Improving extractive processes in beekeeping in the light of quality engineering
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Produção Online |
Texto Completo: | https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/4344 |
Resumo: | Beekeeping is a sustainable extractive activity, which results in a range of products, being honey the one with the highest value, its profitability is responsible for the subsistence of numerous families. Brazil is among the fifteen largest honey producers in the world, due to its high exploitation and commercialization. However, its artisanal production and productive inadequacies have been a bottleneck in harmless production. The present work seeks to identify the main contaminants within the extractive environment, to reduce or eliminate them. Quality tools were used, such as the Cause and Effect Diagram and Pareto Graph, allied to good manufacturing practices and the Hazard Analysis and Critical Control Points System (HACCP), aiming to strategically list the means of contaminants and propose a mutual action plan to producers as well as a recommendation for changes in physical arrangements, aiming to increase the quality of honey and raise its commercial value. |
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Improving extractive processes in beekeeping in the light of quality engineeringMelhoria dos processos extrativistas na apicultura a luz da engenharia da qualidadeMelApiculturaQualidadeFerramentasProdução.HoneyBeekeepingQualityToolsProduction.Beekeeping is a sustainable extractive activity, which results in a range of products, being honey the one with the highest value, its profitability is responsible for the subsistence of numerous families. Brazil is among the fifteen largest honey producers in the world, due to its high exploitation and commercialization. However, its artisanal production and productive inadequacies have been a bottleneck in harmless production. The present work seeks to identify the main contaminants within the extractive environment, to reduce or eliminate them. Quality tools were used, such as the Cause and Effect Diagram and Pareto Graph, allied to good manufacturing practices and the Hazard Analysis and Critical Control Points System (HACCP), aiming to strategically list the means of contaminants and propose a mutual action plan to producers as well as a recommendation for changes in physical arrangements, aiming to increase the quality of honey and raise its commercial value.A apicultura é uma atividade extrativista sustentável, que resulta em uma gama de produtos, sendo o mel o que possui maior valor, sua rentabilidade é responsável pela subsistência de inúmeras famílias. O Brasil está entre os quinze maiores produtores de mel do mundo, devido a sua alta exploração e comercialização, tornando-se causa de disputa entre consumidores por seu baixo percentual de contaminação. No entanto, a sua produção artesanal e adequações produtivas têm sido gargalo na produção inócua. O presente trabalho busca identificar os principais contaminadores dentro do ambiente extrativo, com o propósito de diminuí-los ou levá-los à extinção. Foram utilizadas ferramentas da qualidade como Diagrama Causa e Efeito e o Gráfico de Pareto, aliadas as boas práticas de fabricação e o Sistema de Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle (APPCC), objetivando elencar estrategicamente os meios contaminadores e propor um plano de ação mútuo aos produtores bem como recomendação de mudanças nos arranjos físicos, aumentando a qualidade do mel da região e, por consequência, elevar seu valor comercial.Associação Brasileira de Engenharia de Produção2021-09-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfvideo/mp4https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/434410.14488/1676-1901.v21i3.4344Revista Produção Online; Vol. 21 No. 3 (2021); 891-912Revista Produção Online; v. 21 n. 3 (2021); 891-9121676-1901reponame:Revista Produção Onlineinstname:Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO)instacron:ABEPROporhttps://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/4344/2075https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/4344/2096Copyright (c) 2021 Revista Produção Onlineinfo:eu-repo/semantics/openAccessSouza, Marina Lunga DiasMendonça, Francisca Jeanne Sidrim de FigueiredoSouza, Bruna Stephany Coelho deFeitosa, Amanda DuarteDuarte, Ana Karine Gomes2021-10-21T00:02:08Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/4344Revistahttp://producaoonline.org.br/rpoPUBhttps://www.producaoonline.org.br/rpo/oai||producaoonline@gmail.com1676-19011676-1901opendoar:2021-10-21T00:02:08Revista Produção Online - Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO)false |
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