Development of ergonomic work analysis when prescribed work is not clear: the case of a food industry

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Losekan, Ingrid
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Dias, Joice Priscila Silveira, Neta, Corintha da Trindade Dias, Bagiotto, Juliano Ramires de Moraes, Franz, Luis Antonio dos Santos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Produção Online
Texto Completo: https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/3485
Resumo: Ergonomics has been gaining strong attention for its importance, helping to understand and act in the gap between prescribed and real work. In Brazil, a five-step Ergonomic Task Analysis (ETA) model was disseminated, namely, demand analysis, task analysis, activity analysis, diagnosis and ergonomic recommendations, although not always the distinction between the prescribed and real work is clear. In this context, the present work aims to demonstrate the implementation of an ETA in a medium-sized company that operates in the production of rice flakes and cereals in southern Brazil, in a context where the separation between the prescribed and real work is unclear. To this end, it explores the ways of implementation an ETA, from the identification of demand to the implementation of improvements, presenting at the end a critical view from the experience in the presented scenario. The results allowed us to identify that ETA can bring important opportunities if implemented longitudinally and with the proper care of observation, dialogue and analysis of operations, although there is no clear boundary between prescribed and actual work.
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spelling Development of ergonomic work analysis when prescribed work is not clear: the case of a food industryDesenvolvimento da AET quando o trabalho prescrito não está claro: o caso de uma indústria alimentíciaErgonomic task analysis. Posture analysis. Food industry. RULA. NIOSH.Análise Ergonomica do Trabalho. Análise de posturas. Indústria de alimentos. RULA. NIOSH.Ergonomics has been gaining strong attention for its importance, helping to understand and act in the gap between prescribed and real work. In Brazil, a five-step Ergonomic Task Analysis (ETA) model was disseminated, namely, demand analysis, task analysis, activity analysis, diagnosis and ergonomic recommendations, although not always the distinction between the prescribed and real work is clear. In this context, the present work aims to demonstrate the implementation of an ETA in a medium-sized company that operates in the production of rice flakes and cereals in southern Brazil, in a context where the separation between the prescribed and real work is unclear. To this end, it explores the ways of implementation an ETA, from the identification of demand to the implementation of improvements, presenting at the end a critical view from the experience in the presented scenario. The results allowed us to identify that ETA can bring important opportunities if implemented longitudinally and with the proper care of observation, dialogue and analysis of operations, although there is no clear boundary between prescribed and actual work.A Ergonomia vem alcançando atenção ao contribuir em melhorias no setor alimentício, principlamente na obtenção de ambientes mais adequados, confortáveis e seguros. Neste contexto, o presente objetiva apresentar a aplicação de uma Análise Ergonômica do Trabalho (AET) em uma indústria de alimentos no extremo sul do Brasil. Para isso, buscou-se primeiramente apoio téorico para compreender o cenário estudado. A seguir, foi desenvolvida uma AET considerando o caminho metodológico proposto por Iida e Guimarães (2016). Os resultados permitiram identificar desafios importantes para a empresa, principalmente no tocante à Ergonomia Física e Ergonomia Organizacional. As ações de melhoria de menor investimento financeiro foram propostas e implementadas, contribuindo em vários pontos, integrando melhoria do conforto do trabalhador concomitante à maior eficiência do processo. Investimento mais onerosos e complexos foram direcionados para discussões posteriores no âmbito da gerência da empresa e fora do escopo de abrangência do presente trabalho.Associação Brasileira de Engenharia de Produção2019-12-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfvideo/mp4https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/348510.14488/1676-1901.v19i4.3485Revista Produção Online; Vol. 19 No. 4 (2019); 1369-1397Revista Produção Online; v. 19 n. 4 (2019); 1369-13971676-1901reponame:Revista Produção Onlineinstname:Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO)instacron:ABEPROporhttps://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/3485/1864https://www.producaoonline.org.br/rpo/article/view/3485/1865Copyright (c) 2019 Revista Produção Onlineinfo:eu-repo/semantics/openAccessLosekan, IngridDias, Joice Priscila SilveiraNeta, Corintha da Trindade DiasBagiotto, Juliano Ramires de MoraesFranz, Luis Antonio dos Santos2019-12-19T22:26:15Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/3485Revistahttp://producaoonline.org.br/rpoPUBhttps://www.producaoonline.org.br/rpo/oai||producaoonline@gmail.com1676-19011676-1901opendoar:2019-12-19T22:26:15Revista Produção Online - Associação Brasileira de Engenharia de Produção (ABEPRO)false
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