Contribuição da dieta e água alcalina na redução de complicações da doença renal crônica
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Rasbran |
Texto Completo: | https://rasbran.com.br/rasbran/article/view/1772 |
Resumo: | Currently, alkaline nutritional therapy has raised great discussion in the scientific environment as a factor of renal protection. In order to determine the level of scientific evidence on the influence of diet and alkaline water on the reduction of complications in chronic kidney disease, a review of literature was carried out in six databases: BIREME Virtual Health Library (BVS), PubMed , Web of Science (WoS), SCOPUS and Cochrane Library, using the following keywords: alkaline water, chronic kidney disease / chronic kidney insufficiency, alkaline diet, fruit, vegetables, glomerular filtration rate, potential renal acid load. A total of 1071 references were found. Excluding the duplicates and selecting the articles that deal specifically with the theme, it had totalized 34 articles. After selecting the articles and classifying the type of study, the level of scientific evidence of the articles was determined according to Hood. The studies selected by this review consider that alkaline diets based on fruits and vegetables and the administration of bicarbonate can interfere in the complications of Chronic Renal Disease, such as reducing metabolic acidosis and maintaining the glomerular filtration rate, without being able to find the role of alkaline mineral water in this outcome. However, only 27% of the studies presented more than five scientific evidence, on a scale of one to ten, where ten has the highest scientific evidence and one the lowest. These data point us to the need for more studies with better designs, larger samples, without biases and conflicts of interest. |
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Contribuição da dieta e água alcalina na redução de complicações da doença renal crônicaCurrently, alkaline nutritional therapy has raised great discussion in the scientific environment as a factor of renal protection. In order to determine the level of scientific evidence on the influence of diet and alkaline water on the reduction of complications in chronic kidney disease, a review of literature was carried out in six databases: BIREME Virtual Health Library (BVS), PubMed , Web of Science (WoS), SCOPUS and Cochrane Library, using the following keywords: alkaline water, chronic kidney disease / chronic kidney insufficiency, alkaline diet, fruit, vegetables, glomerular filtration rate, potential renal acid load. A total of 1071 references were found. Excluding the duplicates and selecting the articles that deal specifically with the theme, it had totalized 34 articles. After selecting the articles and classifying the type of study, the level of scientific evidence of the articles was determined according to Hood. The studies selected by this review consider that alkaline diets based on fruits and vegetables and the administration of bicarbonate can interfere in the complications of Chronic Renal Disease, such as reducing metabolic acidosis and maintaining the glomerular filtration rate, without being able to find the role of alkaline mineral water in this outcome. However, only 27% of the studies presented more than five scientific evidence, on a scale of one to ten, where ten has the highest scientific evidence and one the lowest. These data point us to the need for more studies with better designs, larger samples, without biases and conflicts of interest.Atualmente, a terapia nutricional alcalina tem suscitado grande discussão no meio científico, como fator de proteção renal. Com o objetivo de determinar o nível de evidência científica dos trabalhos publicados sobre a influência da dieta e água alcalina na redução de complicações na doença renal crônica, foi realizada revisão de literatura em seis bases de dados: Biblioteca Virtual em Saúde (BVS) da BIREME, PubMed, Web of Science (WoS), SCOPUS e Cochrane Library, utilizando as seguintes palavras-chave: água alcalina, doença renal crônica, dieta alcalina, frutas, verduras, taxa de filtração glomerular, carga potencial de ácido renal. Foram encontradas 1071 referências. Excluindo as duplicatas e selecionando os estudos que tratassem especificamente a temática, totalizaram 34 artigos. Após a seleção dos artigos e classificação quanto ao tipo de estudo foi determinado o nível de evidência científica dos artigos, segundo Hood. Os estudos selecionados por esta revisão consideram que as dietas alcalinas a base de frutas e verduras e a administração de bicarbonato podem interferir nas complicações da Doença Renal Crônica, como redução da acidose metabólica e manutenção da taxa de filtração glomerular, sem ter sido possível encontrar o papel da água mineral alcalina nesse desfecho. Entretanto, apenas 27% dos estudos apresentaram evidência científica superior a cinco, em uma escala de um a dez, em que dez apresenta maior evidência científica e um a menor. Esses dados nos remetem a necessidade de mais estudos com melhores desenhos, maiores casuísticas, sem vieses e conflitos de interesse.ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NUTRIÇÃO (ASBRAN)2020-10-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://rasbran.com.br/rasbran/article/view/177210.47320/rasbran.2020.1772Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRAN; v. 11 n. 1 (2020); 176-1912357-78941983-3164reponame:Rasbraninstname:Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)instacron:ASBRANporhttps://rasbran.com.br/rasbran/article/view/1772/342Copyright (c) 2020 Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRANinfo:eu-repo/semantics/openAccessSilva, Aline Souza Carneiro daVaz, Eliane Moreira2021-11-24T16:57:26Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/1772Revistahttps://www.rasbran.com.br/rasbranONGhttps://rasbran.com.br/rasbran/oaiindex_rasbran@asbran.org.br || rasbran@asbran.org.br2357-78941983-3164opendoar:2021-11-24T16:57:26Rasbran - Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)false |
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