Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
DOI: | 10.7784/rbtur.v13i2.1516 |
Texto Completo: | https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/1516 |
Resumo: | The present research seeks to evaluate the contribution of the attributes of the lodging provided on the site TripAdvisor - service, value, cleanliness, location, quality of sleep and room - for the satisfaction of consumers of hotels and inns located in Espírito Santo. The research follows the quantitative methodological approach, using secondary data automatically collected on the site. Data were analyzed using descriptive statistics and multiple linear regression. The results indicate that the attributes investigated contribute differently to consumer satisfaction depending on the type of traveler informed by the consumer ("Friends", "Couple", "Family", "Business" and "Alone") and category of lodging prices. |
id |
ANPPGT-1_82017dbc896e7ea499d328f5c1849c9a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.emnuvens.com.br:article/1516 |
network_acronym_str |
ANPPGT-1 |
network_name_str |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
spelling |
Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation ServicesSatisfacción del Consumidor Basada en los Atributos del Servicio de AlojamientoSatisfação do Consumidor com Base nos Atributos do Serviço de HospedagemHotel attributesCustomer satisfactionTripAdvisor.Atributos del hospedajeSatisfacción de los consumidoresTripAdvisor.Atributos do serviço de hospedagemSatisfação do consumidorTripAdvisor. The present research seeks to evaluate the contribution of the attributes of the lodging provided on the site TripAdvisor - service, value, cleanliness, location, quality of sleep and room - for the satisfaction of consumers of hotels and inns located in Espírito Santo. The research follows the quantitative methodological approach, using secondary data automatically collected on the site. Data were analyzed using descriptive statistics and multiple linear regression. The results indicate that the attributes investigated contribute differently to consumer satisfaction depending on the type of traveler informed by the consumer ("Friends", "Couple", "Family", "Business" and "Alone") and category of lodging prices. La presente investigación busca evaluar la contribución de los atributos del hospedaje disponibles en el sitio web TripAdvisor - servicio, relación calidad-precio, limpieza, ubicación, calidad del descanso y habitaciones - para la satisfacción de los consumidores de hoteles y posadas ubicados en Espírito Santo. La investigación sigue el enfoque metodológico cuantitativo, utilizando datos secundarios recogidos automáticamente en el sitio web. Los datos fueron analizados por medio de la estadística descriptiva y de la regresión lineal múltiple. Los resultados indican que los atributos investigados contribuyen de manera diferente a la satisfacción del consumidor de-pendiendo del tipo de viajero informado ("Amigos", "Pareja", "Familias", "De negoci-os" y "Solitario") y de la categoría de precios de los medios de hospedaje. A presente pesquisa busca avaliar a contribuição dos atributos da hospedagem disponibilizados no site TripAdvisor — atendimento, custo-benefício, limpeza, localização, qualidade do sono e quarto — para a satisfação dos consumidores de hotéis e pousadas localizados no Espírito Santo. A pesquisa segue a abordagem metodológica quantitativa, utilizando-se de dados secundários coletados automaticamente no site TripAdvisor. Os dados foram analisados por meio da estatística descritiva e da regressão linear múltipla. Os resultados indicam que os atributos pesquisados contribuem de maneira diferente para a satisfação do consumidor dependendo do “Tipo de viajante” informado (“Amigos”, “Casal”, “Família”, “Negócios” e “Sozinho”) e da categoria de preços dos meios de hospedagem. Anptur2019-05-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer reviewedEvaluado por paresAvaliado por paresapplication/pdfapplication/pdfhttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/151610.7784/rbtur.v13i2.1516Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 13 No. 2 (2019): maio/agosto; 32-53Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 13 Núm. 2 (2019): maio/agosto; 32-53Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 13 n. 2 (2019): maio/agosto; 32-531982-6125reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismoinstname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)instacron:ANPPGTporenghttps://rbtur.org.br/rbtur/article/view/1516/1294https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/1516/1295Copyright (c) 2019 Geciane Silva Almeida, Anderson Soncini Pelissariinfo:eu-repo/semantics/openAccessAlmeida, Geciane SilvaPelissari, Anderson Soncini2020-06-25T13:58:23Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/1516Revistahttps://rbtur.org.br/rbturONGhttps://rbtur.org.br/rbtur/oai||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br1982-61251982-6125opendoar:2020-06-25T13:58:23Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services Satisfacción del Consumidor Basada en los Atributos del Servicio de Alojamiento Satisfação do Consumidor com Base nos Atributos do Serviço de Hospedagem |
title |
Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services |
spellingShingle |
Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services Almeida, Geciane Silva Hotel attributes Customer satisfaction TripAdvisor. Atributos del hospedaje Satisfacción de los consumidores TripAdvisor. Atributos do serviço de hospedagem Satisfação do consumidor TripAdvisor. Almeida, Geciane Silva Hotel attributes Customer satisfaction TripAdvisor. Atributos del hospedaje Satisfacción de los consumidores TripAdvisor. Atributos do serviço de hospedagem Satisfação do consumidor TripAdvisor. |
title_short |
Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services |
title_full |
Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services |
title_fullStr |
Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services |
title_full_unstemmed |
Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services |
title_sort |
Customer Satisfaction based on the Attributes of Accommodation Services |
author |
Almeida, Geciane Silva |
author_facet |
Almeida, Geciane Silva Almeida, Geciane Silva Pelissari, Anderson Soncini Pelissari, Anderson Soncini |
author_role |
author |
author2 |
Pelissari, Anderson Soncini |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Almeida, Geciane Silva Pelissari, Anderson Soncini |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Hotel attributes Customer satisfaction TripAdvisor. Atributos del hospedaje Satisfacción de los consumidores TripAdvisor. Atributos do serviço de hospedagem Satisfação do consumidor TripAdvisor. |
topic |
Hotel attributes Customer satisfaction TripAdvisor. Atributos del hospedaje Satisfacción de los consumidores TripAdvisor. Atributos do serviço de hospedagem Satisfação do consumidor TripAdvisor. |
description |
The present research seeks to evaluate the contribution of the attributes of the lodging provided on the site TripAdvisor - service, value, cleanliness, location, quality of sleep and room - for the satisfaction of consumers of hotels and inns located in Espírito Santo. The research follows the quantitative methodological approach, using secondary data automatically collected on the site. Data were analyzed using descriptive statistics and multiple linear regression. The results indicate that the attributes investigated contribute differently to consumer satisfaction depending on the type of traveler informed by the consumer ("Friends", "Couple", "Family", "Business" and "Alone") and category of lodging prices. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-05-13 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer reviewed Evaluado por pares Avaliado por pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/1516 10.7784/rbtur.v13i2.1516 |
url |
https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/1516 |
identifier_str_mv |
10.7784/rbtur.v13i2.1516 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por eng |
language |
por eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/1516/1294 https://rbtur.org.br/rbtur/article/view/1516/1295 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2019 Geciane Silva Almeida, Anderson Soncini Pelissari info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2019 Geciane Silva Almeida, Anderson Soncini Pelissari |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Anptur |
publisher.none.fl_str_mv |
Anptur |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 13 No. 2 (2019): maio/agosto; 32-53 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; Vol. 13 Núm. 2 (2019): maio/agosto; 32-53 Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo; v. 13 n. 2 (2019): maio/agosto; 32-53 1982-6125 reponame:Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo instname:Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR) instacron:ANPPGT |
instname_str |
Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR) |
instacron_str |
ANPPGT |
institution |
ANPPGT |
reponame_str |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
collection |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo - Associação Nacional de Pesquisa e Pós-Graduação em Turismo (ANPTUR) |
repository.mail.fl_str_mv |
||edrbtur@gmail.com|| glauber.santos@usp.br |
_version_ |
1822178941968842752 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
10.7784/rbtur.v13i2.1516 |