimentos. Os estudos de avaliação contribuíram com a identificação de pontos críticos para o avanço e sustentabilidade dos bancos de alimentos no país.Esta é uma revisão de literatura que teve por objetivo sistematizar a produção científica e bibliográfica especializada acerca da avaliação de bancos de alimentos públicos, de acordo com os aspectos relativos ao seu funcionamento. As buscas foram realizadas a partir de bases e repositórios científicos e de sites governamentais, de instituições públicas e da sociedade civil, cujas agendas estão relacionadas à Segurança Alimentar e Nutricional, no período de 2010 a 2020. Foram localizadas 240 publicações e, após exclusão dos estudos que não atendiam aos critérios de inclusão, seis estudos permaneceram na seleção. Foram identificados oito aspectos avaliados: gestão; público atendido e entidades beneficiadas; articulações; doadores; infraestrutura; alimentos; controle higiênico-sanitário; ações complementares. Os resultados dos estudos apontaram: baixa institucionalidade dos bancos de alimentos junto ao poder público; recursos humanos insuficientes, insustentáveis e com alta rotatividade; relação com entidades beneficiadas limitada à doação de alimentos; ações educativas principalmente de capacitação para manipuladores de alimentos; fragilidade na relação com doadores; necessidade de melhorias na infraestrutura; inadequações às regulamentações higiênico-sanitárias; e forte relação com o Programa de Aquisição de Alimentos. Os estudos de avaliação contribuíram com a identificação de pontos críticos para o avanço e sustentabilidade dos bancos de alimentos no país.Universidade Estadual de Campinas2022-01-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/866540610.20396/san.v28i00.8665406Segurança Alimentar e Nutricional; v. 28 (2021): Publicação Contínua; e021034Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021034Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e0210342316-297Xreponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online)instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPporhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665406/27864Brazil; ContemporaryBrasil; ContemporâneoBrasil; ContemporâneoCopyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricionalhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessGarcia, Mariana TarriconeSilva, Erika Rodrigues daMustapha, Rosana DerbasCoelho, Denise Eugenia PereiraMaurelli, GiovannaFerreira, Regicely Aline BrandãoAmaral, Natalia Tenuta Kuchenbecker doBógus, Claudia Maria2022-01-20T21:52:56Zoai:ojs.periodicos.sbu.unicamp.br:article/8665406Revistahttp://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/indexPUBhttps://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/oai||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com2316-297X1808-8023opendoar:2022-11-08T14:24:20.969762Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Evaluation of food banks: an integrative review of national literature Avaliação dos bancos de alimentos: uma revisão integrativa da literatura nacional Avaliação dos bancos de alimentos: uma revisão integrativa da literatura nacional |
title |
Evaluation of food banks: an integrative review of national literature |
spellingShingle |
Evaluation of food banks: an integrative review of national literature Garcia, Mariana Tarricone Seguridad alimentaria y nutricional Asistencia alimentaria Desechos alimentarios Food and Nutrition Security Food Assistance Food Wastefulness Segurança Alimentar e Nutricional Assistência Alimentar Desperdício de Alimentos |
title_short |
Evaluation of food banks: an integrative review of national literature |
title_full |
Evaluation of food banks: an integrative review of national literature |
title_fullStr |
Evaluation of food banks: an integrative review of national literature |
title_full_unstemmed |
Evaluation of food banks: an integrative review of national literature |
title_sort |
Evaluation of food banks: an integrative review of national literature |
author |
Garcia, Mariana Tarricone |
author_facet |
Garcia, Mariana Tarricone Silva, Erika Rodrigues da Mustapha, Rosana Derbas Coelho, Denise Eugenia Pereira Maurelli, Giovanna Ferreira, Regicely Aline Brandão Amaral, Natalia Tenuta Kuchenbecker do Bógus, Claudia Maria |
author_role |
author |
author2 |
Silva, Erika Rodrigues da Mustapha, Rosana Derbas Coelho, Denise Eugenia Pereira Maurelli, Giovanna Ferreira, Regicely Aline Brandão Amaral, Natalia Tenuta Kuchenbecker do Bógus, Claudia Maria |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Garcia, Mariana Tarricone Silva, Erika Rodrigues da Mustapha, Rosana Derbas Coelho, Denise Eugenia Pereira Maurelli, Giovanna Ferreira, Regicely Aline Brandão Amaral, Natalia Tenuta Kuchenbecker do Bógus, Claudia Maria |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Seguridad alimentaria y nutricional Asistencia alimentaria Desechos alimentarios Food and Nutrition Security Food Assistance Food Wastefulness Segurança Alimentar e Nutricional Assistência Alimentar Desperdício de Alimentos |
topic |
Seguridad alimentaria y nutricional Asistencia alimentaria Desechos alimentarios Food and Nutrition Security Food Assistance Food Wastefulness Segurança Alimentar e Nutricional Assistência Alimentar Desperdício de Alimentos |
description |
This study is an integrative literature review aiming to systematize the scientific and bibliographic publications concerning studies evaluating public food banks according to their operational aspects. Searches were conducted on scientific repositories and websites (government, public institutions, and civil society) whose agendas are related to Food and Nutritional Security between 2010 and 2020. Two hundred forty publications were found and, after eliminating studies that did not meet the inclusion criteria, six studies were included. Eight aspects were identified: management; audience and benefited entities; articulations; donors; infrastructure; foods; hygienic-sanitary control; complementary actions. The results of the studies pointed: low institutionality of the food banks with the public authorities; insufficient and unsustainable human resources and with high turnover; relationship with benefited entities limited to the donation of food; educational actions mainly of training for food handlers; fragile relationship with its donors; improvements in infrastructure; inadequacies of hygienic-sanitary conditions; and a strong relationship with the Food Acquisition Program. Evaluation studies contributed to identifying critical points for the advancement and sustainability of food banks in the country. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-01-13 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Texto Texto info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665406 10.20396/san.v28i00.8665406 |
url |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665406 |
identifier_str_mv |
10.20396/san.v28i00.8665406 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8665406/27864 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2021 Segurança Alimentar e Nutricional https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Brazil; Contemporary Brasil; Contemporâneo Brasil; Contemporâneo |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Segurança Alimentar e Nutricional; v. 28 (2021): Publicação Contínua; e021034 Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021034 Segurança Alimentar e Nutricional; Vol. 28 (2021): Publicação Contínua; e021034 2316-297X reponame:Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) instacron:UNICAMP |
instname_str |
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
instacron_str |
UNICAMP |
institution |
UNICAMP |
reponame_str |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
collection |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Segurança Alimentar e Nutricional (Online) - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revnepa@gmail.com|| suporterevsan@gmail.com |
_version_ |
1788168775334363136 |