Efeitos do jejum intermitente para o tratamento da obesidade: uma revisão de literatura
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Rasbran |
Texto Completo: | https://rasbran.com.br/rasbran/article/view/1779 |
Resumo: | Identify the effects of intermittent fasting on obese animals and humans, also analyzing the consequences after its performance, such as the maintenance of weight lost and its possible contraindications. For this research, articles associated with clinical studies were verified in the context of articles literature from the databases dados National Library of Medicine (PUBMED), Scientific Electronic Library Online (SCIELO) and Academic Google, with studies that amounted to the period 2009 to 2019. Using the following descriptors: Intermittent Fasting (Jejum Intermitente), Caloric Restriction (Restrição Calórica), e Obesity (Obesidade), english and Portuguese languages. A total of 17 articles were selected in the context described. Intermittent fasting favored the reduction of weight, blood pressure, hormone ghrelin, reduction of some indicators that increase the onset of cardiovascular diseases such as low density lipoprotein (LDL) adverse effects and contraindications. Intermittent Fasting (IF) is effective for short-term weight loss, however the IF has not been as advantageous in the long term compared to restricted diets, needing more studies to understand the effects on long periods, since few studies were described in the articles presented. |
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Efeitos do jejum intermitente para o tratamento da obesidade: uma revisão de literaturaIdentify the effects of intermittent fasting on obese animals and humans, also analyzing the consequences after its performance, such as the maintenance of weight lost and its possible contraindications. For this research, articles associated with clinical studies were verified in the context of articles literature from the databases dados National Library of Medicine (PUBMED), Scientific Electronic Library Online (SCIELO) and Academic Google, with studies that amounted to the period 2009 to 2019. Using the following descriptors: Intermittent Fasting (Jejum Intermitente), Caloric Restriction (Restrição Calórica), e Obesity (Obesidade), english and Portuguese languages. A total of 17 articles were selected in the context described. Intermittent fasting favored the reduction of weight, blood pressure, hormone ghrelin, reduction of some indicators that increase the onset of cardiovascular diseases such as low density lipoprotein (LDL) adverse effects and contraindications. Intermittent Fasting (IF) is effective for short-term weight loss, however the IF has not been as advantageous in the long term compared to restricted diets, needing more studies to understand the effects on long periods, since few studies were described in the articles presented.Identificar os efeitos do jejum intermitente, em animais e humanos obesos, analisando também as consequências após a sua realização, como a manutenção do peso perdido e suas possíveis contraindicações. Para a realização dessa pesquisa verificou-se artigos associados a estudos clínicos no contexto de artigos originais da literatura a partir das bases de dados National Library of Medicine (PUBMED), Scientific Electronic Library Online (SCIELO), e Google Acadêmico, com estudos que equivaleram ao período de 2009 a 2019. Utilizando-se os descritores a seguir: Intermittent Fasting (Jejum Intermitente), Caloric Restriction (Restrição Calórica), e Obesity (Obesidade), nos idiomas inglês e português. Foram selecionados 17 artigos no contexto descrito. O jejum intermitente favoreceu a redução do peso, pressão arterial, hormônio grelina, redução de alguns indicadores que aumentam o aparecimento de doenças cardiovasculares, como lipoproteína de baixa densidade (LDL), mas possui efeitos adversos e contraindicações. O Jejum intermitente (JI) é eficaz para perda de peso a curto prazo, todavia o JI não se mostrou tão vantajoso a longo prazo comparado a dietas restritas, precisando de mais estudos para compreender os efeitos a extensos períodos, pois poucos estudos estavam descritos nos artigos apresentados.ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NUTRIÇÃO (ASBRAN)2021-02-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://rasbran.com.br/rasbran/article/view/177910.47320/rasbran.2021.1779Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRAN; v. 12 n. 1 (2021); 164-1782357-78941983-3164reponame:Rasbraninstname:Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)instacron:ASBRANporhttps://rasbran.com.br/rasbran/article/view/1779/361Copyright (c) 2021 Revista da Associação Brasileira de Nutrição - RASBRANinfo:eu-repo/semantics/openAccessda Silva, Vanessa Oliveirados Santos Batista, Átila2021-11-24T16:58:57Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/1779Revistahttps://www.rasbran.com.br/rasbranONGhttps://rasbran.com.br/rasbran/oaiindex_rasbran@asbran.org.br || rasbran@asbran.org.br2357-78941983-3164opendoar:2021-11-24T16:58:57Rasbran - Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN)false |
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